Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
EKOLOGIJA
Eksplozija na platformi je 'vjerovatno značajno utjecala' na okoliš (foto Wikipedia)

Pozor:
Tko je protiv bušenja Jadrana – neka se obavezno javi do 16. veljače (!)

Eksplozija na platformi je 'vjerovatno značajno utjecala' na okoliš (foto Wikipedia)
Eksplozija na platformi je 'vjerovatno značajno utjecala' na okoliš (foto Wikipedia)

Eksplozija na platformi je ‘vjerovatno značajno utjecala’ na okoliš (foto Wikipedia)

Evo prilike za sve one koji se groze planova vlasti da Jadran pretvore u naftno polje načičkano platformama i bušotinama za vađenje nafte i plina, a na kojima će odabrane korporacije crpiti gorivo i bogatiti se na račun domaćih bogatstava. Ministarstvo gospodarstva je na svojim internetskim stranicama www.mingo.hr objavilo informaciju kako otvara ‘javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom Strateške studije o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.’

Neupućeni posjetitelj te internetske stranice neće lako uočiti gdje se nalazi ta obavijest, budući da se nalazi u podirektoriju ‘aktualno-savjetovanje’ na desnoj strani ekrana (vidi ovdje). Zanimljivo je i vjerovatno nije slučajno kako na naslovnoj stranici nema jasno istaknute vijesti o otvaranju savjetovanja, što bi trebala biti najvažnija informacija, već  se kao bitnija ističe vijest o tome kako su ‘Održane edukativne radionice o državnim potporama za Centre kompetencije’, što god to značilo. Inače, kako bi mogao izgledati ‘vjerojatni značajni utjecaj na okoliš’ vrlo slikovito i jasno pokazuje gore istaknuta fotografija. 
U svakom slučaju, oni koji ne žele sa strane promatrati što se događa sa strateškim nacionalnim resursima i budućnošću generacija koje dolaze, mogu se uključiti sa svojim primjedbama u savjetovanje, a ekološke udruge i aktivisti su već počeli pozivati građane da se javljaju u što većem broju i tako zatrpaju zagovaratelje bušotina i tako ukažu na, po njima, apsurdnost i opasnost namjera crpljenja nafte i plina iz jadranskog podmorja. Pri tome mole one koji će dostavljati svoje prigovore da to čine jasno, koncizno i argumentirano, u skladu s ozbiljnošću situacije, jer se eventualne, nečitljive, neuredne ili uvredljive primjedbe neće uzimati u obzir.
Uostalom, prenosimo vam što piše u tom pozivu, te vas upućujemo kako na dnu iste stranice možete pronaći i pohraniti dokumente vezane uz savjetovanje, te spomenutu Stratešku studiju o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i Okvirni plan i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Evo što piše u toj obavijesti:
platfotrma 1
– Pozivamo predstavnike zainteresirane javnosti da najkasnije do 16. veljače 2015. godine dostave svoje prijedloge i komentare na predloženu Stratešku studiju o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i Okvirni plan i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, naročito na pitanja istaknuta u dokumentu za savjetovanje, putem obrasca za sudjelovanje u savjetovanju na e-mail adresu: rudarstvo@mingo.hr
Po završetku savjetovanja, svi pristigli doprinosi bit će javno dostupni na internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva. Ukoliko ne želite da Vaš doprinos bude javno objavljen, molimo da to jasno istaknete pri slanju obrasca.
Tijekom trajanja javnog uvida i javne rasprave javnosti će, u prostorijama Agencije za ugljikovodike, Miramarska cesta 24, 10000 Zagreb, radnim danom od 10 do 15 sati, biti omogućen javni uvid u Stratešku studiju o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i Okvirni plan i program istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.
Javno izlaganje o Strateškoj studiji o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i Okvirnom planu i programu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu održat će se 27. siječnja 2014. godine od 10 do 14 sati, u prostorijama hotela International, Miramarska cesta 24, Zagreb.
Na javnom izlaganju bit će predstavnici Ministarstva gospodarstva kao i predstavnici Ovlaštenika koji je izradio Stratešku studiju o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, koji će prisutnima odgovarati na postavljena pitanja.
Prijedlozi, mišljenja i primjedbe javnosti mogu se upisati u knjigu primjedbi koja će biti izložena uz dokumentaciju ili se mogu dostaviti u pisanom obliku Sektoru za rudarstvo Ministarstva gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb, s naznakom: “Javna rasprava o Strateškoj studiji o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu”, zaključno s posljednjim danom javne rasprave. Svi prijedlozi, mišljenja i primjedbe koji ne budu dostavljeni u roku i čitko pisani neće se uzeti u obzir.
Eto, pametnome dosta.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI