Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Drago Prgomet osnovao HRID, Hrvatsku inicijativu za dijalog : Moramo reagirati!

Drago Prgomet osnovao HRID, Hrvatsku inicijativu za dijalog :
Moramo reagirati!

Drago Prgomet, bivši Karamarkov (HDZ) zamjenik, osnovao je HRID - Hrvatsku inicijativu za dijalog. Riječ je o udruzi koja na izbore neće izaći, ali Prgomet - hoće. Kao nezavinsi kandidat. Tko će se na hrid nasukati, a tko uspeti, vidjet ćemo...
Drago Prgomet - Fotografija FB profila

Drago Prgomet – Fotografija FB profila

Drago Prgomet, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a, kojega Karamarko nije volio, pa ga se brzo riješio, našao je svoj put. Nije osnovao stranku, nego je odlučio manje pretenciozno, pokrenuti udrugu znakovita imena HRID ( Hrvatska inicijativa za dijalog ). Tko će se na „hrid“ nasukati, a komu će biti putokaz u turbulentnim vremenima, vidjet ćemo. Udruga na izbore izlaziti neća, ali Prgomet- hoće! Kao nezavisni kandidat, najavio je na promociji udruge u Novinarskom domu.

Ambicija jednog od najuglađenijih visokopozicioniranih (bivših) hadezeovaca s novom udrugom jest kroz različite oblike građanskog aktivizma, tribine, okrugle stolove, radionice itd.,  pokušati naći odgovore za akutna pitanje hrvatske ekonomije i podijeljenog društva. Pritom će njegovo najjače oružje biti dijalog, a njegov primarni fokus na hiperbirokratiziranoj upravi koja ne služi građanima na primjeren način,  zatim obrazovanje i demografija. S racionaliziranom i učinkovitom upravom društvo bi bilo efikasnije i uspješnije, a s kvalitetno obrazovanim ljudima prosperitet države kao zemlje znanja, boljih političara i politika, zajamčen, čime bi se dokinuli i razlozi za demografski potop nacije.

– Ovdje smo jer smo svjesni kako se stvari neće same od sebe promijeniti. Moramo reagirati. Biti po strani, ili odustati znači bojati se postupiti i govoriti u skladu sa svojom saviješću i vrijednostima po kojima živimo. Neka nam na umu budu riječi Benjamina Frenklina: „ Kao što smo odgovorni za neutemeljene riječi tako smo odgovorni i za neutemeljenu šutnju“- kazao je na predstavljanju programske platforme udruge Drago Prgomet.

HRID zagovara suradnju sa srodnim udrugama i strankama, pledira za kompromis a ne zaoštravanje situacije i potenciranje razlika u društvu. Dosta je igre ustaša i partizana, smatra Prgomet. Cilj je njegove udruge, stoga, smanjiti podjele na lijeve i desne kao ključnu razdjelnicu u društvu koja vodi nepomirljivosti i poticanju sukoba, jer su uvjereni kako se političke i ideološke razlike mogu rješavati uz puno više tolerancije i dostojanstva. HRID građane poziva na dijalog za koji se nada da će postati prihvatljiv i političarima, jer društvo treba promjene.

– Groblja su puna civilizacija i naroda, pa i poliitčkih stranaka koje su nespremne prihvatiti novo i mijenjati se- naglasio je Prgomet na osnivačkoj skupštini HRID-a. Poželio je da Hrvatskoj za primjer služi Singapur u kojemu se građevinska dozvola može dobiti za pet dana, a tvrtka otvoriti za pola sata, pa u tom smislu i ključnom točkom hrvatske preobrazbe drži reformu javne uprave. Uz to, udruga će zagovarati i novi, racionalniji teritorijalni ustroj sa znatno manje gradova i općina, odnosno županija, te manja porezna opterećenja građana, i porezno stimuliranje ( olakšicama) obitelji s više djece.

HRID računa na čvrstinu stijene kao utočišta onima koji su zarobljeni valovima i beznađem, ali je Prgomet svjestan i mogućnosti da se brod razbije na hrid u oluji. A čvrstinu njegovoj „hridi“ trebali bi jamčiti ljudi okupljeni u udruzi koji znaju što im je cilj i kako ga postići. Službeno, osnivačka skupština povjerenje je dala Dragi Prgometu kao predsjedniku, te Dariu Zurovcu kao tajniku, dok su u Upravno vijeće izabrani Irena Petrijavčanin Vuksanović, Ante Lucić i Gordana Rusak. Neslužbeno, govori se kako Prgomet računa na pomoć i potporu sveučilišnog profesora Nine Raspudića, te na čvršću suradnju s Hrvatskom zorom Milivoja Kujundžića…

Skupu je bio prisutan i Nikica Valentić, bivši premijer, ali zasad se ne spominje kao potencijalni član udruge, nego tek kao prijatelj njezina novoizabranog predsjednika Drage Prgometa…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI