Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
POLITIKA / stranke
“Nepodobni” Pupovčev SDSS je za AP-a out : Dio “manjinaca” ostaje uz Plenkovića iako je na zahtjev Penave SDSS “bacio kroz prozor”…

“Nepodobni” Pupovčev SDSS je za AP-a out :
Dio “manjinaca” ostaje uz Plenkovića iako je na zahtjev Penave SDSS “bacio kroz prozor”…

HDZ i Domovinski pokret dogovorili su se o zajedničkom formiranju vlasti, u kojoj, to je sad izvjesno, neće biti SDSS-a. No, i bez njih Plenković ima i više od potrebnih 76 ruku. Vjeruje se da će među njima biti i Vesna Vučemilović, bivša zastupnica Hrvatskih suverenista,  ali i dio manjinskih zastupnika. Tko su oni, znat će se, kažu, u trenutku davanja potpisa Andreju Plenkoviću kao budućem mandataru nove vlade. Već od ranije je poznato da je mađarska manjina odlučila da njihov zastupnik Robert Jankovics podrži Plenkovića kao mandatara. Iako to nije eksplicitno rekao, čini se da će potpora Plenkoviću biti i zastupnik talijanske manjine, Furio Radin, bez konkurencije najdugovječniji zastupnik u samostalnoj hrvatskoj državi, pretplaćen na mjesto u Hrvatskom saboru.

SDSS-ov Milorad Pupovac još jučer je tvrdio da će “manjinci” ostati jedinstveni, da će odluku, kakva god ona bila, donijeti jednoglasno, ali očito je da su se ipak podijelili i da je izostala solidarnost “manjinaca” s njihovim kolegama iz redova srpske nacionalne manjine. No, navodno će svih osam, dakle, i SDSS, ostati u zajedničkom klubu.

Andrej Plenković se, za ljubav vlasti, odrekao svojih najlojalnijih saveznika, mada je tijekom poslijeizbornih pregovora, koji traju već treći tjedan, uporno tvrdio da se to neće dogoditi. Sada za utjehu onima kojima je okrenuo leđa obećava da će njegova Vlada ostati na braniku ljudskih i manjinskih prava kao jedne od najznačajnijih stečevina njegovih osam premijerskih godina. Ali, činjenicom ostaje da ih je žrtvovao radi Domovinskog pokreta čiji su ga čelnici u izbornoj kampanji nesmiljeno vrijeđali, nazivajući ga veleizdajnikom, zaštitnikom silovatelja i ratnih zločinaca, per fin lopova koji su premrežili cijeli HDZ, a Hrvatsku nepovratno kontaminirali korupcijom.  Nije im Plenković ostao dužan, i članstvu HDZ-a o njima je govorio kao zlim i kvarnim ljudima s kojima neće imati posla. No, kad su izbori završili, ljuti neprijatelji brzo su promijenili retoriku i uskoro se pretvorili u glavne političke saveznike.

Vlast je važnija od svega, nekmoli od troje SDSS-ovih zastupnika, pa je Plenković brzo “okrenuo ploču” i spremno prihvatio prvi i osnovni zahtjev Penave i društva da bi se uopće sjelo za pregovarački stol. Za to se morao odreći SDSS-a. I to je učinio.

SDSS nema izbora. Ako su nepodobni da bi bili u Vladi i državnim institucijama, kako to smatra Ivan Penava a podržao je i Andrej Plenković, jasno da ne mogu koaliciju HDZ-a s antisrpskim DP-om podupirati ni iz Sabora. I ovako su dovoljno poniženi, kamoli da uz sve to budu i dalje Plenkovićeva pouzdana pričuva.

S druge strane Ivan Penava, na temelju izbornog rezultata DP-a ( 14 mandata ) ubire i prve plodove pozicije onih bez kojih se ne može. Osim što su Plenkovića svojim ultimativnim zahtjevom – bez SDSS-a u bilo kojoj varijanti- natjerali da svoje stare, vjerne partnere “baci kroz prozor”, sada i matematički računaju koliko ih sinekura pripada. Njihov račun pokazuje da je to 20 posto od svih državnih fotelja, četiri ministarstva ( energetika, poljoprivreda, kultura, demografija), 10-ak državnih tajnika, 20 posto saborskih odbora i tko zna što sve još. Naposljetku,  vlast i konkretne fotelje za konkretne pojedince za naše politićare nemaju cijenu. I s crnim vragom bi sklopili savez ako im to omogućava da ostanu, ili se domognu vlasti.

Govorilo se da je Ivan Penava napustio HDZ zbog ideološkog neslaganja s Plenkovićem, kojemu manjka suverenističke, nacionalne politike, koji sluša naputke iz Bruxellesa a ne što mu govori njegov narod itd.. Ali ideologija je začas uzmaknula pred prilikom da DP bude dio vlasti. Hoće li Penava i u budućoj Vladi inzistirati na ideološkom zaokretu, a već je najavio kroatizaciju Hrvatske, prije svega obrazovanja, što znači i novo pisanje školskih udžbenika, vidjet ćemo. Jer, nije sve ni do njega.

Smatra se da DP nije homogena, koherentna stranka, da je podijeljena na poslovnu i ideološku struju, a ako je točno da je pravi gazda DP-a potpredsjednik Mario Radić, poslovno snažno povezan s Pavom Vujnovcem, za očekivati je da ovo bude prava trgovačka koalicija. Može li to dovesti i do unutarstranačkih prijepora, pa i raskola u DP-u, s obzirom da Penava sebe vidi kao velikog domoljuba, svojevrsnog mesiju i zaštitnika ugroženog hrvatstva kojemu su nacionalni, domovinski interesi, navodno, iznad osobnih i materijalnih, tko zna što nas još čeka i hoće li predsjednik DP-a izletjeti prkosno i iz koalicije kao što je nekoć iz HDZ-a.

No, Plenković dobro zna s kim tikve sadi…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI