Neovisni novinarski portal
20.5.2024.
EKOLOGIJA
Krčić-5.-travnja-2014.-Foto-H.-Pavić

Izvrsna vijest za Krku i Krčić:
naređeno je ispitivanje utjecaja hidroelektrane na okoliš

Krčić-5.-travnja-2014.-Foto-H.-Pavić

Krčić (Foto H. Pavić) (34)Evo i jedne odlične vijesti za sve one koji su se proteklih mjeseci na neki način borili protiv začuđujuće i po nekima sulude zamisli Hrvatske elektroprivrede da na slapu Topoljac na rijecu Krčiću i iznad izvora rijeke Krke sagrade – hidroelektranu. TRIS objavljuje dokument iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, odnosno Rješenja koje je ‘riješeno’ nakon obavljenog postupka ‘ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš’. Ukratko, rješenje HEP-u poručuje kako je ‘za namjeravani zahvat – mala hidroelektrana (MHE) Krčić potrebno  provesti postupak procjene utjecaja na okoliš’ kao i da je ‘potrebno provesti Glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu’.

  Rješenje na šest stranica nudi iscrpno pojašnjenje kojega možete pročitati i razmotriti OVDJE, budući da na internetskim stranicama MZOIP-a do ovog trenutka još uvijek nije javno objavljeno. Doduše ono ne znači kako je posve otklonjena opasnost od potencijalnog betoniranja slapa i izvora rijeke, no za prvu ruku je potrebno provesti dugu proceduru procjenjivanja utjecaja na okoliš, a smatra se kako bi isključivo zlonamjerni ‘stručnjaci’ mogli donijeti zaključak kako takvo što ne bi imalo poguban i nepopravljiv utjecaj na okoliš.
Ova vijest će zasigurno obradovati mnoge Kninjane u Kninu i diljem svijeta, građane Hrvatske, ljubitelje prirode, brojne stručnjake koji su se usprotivili ovoj, po mnogima, izrazito štetnoj, potencijalno katastrofalnoj i  apsurdnoj namjeri HEP-a, a  koja korijene ima otprije više desetljeća.

Veselje je to i za agilne članove Ekološke udruge Krka Knin kao i inicijtive Krčić je naš! koja je svoje pobornike putem društvenih mreža našla na svim stranama svijeta. Podsjetimo, portal TRIS je javnost izvjestio još početkom ožujka ove godine o reaktualiziranoj i gotovo zaboravljenoj namjeri ‘energetičara’ da nad izvorom rijeke Krke ‘u tišini’ sagrade takav kompleks, akumulacijsko jezero, te da obavi iznimno opasna bušenja tla koja bi mogla bitno utjecati na podzemne i nadzemne vodotokove, te ugroziti opskrbu vodom za stotine tisuća ljudi, kao i floru, faunu, krajobraz i gospodarstvo u ovom dijelu Hrvatske.

Uslijedila je svojevrsna mobilizacija brojnih udruga građana, ekoloških organizacija, ustanova koje se bave zaštitom okoliša te  i nekih znanstvenih institucija. Pritisnuti tolikim otporom javnosti, o tom su slučaju morali ponešto reći i u nadležnom ministarstvu, u kojem su, gle čuda,  prvotno izjavljivali kako o tom projektu’ ne znaju ništa’.
Zelena čistka - Krčić (32)
No čini se kako sada tamo  znaju puno više od ništa, kako se pokazuje i ovim Rješenjem. Inače, u njemu se ističe kako su svoje primjedbe na taj projekt izuzev kninke ekoudruge poslali i Hrvatsko biospeleološko društvo, Javna ustanova za zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije, Institut Ruđer Bošković, udruge Sunce, Zelena Istra i Zeleni forum.
Podrobnije o ovom slučaju možete doznati i u seriji tekstova na TRIS-u, primjerice u jednom od posljednjih u kojem HEP tvrdi kako će hidroeloktrana ‘pospješiti turizam i uljepšati krajolik’ 
Na zadovoljstvo ljubitelja ljepota krajolika oko Knina i Krčića, HEP tamo zasigurno neko vrijeme, a možda i nikad, neće biti u prilici ‘uljepšavati krajolik’.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI