Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
FILM / POLITIKA
Ilustracija - novovijeki spomenici u Skopju, projekt bivše VMRO vlasti (foto TRIS/G. Šimac)

Vlada Makedonije:
‘Jadran film’ nije isporučio TV seriju ‘Makedonija’ – V. Grubišić:
Netko je obmanuo makedonsku Vladu

Ilustracija - novovijeki spomenici u Skopju, projekt bivše VMRO vlasti (foto TRIS/G. Šimac)

Zagrebačko poduzeće ‘Jadran film’ trebalo je do 4. rujna 2017. godine snimiti i proizvesti prvu sezonu TV serije ‘Makedonija’, za što mu je do sada isplaćeno oko 1,6 milijuna eura (što je prvi dio od ukupno 4,6 milijuna eura), no to nije učinilo, kako tvrdnje iz Vlade Republike Makedonije prenose makedonski mediji. Naime, na svojoj redovnoj 34. sjednici Vlada RM je raspravljala i o slučaju igrane TV serije ‘Makedonija’, o čemu su izvjestili i u svojemu priopćenju objavljenom na njihovim internetskim stranicama (poveznica).

Agencija za film Republike Makedonije predstavila je podatke o projektu serije “Makedonija” ministrima Vlade Republike Makedonije. Prema Agenciji za film, nakon obavljene kontrole dodjele sredstava za projekt ‘Makedonija’, te nakon kontrole o izvršenju projekta otkriveni su ozbiljni nedostaci. Izvanredni inspekcijski nadzor je zaključio kako „Jadran film” nije ispunio obavezu realizacije prve sezone projekta – TV serija „Makedonija” kako je to utvrđeno u ugovoru, odnosno do 4. rujna 2017., iako je za potrebe relizacije 68 milijuna denara prebačeno iz proračuna Republike Makedonije na račun tvrtke Jadran film kao prvi obrok od ukupnog ugovorenih 283 milijuna denara, ili 4,6 milijuna eura – ističe se u priopćenju sa sjednice Vlade Republike Makedonije.

Kako se navodi nadalje, Vlada RM je raspravljala o ovom izvješću i usvojila ga, te je naloženo Agenciji za film da joj u roku od sedam dana da informaciju o poduzetim aktivnostima na projektu, sukladno Zakonu o filmskoj djelatnosti.

Ilustracija – novovjeki spomenici u Skopju, projekt bivše VMRO vlasti (foto TRIS/G. Šimac)

– Prema ovom zakonu, ako izvješće o kontroli utvrdi da su sredstva utrošena protivno ugovoru, odnosno korisnik sredstava ne postupi u skladu s uvjetima i obvezama navedenim u ugovoru, odnosno da je filmski producent prenio prava na filmu i sredstva trećim osobama, ravnatelj Agencije će aktivirati bankovnu garanciju, raskinuti ugovor i dostaviti odluku da se prekine daljnje financiranje projekta, te će zahtijevati povrat sredstva koja je Agencija dodijelila, sa zakonskom zateznom kamatom – kažu u Vladi Republike Makedonije.

Projekt snimanja TV serije Makedonija, koju je sa spomenutim poduzećem spomenuta Agencija sklopila za vrijeme bivše makedonske vlasti kojoj je na čelu bio većinski VMRO, već dulje vrijeme intrigira makedonsku javnost. Zbog interesa javnosti, o temi spomenute serije je na izvanrednoj konferenciji za medije govorio i glasnogovornik makedonske Vlade Mile Bošnjakovski.

– Tvrtka ‘Jadran film’ je od Agencije za film dobila 1,2 milijuna eura za snimanje TV serije „Makedonija”. Rok za dostavu serije je bio 4. rujna 2017, ali do danas ništa nije dostavljeno. Novac će se morati vratiti. Ništa nije snimljeno, niti je netko namjeravao snimati, a provest će se dodatna istraga, a o ovom slučaju će se očitovati i druge nadležne institucije – kazao je jučer Mile Bošnjakovski, glasnogovornik Vlade Republike Makedonije, kako prenose makedonski mediji, a među njima i ugledni makedonski internetski portal MKD.mk (poveznica).

Makedonskim medijima te portalu MKD.mk pristiglo je i reagiranje Vinka Grubišića iz ‘Jadran filma’ u kojemu on opovrgava službene informacije iz Vlade Republike Makedonije, te ih naziva neistinama.

– Neistina je današnja izjava glasnogovornika Vlade da „uopće nismo snimili seriju.” Uskoro ćemo objaviti dijelove snimljenih materijala kako bi dokazali istinu i pokazati da je netko namjerno pogrešno informirao vladu. Onaj tko je svjesno obmanuo Vladu će odgovarati za štetu. Poptuno je netočno kako su sredstva nenamjenski potrošena. Sva sredstva koja su dodijeljena od strane Agencije za film su namjenski potrošena i nema nikakvih dokaza koji govore suprotno. Cjeloviti financijski izvještaj jasno pokazuje kako su izdvojena sredstva trošena u skladu s ugovorom i Zakonom o filmskoj djelatnosti , te da su strogo namjenski potrošena za pretprodukciju i produkciju prve sezone serije. Javno ćemo objaviti gdje i kako smo potrošili svaki dinar. U seriju smo uložili i uložemo i vlastita sredstva. Ono što se događa samo je kulminacija izazova i prepreka kojima je ekipa serije izložena već dulje vrijeme. O tim preprekama ćemo uskoro informirati cijelu makedonsku javnost. Uistinu žalimo što je projekt „Makedonija” izložen negativnoj kampanji – stoji u odgovoru Vinka Grubišića iz ‘Jadran filma’.

Ilustracija: skopski spomenici (foto TRIS/G. Šimac)

Nadalje, kako se navodi u tekstu na portalu MKD.mk, Grubišić tvrdi i kako koncept projekta ‘Makedonija’ kontinuirano dobiva pozitivne recenzije u Makedoniji i svijetu, te kako je činjenica da je već dogovorena distribucija te serije u 9 zemalja.

– Što se tiče snimanja serije u inozemstvu, narednih dana ćemo objaviti ‘trailer’ i ‘making off‘ sa snimanja serije, pa će se svi osobno uvjeriti što se i kako proizvodi. Jamčimo da se serija snima i da će biti završena… Na projektu rade naši najiskusniji profesionalci koji sudjeluju u najvećim holivudskim projektima, uključujući i Makedonce… – pojašnjava Vinko Grubišić iz Jadran filma.

U istom dopisu otkriva i dio radnje serije koja govori o snimanju jedne serije, te na neki način podsjeća na neke realne događaje.

– Serija „Makedonija” je proizvod na svjetskoj razini… zapravo vrlo specifična ljubavna priča gdje je glavni lik američki producent izvođač koji je došao u Makedoniju kako bi snimio seriju o Makedoniji te se bori sa svojim dilemama, te utjecajima i preporukama iz različitih strana kako bi serija smjela, trebala i mogla izgledati… Nekoliko puta projekt doživljava teške udarce, on biva nakratko slomljen i odlučuje odustati, ali na kraju završava… Na žalost, sve ovo što se trenutačno događa s projektom „Makedonija” postaje dijelom naše serije. Završit ćemo seriju – obećava Grubišić iz “Jadran filma”, kako prenosi MKD.mk.

Najava projekta Josip Broz Tito Superstar na stranicama Jadran filma

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI