Neovisni novinarski portal
18.1.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Došao i taj dan: Ukinute dozvole za bušenje Jadrana / Poruka svim Vladama: Građani neće dopustiti da Hrvatska postane naftna kolonija

Došao i taj dan:
Ukinute dozvole za bušenje Jadrana / Poruka svim Vladama:
Građani neće dopustiti da Hrvatska postane naftna kolonija

Hrvatski prosvjed je bio značajan, ali je sudjelovalo manje građana

S brojnih prosvjeda protiv naftomanije (foto: S.O.S. za Jadran)

Došao je i taj dan: na današnjoj 256. sjednici Vlade RH, posljednjoj u ovom sastavu, donešena je odluka koju su mnogi razumni u Hrvatskoj dugo priželjkivali ili se za nju neposredno zalagali, te su nesebično prosvjedovali i predano upozoravali domaću i stranu javnost kako bi se izbjegle nepopravljive štete. Naime, Vlada RH je donijela ukupno sedam odluka o ukidanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu u tzv. istražnim prostorima ugljikovodika, a koje su nazvali ovako: “Sjeverni Jadran 08”, “Srednji Jadran 10”, “Srednji Jadran 11”, “Srednji Jadran 22”, “Srednji Jadran 23”, “Južni Jadran 27” i “Južni Jadran 28”.

– Ukida se Dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu u istražnom prostoru ugljikovodika dodijeljena temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu u istražnom prostoru ugljikovodika Sjeverni Jadran 08… od 2. siječnja 2015. godine – stoji u tim odlukama.
A u svakoj od njih nalazi se i svojevrsno objašnjenje (VIDI OVDJE), u kojem piše da se naftaši nisu niti pojavili na pregovorima za taj tzv. posao tisućljeća, po zamislima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Posao tisućljeća=sramota tisućljeća

– Konzorcij MARATHON OIL NETHERLANDS ONE B.V., Herikerbergweg 238, Luna Arena, 1101 CM, Amsterdam, Nizozemska i OMV (CROATIA) EXPLORATION GMBH, 1020 Trabrennstrasse 6 – 8, Beč, Austrija nije pristupio pregovorima radi sklapanja ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika teje dana 27. srpnja 2015. godine pisanim putem obavijestio Ministarstvo gospodarstva da odustaje od sklapanja ugovora – obrazlaže se.
Umjesto posla tisućljeća, za mnoge koji su sudjelovali u ovom, po mnogima sramotnom procesu, trebalo bi nastupiti razdoblje ‘sramote tisućljeća‘, ako već institucije kojima je to posao ne poduzmu korake na utvrđivanju odgovornosti za neke postupke u procesu dodjele dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.
Osim toga, tisuću godina sramote važi i za one na visokim državnim funkcijama koji su otvoreno i drsko lobirali za interese naftnih kompanija pod krinkom brige za tzv. hrvatsku energetsku neovisnost, pritom otvoreno izbjegavajući pravovaljano informirati hrvatske građane o namjerama za raspolaganjem najvrijednijim hrvatskim resursima – morem i priobaljem. Nisu uvažavana, te su zanemarivana i ismijavana upozorenja priznatih domaćih i svjetskih stručnjaka, koji su govorili o mogućoj ekološkoj, ekonomskoj i socijalnoj katastrofi koja bi mogla uslijediti nakon mogućih jadranskih incidenata sa izlijevanjem nafte, eksplozijama i drugim nevoljama.

 

ff

Odluka…

No, ništa od toga nije omelo ministra Ivana Vrdoljaka, koji to za koji dan više neće biti, da danas na sjednici Vlade RH, dok su se ukidale spomenute dozvole, umjesto isprike hrvatskoj javnosti  za potrošeno vrijeme, novac i ‘živce’, i dalje jednakom arogancijom prijeti ‘nastavkom posla’. Očiti vlastiti poraz upotrijebio je kao – priliku da pohvali sam sebe.
– To je veliki izazov bio, postavili smo sistemsko rješenje i ukupni institucionalni okvir, stekli znanja, iskustva, aktualizirali temu korištenja resursa koje imamo na jako transparentan i otvoren način, donijeli strategiju uticaja na okoliš Jadrana i kopna koja do sada nikada nisu postojali. Tu mogu reći da smo napravili dobar posao. Pristup nam je bio od samog početka: dugoročna rješenja, održivo i odgovorno upravljanje resursima i zbog toga je poptuno neozbiljno i iluzorno očekivati da će ozbiljna Vlada donijeti važne odluke na zadnjoj sjednici. Mi nismo takva Vlada. Nakon dobivanja povjerenja građana nastavljamo s projektom, investitori razumiju. Ja sam s njima u komunikaciji. Poptuno su svjesni. Ni oni ne žele biti dio predkampanjskih ili kampanjskih tema. Prilčekat će nekoliko mjeseci i tada nastavit s nama raditi – reče Vrdoljak.

Krah ‘male Norveške’

Bez dodatnih komentara, prilično nezaintreresirano, njegove riječi je popratio Zoran Milanović, te dao odluku o ukidanju dozvola na glasovanje.
– Posao je odrađen praktički 100 posto. Nakon izbora se ide dalje. Hvala – neodređeno je prozborio Milanović.
Na današnja zbivanja je donekle uspućivao i događaj otprije par dana, a koji su mediji uglavnom prešutili, no nije TRIS, pa smo izvjestili kako je ministar Vrdoljak u posljednji tren odustao od sudjelovanja na svojvrsnom balkanskom summitu o eksploataciji ugljikovodika u dubrovačkom hotelu. Umjesto da tamo otkrije ‘ekskluzivne nove pojedinosti’, ministar se nije niti pojavio, vjerojatno u strahu za svoju buduću političku poziciju te negativni publicitet koji bi mogao priskrbiti vladajućoj garnituri u predizborno vrijeme (više o tom događaju OVDJE).

sos dub

Dakako, danas se oglasila i koalicija S.O.S. za Jadran, koja se nizom aktivnosti zauzela za odustanak od naftaške invazije na Hrvatsku. Ovo što se desilo danas nazvali su – ‘krahom Vladine “male Norveške”’.
– Štetan projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu je pred raspadom te smatramo da je jedan od razloga veliko protivljenje javnosti, čime su građanke i građani pokazali kako im je stalo do Jadrana, kao i kampanja S.O.S. za Jadran. Koalicija smatra kako je to još jedan očit pokazatelj da ova Vlada neće potpisati ugovore s preostale tri naftne kompanije – INA, ENI i Medoilgas – s obzirom na skoro šest mjeseci odgađanja kao i uobičajenu proceduru u vrijeme uoči parlamentarnih izbora kada Vlada ovako važne odluke ne donosi. Također, želimo ukazati na odgovornost ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ravnateljice Agencije za ugljikovodike, Barbare Dorić, koji su u ovaj veliki projekt ušli nepromišljeno, bez ikakve javne rasprave i konzultacije s lokalnim zajednicama, čime riskiraju velike okolišne i ekonomske štete, kao i direktne posljedice po same građanke i građane. – upozoravaju Luka Tomac iz Zelene akcije i Zoran Tomić iz Greenpeacea Hrvatska.

Po(r)uka: Građani neće dopustiti da Hrvatska postane naftna kolonija

U S.O.S.-u za Jadran smatraju i kako spomenuti dužnosnici odgovornost snose i za ne samo lošu, već promašenu energetsku politiku koja se temelji na fosilnim gorivima prošlih stoljeća, umjesto obnovljivih izvora energije koji nam mogu pružiti ne samo energetsku neovisnost, već radna mjesta i čistu budućnost.
– Poručujemo sadašnjoj i budućoj Vladi, svim ministrima i ministricama, da ne potpisuju ugovore s naftnim kompanijama i ne predaju im Jadran u ruke jer će na taj način direktno oštetiti hrvatske građanke i građane. Koalicija S.O.S. za Jadran će se i dalje zalagati za cijeli Jadran bez naftnih bušotina, ne samo s hrvatske strane, već i sa strana susjednih zemalja – zaključuju.
Jedno je sigurno, svi oni koji eventualno ponovno pokušaju gurati slične samoubilačke i bezumne projekte, bez obzira na političku pripadnost i orijentaciju, sasvim sigurno će naići na snažan i sveobuhvatan otpor građana, i to u vidu još snažnijih prosvjeda i tješnje ‘prekogranične’ suradnje s građanima u Italiji, Crnoj Gori i drugdje.
Stoga bi današnji dan takvima, koji potcjenjuju inteligenciju i snagu građana države kojoj su na čelu, trebao poslužiti za po(r)uku: građani neće dopustiti da Hrvatska postane naftna kolonija, odnosno još jedna u nizu bezočno eksploatiranih i unakaženih zemalja, iz kojih i u ovim trenucima bježe deseci tisuća nesretnih izbjeglica.
Nafta

Zastava (izvor Naš Jadran)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI