Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Šef HDZ-a o uvjetima Mosta: Razgovarat ćemo nakon izbora

Šef HDZ-a o uvjetima Mosta:
Razgovarat ćemo nakon izbora

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković posjetio je danas Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku gdje je novinarima potvrdio kako je u medijima vidio sedam uvjeta Mosta. Kazao je da su mu neki od njih i zanimljivi, ali da će se držati svog pristupa, a to je da HDZ prvo ostvari najbolji rezultat na izborima nakon čega će razgovarati s drugim strankama.

– Neki od njih su mi zanimljivi. Idemo prvo ostvariti rezultat, a nakon izbora ćemo se dogovarati sa strankama koje su nam slične – kazao je Plenković. Čelnik HDZ-a želi da se buduća vlada formira na temelju cjelovitoga rada.

– Naši ljudi očekuju stabilnost i institucije koje pružaju okvir za to – rekao je Plenković.

Komentirao je i uvjet Mosta o ukidanju ZERP-a i proglašenja isključivoga gospodarskog pojasa.

– Po međunarodnom pravu, naravno da je proširenje jurisdikcije na Jadranu moguće. U dogovoru sa susjedima naravno da uvijek postoje razlozi za širenje jurisdikcije. Razgovarat ćemo o tome, ali mora biti u skladu s onim što zajednička ribarstvena politika treba biti unaprijed razjašnjena s našim partnerima – rekao je Plenković.

Komentirajući Mostov uvjet o smanjenju plaća zastupnika u Saboru i djelatnika u državnoj upravi, Plenković je rekao da je protiv banaliziranja rada državnih institucija.

Andrej Plenković (Foto: Tris/H. Pavić)

– Ja sam protiv toga da se banalizira rad državnih institucija. Ne mislim da njihov rad treba trivijalizirati na bilo koji način – rekao je Plenković.

Na pitanje novinara o izvješću o financiranju kampanje, Plenković je rekao da je zasad potrošeno 2,9 milijuna kuna te 2,6 milijuna kuna na posebnom računu.

– Završno izvješće ćemo, sukladno zakonu, podnijeti DIP-u – rekao je Plenković. Dotaknuo se i izvješća Hrvatskog generalskog zbora.

– Ja sam se s Generalskim zborom susreo dva dana nakon stupanja na dužnost predsjednika HDZ-a. Mislim da smo vrlo jasno pronašli zajednički nazivnik u temama sa Srbijom, spornim zakonom i sličnim. Mislim da smo postigli suglasje. Što se tiče regionalnog ustroja Hrvatske, HDZ je jasan – mi podržavamo županijski ustroj. Mi smo svjesni svih pitanja koja su bitna, a ona podrazumijevaju i fiskalnu i funkcionalnu stranu – rekao je Plenković.

Komentiravši izjave Zorana Milanovića, rekao je da šef oporbe time pokazuje da ne zna gdje je. – Nije ni za oporbu ni za vlast. Ja sam za budućnost. Ovakva vrsta rasprave najviše govori o njemu, na to se neću vraćati. On je pokazao da nije shvatio promjenu konteksta, da nije shvatio taj transformacijski element koji sam unio u HDZ – rekao je Plenković.

Što se tiče njegove imovinske kartice, predsjednik HDZ-a rekao je da se radi o isfabriciranoj priči. Njegova je imovinska kartica od 2009. do 2013. godine bila objavljena na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Uklonjena je, a on prema zakonu trenutno ne obnaša funkciju koja od njega zahtijeva unaprijed objavljivanje imovinske kartice, kao i to da on sad niti da hoće, nema mogućnost objaviti ju, objasnio je Plenković.

– Imam stan i auto, moja je plaća istovjetna plaćama SDP-ovih zastupnika u Europskom parlamentu – rekao je Plenković.

Dopredsjednik Hrasta Hrvoje Zekanović i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Foto: Tris/H. Pavić)

Dopredsjednik Hrasta Hrvoje Zekanović i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pred katedralom sv. Jakova (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI