Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Otvoren antifašistički muzej u Šibeniku

Otvoren antifašistički muzej u Šibeniku

Muzej pobjede - foto: Jozica Krnić

Muzej pobjede – foto: Jozica Krnić

U Šibeniku je u subotu otvoren Muzej pobjede i oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu, jedinstvena ovakva institucija u cijeloj Hrvatskoj.

– Išao sam u partizane sa 16,5 godina i jako sam ponosan i sretan što sam ovo doživio u svojoj 89. godini, iako je moja četa četa 3. studenog 1944. godine nije ušla u Šibenik, već smo bili poslani pokupiti ostatke njemačkih i ustaških snaga na prilazima gradu – rekao nam je Vinko Guberina, jedan od još uvijek živih sudionika operacije oslobođenja kojem je pripala čast presjeći tortu na svečanosti otvaranja Muzeja pobjede.

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije Zoran Restović podsjetio je kako je Ante Pavelić Rimskim ugovorima prodao Dalmaciju fašističkoj Italiji, a Vrhovni štab na čelu s vrhovnim komandantom Josipom Brozom Titom donio odluku da Dalmaciju treba oslobiditi i cjelovitu vratiti matici zemlji.  –  Svaka sličnost s nečim danas nije namjerna, ali je surovo istinita – rekao je Restović.

– O toj veličanstvenoj pobjedi koja nadilazi sve povijesne istine usudili smo se napraviti spomen sobu, muzej pobjede, muzej oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu. Željeli smo postav koji može informirati mlade generacije, turiste, strance, namjerne i nenamjerne prolaznike, koji može ispričati dijelić herojstva naroda Dalmacije – rekao je Restović.

Na svečanosti otvorenja uz domaćine se okupilo se oko tisuću antifašista iz Dalmacije i cijele Hrvatske. Na otvaranje je došao i među prvima posjetio Muzej i šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić. Iz Zajednice udruga antifašističkih boraca već su isticali dobru suradnju s Gradom Šibenikom u realizaciji projekta antifašističkog muzeja.

– Cijeli prijekt je i napravljen u suradnji udruge antifašista i Grada Šibenika. Dogovor je išao vrlo jednostavno i rezultat toga je novi sadržaj u staroj gradskoj jezgri. Ovdje se priča edna neosporna  priča, o borbi protiv fašizma od ’39. ili ’41. do ’45. – rekao nam je gradonačelnik Burić, najavivši i kako se uskoro očekuje i jedan ovakav muzejsko-izložbeni prostor o Domovinskom ratu.

Zoran Restović - foto: Jozica Krnić

Zoran Restović – foto: Jozica Krnić

muzej-pobjede-4 muzej-pobjede-3 muzej-pobjede-7 muzej-pobjede-1

muzej-pobjede-8

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI