Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Jedna od sugestivnih fotomontaža - platforma pred Splitom

Poziv građanima:
Dođite u 9.45 na prosvjed zbog nafte u Jadranu – neka vide da nas ima…

Jedna od sugestivnih fotomontaža - platforma pred Splitom

 

Jedna od sugestivnih fotomontaža - platforma pred Splitom

Jedna od sugestivnih fotomontaža – platforma pred Splitom

– Pozivamo vas na prosvjednu akciju povodom javnog izlaganja o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš plana istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu. Akcija će se održati u utorak 27. siječnja 2015. u 09:45 ispred hotela International, Miramarska cesta 24, Zagreb, gdje će se i održati javno izlaganje. Na akciji ćemo istaknuti glavne razloge zbog kojih je potrebno odustati od namjere eksploatacije nafte – pozvao je danas Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.

 Naime, kako smo najavljivali u prijašnjim tekstovima (vidi ovdje), Ministarstvo gospodarstva i Agencija za ugljikovodike su oglasile kako će se javno izlaganje o Strateškoj studii o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i Okvirnom planu i programu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu održati 27. siječnja 2014. godine od 10 do 14 sati, u prostorijama hotela International, Miramarska cesta 24, Zagreb. Na javnom izlaganju bit će predstavnici Ministarstva gospodarstva kao i predstavnici Ovlaštenika izrađivača tih dokumenata, a oni bi prisutnima trebali odgovarati na postavljena pitanja.
Ukratko, komplicirani naslov javnog izlaganja ne bi trebao obeshrabriti one koji su namjeravali posjetiti ovaj bitan javni događaj, a koji imaju svoje stajalište o namjerama državnih vlasti i naftnih kompanija za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na hrvatskoj strani Jadrana.
Zapravo od objave ove informacije na društvenim mrežama se odvija vrlo intezivna i strastvena komunikacija između brojnih udruga i pojedinaca u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, BiH, Njemačkoj, SAD-i, Švedskoj i brojnim drugim državama koje bi ovdje bilo teško nabrojati. Zajedničko je svima, kao i potpisnicima međunarodnih (!) peticija za zaštitu Jadrana zgražanje zamišlju da se jedna od posljednjih oaza kakvog-takvog prirodnog sklada na Sredozemlju pretvori u polje naftnih bušotina, kako su to zamislile vlasti nudeći na bušenje gotovo 90 posto površine hrvatskog mora.
Jedan od dramatičnih poziva na sutrašnji događaj s društvenih mreža

Jedan od dramatičnih poziva na sutrašnji događaj s društvenih mreža

Naftni raj na zemlji

Dakako, nevjerojatnim mnogi drže i guranje projekata za kakve svjetska iskustva kažu kako je posrijedi samo poligon na kojem na stateškim zajedničkim resursima enormno zarađuju naftne kompanije, dok lokalnom življu ostaje stalno strahovanje od neprekidnog rizika od tragičnih havarija platformi, cjevovoda ili tankera, odnosno ekoloških katastrofa u kojem redovito i na dulji rok teško stradavaju more, otoci i priobalje, odnosno priobalno stanovništvo, kao i svi ostali morski i primorski oblici života. O udarcima na turizam i ekonomiju čitave države usljed drastične izmjene turističkog promidžbenog imidža odredišta koj se kitilo sloganima ‘raj na zemlji’ i ‘Mediteran kakav je nekad bio’ ne treba niti govoriti. Tko bi normalan jedrio, plovio ili se lješkario se na plaži s pogledom na monstruozne čelične konstrukcije koje zlokobno strše iz mora, kako je netko nedavno napisao u jednom od emotivnih vapaja za ‘spas Jadrana od naftaških predatora’.
Ukratko, na društvenim mrežama se ovih dana umnožavaju pozivi savjesnim građanima da se pojave na sutrašnjem javnom izlaganju, kako bi se velikim brojem prisutnih ukazalo mjerodavnim institucijama kako razmišlja, smatra se, veći dio hrvatske javnosti.
Unatoč tome što je radni dan, mnogi su najavili svoj dolazak na ovaj događaj, koji je pritome sada pojačan i pozivom na prosvjednu akciju Zelene akcije, a koja će se održati isred zgrade u kojoj će se održati javno izlaganje.
Fotomontaža - solana na Pagu i bušotina

Fotomontaža – solana na Pagu i bušotina

Na kraju, ponovimo i kako su u MG-u i AZU-i istakli kako pozivaju ‘predstavnike zainteresirane javnosti da najkasnije do 16. veljače 2015. godine dostave svoje prijedloge i komentare na predloženu Stratešku studiju o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i Okvirni plan i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, naročito na pitanja istaknuta u dokumentu za savjetovanje, putem obrasca za sudjelovanje u savjetovanju na e-mail adresu: rudarstvo@mingo.hr.

Prekretnica

Kako se tvrdi, po završetku savjetovanja, svi pristigli doprinosi bit će javno dostupni na internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva.
Inače, tijekom trajanja javnog uvida i javne rasprave javnosti će, u prostorijama Agencije za ugljikovodike, Miramarska cesta 24, 10000 Zagreb, radnim danom od 10 do 15 sati, omogućen je javni uvid u navedenu Stratešku studiju i druge spomenute dokumente.
Prijedlozi, mišljenja i primjedbe javnosti mogu se upisati u knjigu primjedbi koja će biti izložena uz dokumentaciju ili se mogu dostaviti u pisanom obliku Sektoru za rudarstvo Ministarstva gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb, s naznakom: “Javna rasprava o Strateškoj studiji o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu”, zaključno s posljednjim danom javne rasprave.
Svi prijedlozi, mišljenja i primjedbe koji ne budu dostavljeni u roku i čitko pisani neće se uzeti u obzir. A tome dodajmo i kako neće biti razmatrane eventualne nesuvisle, uvredljive, nečitke i nejasne primjedbe, kojima tu i ne bi trebalo biti mjesta, s obzirom kako se, po mnogima, radi o izuzetno važnom trenutku i svojevrsnoj prekretnici koja bi mogla odrediti budućnost Jadrana i Hrvatske: hoće li postati svojevrsna kolonija za eksploataciju fosilnih goriva ili će pak biti izuzeta od takvog crnog, naftom umazanog scenarija i sačuvana za sadašnje i buduće generacije.
Vjerovatno će to biti jasnije već sutra ujutro u Zagrebu.

10898169_10205455721223018_4682911336641521379_n

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI