Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
dajte narodu kulture
Kamene babe: U Benkovcu tribina o javnom interesu, važnosti medija, transparentnosti vlasti i informiranosti građana

Kamene babe:
U Benkovcu tribina o javnom interesu, važnosti medija, transparentnosti vlasti i informiranosti građana

Kamene babe, udruga sa sjedištem u Karinu Donjem, a koja djeluje na području Zadarske županije na razvitku projekata vezanih uz kulturno-umjetnički razvitak  Zadra, zadarskog zaleđa i arhipelaga, najavljuje zanimljivo događanje usred Benkovca. Događaj naslovljen Javno je bitno”  priređuje se na Trgu domovinske zahvalnosti u Benkovcu u subotu 20.travnja u 10 sati, gdje  dolazi nagrađivani novinar Andrej Dimitrijević s kim će razgovarati Benkovčanka i također novinarka, Melita Vrsaljko, te će se razgovarati o vrlo bitnim temama: važnosti medija, transparentnosti vlasti i informiranosti građana kao preduvjetima za izgradnju demokratskog društva.

-Naš gost dobitnik je četiri nagrade Hrvatskog novinarskog društva koje je zaradio svojim pričama o imovini bivših ministara Lovre Kuščevića i Milana Kujundžića,  otkrićima u aferi “Softver”, nepropisnom gomilanju otpada pored Samobora. Osim što razotkriva afere i ukazuje na nepravilnosti u trošenju javnog novca, Dimitrijević ujedno svoje znanje prenosi i na mlađe generacije novinara kao vanjski suradnik zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti. Pitanja kojima ćemo se baviti jesu: što je javni interes i koje stvari su bitne za zajednicu? Kako i na koji način političari djeluju protiv javnog interesa? Zašto je važno da građani budu informirani i koja je uloga lokalnih medija? Kako je raditi na novinarskim pričama koje smjenjuju ministre? – vele organizatori iz Kamenih baba.

Događaj koji organizira udruga Kamene babe dio je suradničkog projekta  “AVLIJE U OFSAJDU” kojeg najbolje opisuje subjekt u njegovu nazivu – avlija, odnosno dvorište seoske kuće koje karakterizira prostore zaleđa i njihove zajednice te radnja – ofsajd, odnosno zajednice koje teže prelaženju granica i micanju predrasuda da su isključivo ruralne, sajmene, poljoprivredne i stočarske.

Osim navedene tribine, u ovoj godini unutar projekta će se održati kino projekcija filma “Snajka – dnevnik očekivanja” (Restart) koja se bavi pitanjem interkulturalnosti i tzv. “miješanih brakova” i dramska predstava “Kronika nestajanja” (Teatro VeRRdi) koja otvaranja pitanja starenja i feminizma.

Događaj se provodi u okviru programa Clubture-HR programska razmjena i suradnja uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI