Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
EKOLOGIJA
Nafta, bombe, obale (grafičko oblikovanje Ante Filipović Grčić)

Nafta, bombe, obale – dođite u petak u 18 sati na tribinu, u šibensku knjižnicu

Nafta, bombe, obale (grafičko oblikovanje Ante Filipović Grčić)
Nafta, bombe, obale (grafičko oblikovanje Ante Filipović Grčić)

 

Nafta, bombe, obale – tako je nazvana tribina koju priređujemo ovoga petka, 20. veljače, s početkom u 18 sati, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku. Naziv tribine baš i ne asocira na neke lijepe slike, no nisu lijepe ni aktualne prilike koje su joj neposredni povod.

Naime, hrvatska javnost posljednjih tjedana i mjeseci je neočekivano prisiljena razmišljati o budućnosti Jadranskog mora, hrvatske obale, turizma, ribarstva, ekonomskoj stabilnosti države usljed tvrdoglavog nastojanja državnih vlasti da na dugi rok ponude inozemnim korporacijama glavninu hrvatskog mora na ‘istraživanje i eksploataciju nafte i plina’.

Piršić Vjeran okolišu vjeran

O toj tematici je puno toga posljednjih dana izrečeno i napisano, pa i na stranicama TRIS-a, pa je naša matična Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS (čije je djelo i  portal kojega upravo čitate) odlučila prirediti ovu tribinu.
Na tribinu pristiže Vjeran Piršić, čelnik dugovječne Udruge Eko Kvarner i višedesetljetni aktivist u zaštititi okoliša. Piršić Vjeran je ostao vjeran svojoj borbi za čistu i ekološki očuvanu Hrvatsku, te je smjesta oštro osudio planove o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na Jadranu, upozorio na besmislenost i štetnost te nakane, te ukazao na nezakonite poteze vlasti, poput činjenice da su ponudili na pladnju Jadransko more bez da su prethodno izradili potrebne dokumente koje su po zakonu trebali. Više o Piršićevim stajalištima na ovu temu možete pročitati klikom na poveznicu na intervju, koji je objavljen prije desetak dana na ovome portalu.
Nadalje, o jednoj drugoj temi koja je široj javnosti manje-više nepoznata ili slabo poznata, a tijesno je povezana s zloglasnim potencijalnim bušenjem jadranskog podmorja, govorit će drugi gost tribine, dipl.iur. Nediljko Pušić, umirovljeni časnik.
Plakat za tribinu Nafta, bombe, obale (grafičko oblikovanje Ante Filipović Grčić

Plakat za tribinu Nafta, bombe, obale (grafičko oblikovanje Ante Filipović Grčić)

Časnik Pušić o opasnostima s dna

Predavač Pušić če govoriti o brojnom konvencionalnom i kemijskom oružju, eksplozivnim sredstvima i drugim opasnim predmetima koji su odlagani na jadransko dno, sve od početka prošlog stoljeća pa sve do nedavnih opsežnijih NATO akcija u Iraku, Srbiji, na Kosovu itd. Kakve opasnosti donosi ustrajanje na bušenju Jadrana u uvjetima potencijalnih incidenata s aktivacijom neeksplodiranih sredstava odbačenih na morsko dno, doznat ćemo ovoga petka (vidi tekst na TRIS-u).
Dolazak na tribinu najavljuju i brojni aktivisti koji su proteklih tjedana bili vrlo angažirani u kritikama planova o crpljenju jadranskih ugljikohidrata, pa će po svemu sudeći rasprava u knjižnici biti vrlo zanimljiva i sadržajna. Dakako, svi posjetitelji su dobrodošli sa svojim stajalištima i eventualnim pitanjima o ovoj problematici, na koje će predavači rado odgovarati, ukoliko budu znali odgovore.
Kako u današnje vrijeme događaji koji nisu oglašeni na društvenim mrežama gotovo da i ne postoje, mogli bi se našaliti, tako smo za ovu prigodu na Facebooku priredili zasebnu stranicu Nafta, bombe i obale, kojom pozivamo zainteresirane koji su blizu Šibeniku i zanima ih što će se u budućnosti događati s njihovim dvorištem da navrate na ovu tribinu.
Naravno, pozvani su i oni koji nemaju Facebok profil.
Dođite, neće biti dosadno.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI