Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Zbilja bombastično – Talijani upozoravaju: Hrvatska ne zna za odbačene bombe u Jadranu

Zbilja bombastično – Talijani upozoravaju:
Hrvatska ne zna za odbačene bombe u Jadranu

bombe hjadran1

Karta s označenim odlagalištima ubojitih stredstava u Južnom Jadranu (UNEP) s ucrtanim poljima za istraživanje i eksploataciju – izvor: No Triv Terra

Nizu uznemirujućih scenarija kakvi se objektivno mogu očekivati u slučaju incidenata kao posljedica eventualnih istraživanja, a potom i eksploatacije nafte i plina na Jadranu, pridružuje se još jedan – najjeziviji i najbombastičniji do sada (doslovce).

Naime, ako izuzmemo u svijetu već viđene opasnosti od moguće ugroze morskih organizama (usmrćivanja i protjerivanja jata riba, dupina, moskih pasa, kitova i ostaloga iz Jadrana) usljed agresivnog istraživanja potencijalnih podmorskih nalazišta ugljikovodika tzv. zvučnim topovima, pa nakratko zaboravimo što bi se desilo ako eksplodira jedna bušotina ili platforma ili se izlije veća količina naffte u more (uništenje ekološke ravnoteže, neposredna ugroza ugleda Hrvatske kao željenog turističkog odredišta, udar na hrvatsku ekonomiju, na ribarstvo i egzistenciju priobalnog stanovništva itd.), i dalje ostaje jedna koja se može smatrati najgrozomornijom – opasnost od aktivacije odbačenog kovencionalnog i kemijskog oružja kojega su vojske desetljećima bezobzirno potapale u jadranske morske dubine.

Jadran – deponij bombi

Zapravo je doista nevjerovatno kako se o tome u nas do sada gotovo uopće nije pridavala veća pažnja, unatoč činjenici kako o tome postoje brojna izvješća, primjerice UN-ova Programa za razvoj iz 2009. godine, čiju je izradu potakla Europska komisija (vidi OVDJE), a znatiželjniji će na internetu pronaći još podrobnije podatke s kartama koje su tamo postavljala razna ministarstva obrane ili neke druge organizacije. Primjerice, organizacija (Center for Nonproliferation Studies (CNS)))koje se bave praćenjem tzv. zbrinjavanja oružja za masovno uništenje (vidi ovdje ili tu). Zanimljivo, mnoge to zanima, a najmanje žitelje Hrvatske, a još manje hrvatske vlasti, koje se, koliko je poznato, nisu previše osvrtale na činjenice o bombama dok su brže-bolje nudile jadransko podmorje ‘istraživačima i eksploatatorima‘.
Kako se zna, u proteklih stotinjak godina sumanutog ratovanja po svijetu, pa onda besmislenog mirnodopskog naoružavanja, vojske su se morale riješavati dijela neupotrebljenoog oružja, pa im je najzgodnije to bilo učiniti tako da ga s paluba brodova sruče u morske dubine. Jadran je višestruka žrtva kontinuiranog zagađivanja bombama, što je započelo još od 1. svjetskog rata, nastavilo se s Drugim, ali i u kasnijim tzv. mirnim desetljećima, za vrijeme tzv. zaljevskog rata, NATO-akcija u Srbiji i drugdje, u (ne)prilikama kada su avioni u njega istresali neupotrebljene bombe prije vraćanja u aviobaze i tome slično.
Karta odbačenog oružja 1
Tko zna koje su sve vojske (bivša JNA, albanska vojska, talijanske i njemačke vojske za 2. svj. rata itd.) iskoristile jadransko pomorje kao deponij za viškove ubojitih naprava. Civilnim vlastima i široj javnosti vjerovatno nikada neće biti dostupni cjeloviti podaci o stoljetnoj praksi odlaganja ubojitih sredstava na morsko dno. Sudeći prema viđenim kartama, smatra se kako je među odbačenim oružjem i mnoštvo kemijskog oružja(!). Što bi se desilo u slučaju slučajne aktivacije takvog oružja u malom i plitkom moru poput Jadranskog, doista je bolje i ne zamišljati. Osim toga, za pretpostaviti je kako bi i aktivacija i jedne obične granate u blizini potencijalne naftne bušotine vjerovatno bila dovoljna za neslućene posljedice.

Talijani: ‘Hrvatska ne zna!’

Kako to obično biva, susjedi se često više brinu o tome što se događa u našem dvorištu. To pokazuje i svježi primjer iz Italije, odnosno od talijanske mreže okolišnih udruga No Triv Terra iz Barija (poveznica), grada na suprotnoj jadranskoj obali. Oni se odavno protive istraživanju i eksploataciji nafte na Jadranu, no prije nekoliko dana su na svojim stranicama izvjestili talijansku javnost o bojazni od katastrofe koju bi moglo proizročiti aktivacija odbačenog oružja, usljed najnovijih aktivnosti na hrvatskom dijelu Jadrana. Dakako, oni se ponajprije brinu kakav bi to utjecaj moglo imati na njihove obale i (pod)morske prilike.
No triv terra
Hrvatska ne zna: odobrili su za istraživanje i eksploataciju 10 područja na kojima se nalaze ubojita sredstva! – upozoravaju iz No Triv Terrae.
O tome su već izvjestili talijanske vlasti, a sada im je namjera o istome upozoriti i hrvatske,a vidjet će se kakvog će to učinka imati.
– Očito je da se polja 25 i 26 na kojima se namjeravaju provoditi geofizička isrtaživanja koji uključuju i tehnike tzv. zračnih topova, te moguće buduće bušenje, nalaze na području na kojem su označene velike količine, na tisuće pohranjenih neeksplodiranih ubojitih sredstava – kažu u NTT-u, te zaključuju kako oni koji su izdali takve dozvole ‘vjerovatno nikada nisu bili u korelaciji’ s tim značajnim podacima o odlagalištima bombi.
Korelacija sa zdravim razumom nije samo izostala kod onih koji su izdavali takva dopuštenja, čini se.
Karta odbačenog oružja na Sredozemlju - izvor UN

Karta odbačenog oružja na Sredozemlju – izvor UN

– Pretpostavlja se, također, kako o ovome nisu razmišljali ni tvrtke-podnositelji zahtjeva za istraživanje i eksploataciju, a koje nisu razmatrale mogući sinergistički i kumulativni utjecaj zvučnih topova i budućeg bušenja na ubojita sredstava, kemijsko i konvencionalno oružje, a koje se nalazi ne samo na područjima istraživanjima nego i šire – ističu u NTT-u.

‘Buš eksplodiral? Bum!’

Na kraju, kad neće nitko drugi, aktivisti iz Barija jasno upućuju:
– Stoga treba hitno obavijestiti o ovim nalazima talijanske i hrvatske vlasti, kako bi blokirale početak istraživanja dok nadležna ministarstva obrane i vojna tijela ne potvrde postoji li opasnost od takvih istražnih radnji na mjestima gdje je utvrđena prisutnost neeksplodiranih ubojitih sredstava. Neka samo zamisle što bi se dogodilo da samo jednu bombu slučajno dotakne bušilica ili na nju djeluje snažni zvučni top. Na žalost, mi ne govorimo o jednoj bombi, već o tisućama njih koje su razasute svuda po Jadranu – zaključuju talijanski aktivisti iz Barija.
Hoće li detonacije od ovog talijanskog bomastičnog upozorenja doprijeti do Agencije za ugljikovodike i Ministarstva gospodarstva, odnosno do odabranih ‘istraživača i eksploatatora’ ili će sve uobičajeno lakonski zanemariti i prepustiti stihiji pa završiti kao mnogima poznati vic o dijalogu dviju bombi iz Hrvatskog Zagorja:
– Buš eksplodiral? – pita prva bomba drugu.
– Bum! – odgovara druga.
Jadran: podijeli pa vladaj

Jadran: podijeli pa vladaj

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI