Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
POLITIKA
Županijska skupština: Zbog Solarisa i koncesija na pomorskom dobru zaiskrilo između Stipe Petrine i župana Gorana Pauka

Županijska skupština:
Zbog Solarisa i koncesija na pomorskom dobru zaiskrilo između Stipe Petrine i župana Gorana Pauka

skupstina3

Sjednica u kaputima, vijećnici ostali bez grijanja

Današnju sjednicu Županijske skupštine obilježio je još jedan duel Petrina-Pauk. Nezavisni vijećnik Stipe Petrina okomio se na župana Pauka zbog koncesije u hotelskom naselju Solaris.  Petrina je tražio konkretan odgovor na pitanje je li Solaris do danas imao koncesiju za korištenje plaže koju je davao u podzakup. Ako koncesija nije postojala državni, županijski i gradski proračun oštećen je za preko 5,6 milijuna kuna, ustvrdio je Petrina.

 

Na aktualnom satu današnje Županijske skupštine glavna tema bile su koncesije na pomorskom dobru. Prvo je pitanje postavio vijećnik HNS-a Petar Mišura kojeg je zanimalo je li županija izdala koncesiju na otoku Obonjanu.
– Je li na otoku Obonjanu postoji izdana koncesija za korištenje pomorskog dobra s obzirom da su naplaćivali ulaz na plažu? Kao vijećnik Županijske skupštine u zadnje četiri godine nisam vidio da se na Obonjanu dodijelila ikakva koncesija pogotovu za naplatu pristupa plaži, pitao je Mišura.
– Ured nije zaprimio nikakav zahtjev za koncesiju na Obonjanu tako da koncesija ne postoji, kratko je odgovorila Lidija Bralić, v.d. pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj.
S pitanjima o koncesijama na pomorskom dobru nastavio je i nezavisni Stipe Petrina koji je predsjednika Županijske skupštine Nediljka Dujića pitao zašto još uvijek nije dobio pismeni odgovor na pitanje o plaćanju koncesije za pomorsko dobro NCP-a i Dogus grupe.
Druga koncesija koja je Petrini bila “trn u oku” bila je vezana uz Solaris jer se na dnevnom redu skupštine našao i prijedlog odluke “za davanje koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže ispred hotelskog naselja Solaris”.
skupstina2

Na slici Stipe Petrina

Petrina: Tražim konkretne odgovore je li Solaris do danas imao koncesiju za korištenje plaže koju je davao u podzakup?

– Natječajna dokumentacija je u ovom slučaju jako diskriminirajuća prema ostalim učesnicima u natječaju. Jasno je iz ove dokumentacije da je ovaj natječaj prilagođen tako da jedini mogući “dobitnik” koncesije bude hotelsko naselje Solaris. No mogu to tolerirati, ali ne mogu tolerirati da se nakon 10 i više godina po prvi puta raspisuje natječaj za davanje koncesije u Solarisu. Dakle jasno je da je hotelsko naselje Solaris do sada imalo ugovor o korištenju sa podkoncesionarima i da je to skupo naplaćivalo. Začuđujuće je što je naš župan izuzetan prijatelj sa predsjednikom uprave Solarisa. Zajedno idu na kupanja, zajedno idu na provode, čak zajedno idu i na nudistička kupanja. Činjenica je da je stalan dio te koncesije oko 562 tisuće kuna. Pomnožimo to sa deset godina i dobit ćemo da je državni, županijski i gradski proračun oštećen za preko 5,6 milijuna kuna, kazao je Petrina te od predsjednika skupštine Nediljka Dujića zatražio da s obzirom na sve navedeno Općinskom državnom odvjetništvu podnese prijedlog da ispita te navode.
– Tražim konkretan odgovor je li Solaris do danas imamo koncesiju za korištenje plaže koju je davao u podzakup, precizirao je Petrina.
Predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić je odgovorio kako neće napraviti ono što Petrina od njega traži jer je sve izrečeno javno pred medijima, pa nema potrebe.
– Ja se čudim zašto vi kao savjesni građanin to dosad niste napravili, dodao je Dujić.
Župan Goran Pauk je odgovarajući na pitanje o koncesijama NCP-a i Dogus grupe kazao kako Petrina ne može očekivati odgovor Županije već od Ministarstva financija jer ono brine o koncesijama i uprihoduje novac od koncesija.
-Što se tiče koncesije Solarisa ja mislim da nakon ove skupštine imamo slaviti sa Solarisom  jer se završava jedan komplicirani postupak popisivanja i raščišćavanja pomorskog dobra kao osnovnog preduvjeta da bi se moglo ići u koncesiju. Ovo što je sad u materijalima je upravo pretpostavka da se konačno napravi ono što se od nas očekuje. Da uredimo granice pomorskog dobra i da se raščisti ono što je Solaris upisao kao temeljni kapital tijekom pretvorbe i da se taj dio razjasni. Ta cijela dugotrajna i mukotrpna procedura rezultirala je na kraju ovim natječajem koji će konačno odrediti koncesionara i mi ćemo uprihodovati ta sredstva. Nema nikakve diskriminacije, nema nikakvog prijateljstva. A ove nudističke kombinacije su Stipi poznate obzirom da je on u njima sudjelovao zbog svoje popularnosti, ali nije bila dobra “pikselaža” pa se nije dobro vidjelo, uzvratio je Pauk.
skupstina1

Na slici župan Goran Pauk

Rebalansom proračun povećan za gotovo 11,5 milijuna kuna

Članovi skupštine Šibensko-kninske županije većinom su glasova potvrdili rebalans ovogodišnjeg županijskog proračuna. Ovogodišnji  je proračun četvrtim izmjenama povećan za skoro 11,5 milijuna kuna i sada iznosi 493,5 milijuna kuna.
Na povećanje ovogodišnjeg proračuna utjecao je rast prihoda zdravstvenih ustanova od 10,7 milijuna kuna,a za 1,27 milijun kuna porasla je i pomoć unutar općeg proračuna. Od povećanja u proračunu najviše je novca, oko 5 milijuna kuna, oročeno.  Rebalansom je osigurano i dodatnih 4,64 milijuna kuna Upravnom odjelu za prosvjetu, znanost, kulturu i sport od čega je 4,1 milijun kuna za sufinanciranje troškova prijevoza učenika srednjih škola za prvo polugodište ove školske godine.
Članovi Skupštine Šibensko-kninske županije usvojili su na današnjoj sjednici i proračun za 2017. godinu. Proračun  je planiran u visini od 496 milijuna kuna što je 2,4 milijuna kuna više od ovogodišnjeg.
Za takav proračun je bilo 26 vijećnika, osam protiv te dva suzdržana. Vijećnici HNS-a, Vlatka Duilo i Petar Mišura, upozorili su kako proračun nije niti socijalan niti razvojan.
– Još uvijek su nam rashodi veći od prihoda. Ovaj proračun niti je socijalan niti razvojan. Za razvoj malog poduzetništva namijenjeno je tek 400 tisuća kuna, za razvoj otoka 100 tisuća, nešto sitno i za subvencioniranje kamata poduzetničkih kredita i razvoj turizma u županiji. Objektivno, i dalje smo najlošija županija u Dalmaciji – rekla je Duilo.
– Ove godine u Šibensko-kninskoj županiji broj umrlih je duplo veći od novorođenih, a za demografsku obnovu u proračunu imamo točno nula kuna. Za većinu važnih stvari za razvoj županije izdvojeno je sve skupa manje nego za stavku ‘Promidžba županije’ za koju je izdvojeno skoro 800 tisuća kuna – nezadovoljan je bio Mišura.

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI