Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
PRAVDOSUĐE / rvatska
Turudić prisegnuo, na dužnost stupa tek za dva mjeseca: Znači li to da imamo dva glavna državna odvjetnika?!

Turudić prisegnuo, na dužnost stupa tek za dva mjeseca:
Znači li to da imamo dva glavna državna odvjetnika?!

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u srijedu je u Saboru, koji ga je izabrao, i prisegao. Dužnost će preuzeti po isteku mandata aktualne glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek kojoj dužnost prestaje koncem svibnja. Prisegu je dao pred šefom parlamenta Gordanom Jandrokovićem kojemu se obvezao djelovati u skladu s Ustavom i zakonima, odnosno međunarodnim ugovorima. Već sutra je za prisegu pred ovim sazivom Sabora bilo prekasno…

-Imenovanjem ste mi učinili veliku čast, to shvaćam kao veliku obvezu i dat ću sve moralne i stručne kapacitete da tu dužnost obnašam časno i pošteno u skladu s Ustavom– izjavio je prilikom prisege Ivan Turudić.

Kontroverzni sudac Visokog kaznenog suda čije su ambicije bile oduvijek vrlo visoke, pa se svojedobno vidio i na mjestu predsjednika Vrhovnog suda, ali u tome nije uspio, baš kao što mu nije pošlo za rukom postati ni predsjednik Visokog kaznenog suda iako je, kako se spekuliralo, osnovan “za njega”. Zanimljivo je da ga HDZ i AP tada nisu htjeli, nije poznato zbog čega i zbog kakvih saznanja, a sada su poduzeli ama baš sve da upravo ovaj kontroverzni sudac s teretom bliskih odnosa s ljudima iz krim-miljea, napose s bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem, bude izabran za glavnog državnog odvjetnika. A što AP hoće, to i može. Zahvaljujući bespogovornoj odanosti svojih koalicijskih partnera kojima nije neugodno ni danas glasati protiv raspuštanja Sabora ( na prijedlog oporbe), a sutra jednodušno podržati njegov razlaz ( na prijedlog Vlade i AP-a ). Kamoli glasati za kandidata kojega predlaže AP…

Ivan Turudić je izabran sa 78 glasova vladajuće većine u Saboru, 7. veljače. Protiv njegovog izbora bilo je 60 zastupnika, a dvoje je bilo suzdržano. Više mu ništa nije stajalo na putu, pa čak ni rezultati izbora koji bi možebitno doveli do promjene vlasti.

Jer, Plenković ništa ne prepušta slučaju, pa ni ustoličenje Ivana Turudića na poziciju šefa DORH-a. Iako će aktualnoj glavnog državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek mandat završiti tek u svibnju, a ona je, navodno, odlučila konzumirati ga do kraja, AP je učinio sve da još za trenutnog mandata njegove vlade Turudić položi prisegu kako ne bi, ne daj bože, bilo kakvih iznenađenja. Pa sad de facto imamo dva glavna državna odvjetnika, što bi čak bilo i odgovarajuće s obzirom na razinu kriminala i broj afera u ovoj državi. Kako bilo, Turudiću sada samo preostaje brojiti dane do odlaska Zlate Hrvoj Šipek kako bi zasjeo u njezinu fotelju. S obzirom da je prisegao na novu dužnost,  nije baš jasno kako će naredna dva mjeseca primati plaću i od koga.

Zašto je AP toliko požurio s Turudićevom prisegom?

Bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić u srijedu je na N1 televiziji komentirao okolnosti Turudićeve prisege kao neuobičajene, s obzirom da na dužnost stupa tek za dva mjeseca.

-Inače glavni državni odvjetnik polaže prisegu prije stupanja na dužnost. Može se postaviti pitanje kako to da je u ovom roku prije raspuštanja Sabora odlučeno da on dan prije položi prisegu kao glavni državni odvjetnik. To otvara čitav niz pitanja. Ukoliko Zlata Hrvoj Šipek ne odstupi s pozicije glavne državne odvjetnice, imamo situaciju s dvoje državnih odvjetnika koji su imenovani i koji su položili prisegu, a nerazriješeni su- upozorio je Olujić.

Postavlja se i pitanje, dodao je, što se događa s njegovom funkcijom suca Visokog kaznenog suda. Jer, polaganjem prisege Turudiću bi automatski trebala prestati dužnost suca Visokog kaznenog suda. Kako to da Ivan Turudić pokraj glavne državne odvjetnice kojoj mandat prolazi krajem svibnja može položiti prisegu?

Očito je, zaključuje odvjetnik Olujić, da se građaninu Andreju Plenkoviću kao premijeru, koji je stajao iza imenovanja Turudića za glavnog državnog odvjetnika, jako žuri i stalo mu je da Turudić položi prisegu za trajanje ovog mandata, jer nije siguran u izborni rezultat za razliku od onoga što je rekao u Bukureštu pred Ursulom von der Leyen.”

U protivnom bi, da je doista sigurna u izbornu pobjedu, kao što na sva zvona oglašava, sačekao s prisegom Turudića do poslije izbora.

-Ali, ovog mi se puta čini da se Plenkoviću žuri ne samo iz razloga da bi zaštitio Ivana Turudića, nego i iz dodatnih razloga da položi prisegu pred Gordanom Jandrokovićem jer bi moglo ispasti da bi prisegu morao polagati pred nekim drugim sazivom Sabora. Tu je i dodatna mogućnost koja izvire iz činjenice da je u konkretnom slučaju moguć i drugačiji saziv hrvatskog parlamenta koji nije po mjeri hrvatskog premijera, a onda bi se moglo dogoditi da nova parlamentarna većina odbije prisegu Ivana Turudića– kazao je Olujić.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI