Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
POLITIKA
Ivica Barišić, kninski poduzetnik, vlasnik tvrtke Metal Knin: Gradonačelnica Rimac govori neistine!

Ivica Barišić, kninski poduzetnik, vlasnik tvrtke Metal Knin:
Gradonačelnica Rimac govori neistine!

Knin - DIV TVIKIzjavama kninske gradonačelnice Josipe Rimac u intervjuu objavljenom 4. ožujka na portalu Tris.com.hr, ostao je neugodno iznenađen i, kako kaže, šokiran, poduzetnik Ivica Barišić, vlasnik tvrtke za proizvodnju aluminijske stolarije, Metal Knin, koji je gradonačelnicu, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, prijavio DORH-u.- To je puko tjeranje vode na svoj mlin, koje nema veze sa stvarnošću – tvrdi Barišić za dijelove intervjua u kojima Josipa Rimac problematizira njegov slučaj.

– Zajedno s Ledenkom Lapčićem sam kupio halu i zemljište na parceli u zoni Preparandija. Po kupoprodajnom ugovoru trebali smo nekretninu dijeliti po pola, na dva idealna dijela. Ali, umjesto toga, Josipa Rimac me je pokušavala uvjeriti da pristanem na podjelu kakvu je ona napravila, pogodujući Lapčiću, a kad na to nisam pristajao, ona je jednostavno provela što je htjela. Tadašnja pročelnica za pravne poslove silom mi je gurala pod nos ugovor i tražila da ga potpišem, a bez mogućnosti da se s ikim konzultiram – navodi u svome reagiranju Barišić. Sjeća se da je bivši dogradonačelnik Dragan Jerković izašao s njim i Lapčićem na teren, gdje se sam uvjerio kako to izgleda.- Rekao sam mu, ako se parcela podijeli kako to hoće gradonačelnica ja ću ostati uskraćen i za prilaz i za parkiralište. „Što hoćeš“, pitao me tada Jerković. – Dajte mi 100-120 kvadrata za parkiralište i sve je u redu. „Dobro“, odgovorio je i mislio sam da će tako biti i učinjeno. Međutim, Jerković je umro, a gradonačelnica je napravila po svome – žali se kninski poduzetnik.

Investirao sam oko 40 tisuća eura u halu

„Nije istina“, uvjerava nas, „da nisam ništa investirao za razliku od ostalih u toj zoni. Uložio sam oko 40 tisuća eura, digao kredit od 200 tisuća kuna i zajedno s Lapčićem prve dvije godine radio na krovu hale, na prilaznim putevima, vodovodnoj mreži… Razlika između Lapčića i mene svodi se na tri radnika više koje je on zaposlio, a u svemu drugome smo, u trenutku podnošenja zahtjeva za uknjižbu, bili isti. Ali, njemu je zahtjev odobren, a meni nije.

Barišić potvrđuje da je ugovorom definirana zabrana otuđenja, opterećivanja i uknjižbe za tri godine, ali, dok su neki to mogli već nakon dvije godine, njemu nisu dopustili ni poslije tri! Samo zato, tvrdi Barišić, što nisam pristao da se meni 200 kvadrata oduzme, a Lapčiću doda, što u finalu znači da je on dobio 400 kvadrata više od mene, iako u ugovoru stoji da nekretninu kupujemo po pola. Sve ove godine Stolarija Lapčić normalno radi, a ja ne mogu, i još je do moje hale napravio kotlovnicu što nijedan zakon ne bi tolerirao, jer sve može planuti. U zoni nema ni protupožanih puteva, ni hidroforske mreže… a ipak je Lapčić na kraju dobio i uporabnu dozvolu, što bez intervencije Josipe Rimac ne bi bilo moguće – decidiran je vlasnik Metal Knina.

Nikad nikakvu parnicu nismo vodili Lapčić i ja!

Ordinarna je laž, domeće, da smo Lapčić i ja vodili bilo kakvu građansku parnicu, pa je, dakle, nisam mogao ni izgubiti. A isto tako nema govora da je ikad itko od mene tražio bilo pismeno ili usmeno da vratim halu jer nisam realizirao projekt, kako to kaže gradonačelnica. Čuvam dopise iz rujna 2009.koje sam slao gradonačelnici sa zamolbom da mi decidirano kaže, radi poslovnih partnera koji čekaju s isporukom, kad će zona Preparandija dobiti minimalne tehničke uvjete za rad, što je Grad trebao osigurati još 2007. godine. Kroz tu je zonu, tvrdi u svome očitovanju Barišić, oprano 7,5 milijuna kuna koje je Gradu dalo Ministarstvo gospodarstva namjenski za zonu, a ona nije niti u registru poduzetničkih zona jer do danas nije dobila minimalne tehničke uvjete!

Barišić precizno navodi kako je imao s Končarom i partnerima iz BiH ugovorenu isporuku komponenti za proizvodnju 25 tona bakrenih i 23 tone čeličnih proizvoda, pa je samo na komponentama za bakar izgubio preko 2,5 milijuna kuna! A namjeravao je u svom pogonu zaposliti pet do 10 radnika. Danas su se gospodarski uvjeti značajno promijenili, sinovi mu, veli, nisu zainteresirani za tu djelatnost i vrlo je vjerojatno da će nekretninu prodati. Nakon svega što je, veli, pretrpio aljkavošću Grada, gradonačelnica ga proziva i omalovažava, kao da je on nanio štetu Gradu, a ne Grad njemu, ogorčeno će Barišić, napominjući kako je spreman sve dokaze podastrijeti i DORH-u i USKOK-u.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI