Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
policija / POLITIKA & KRIMINAL
Milanović propucavanje Turudićevog automobila nazvao insceniranim, a policija o događaju šuti: Hoće li i “slučaj Turudić” završiti kao “slučaj Banožić” ?

Milanović propucavanje Turudićevog automobila nazvao insceniranim, a policija o događaju šuti:
Hoće li i “slučaj Turudić” završiti kao “slučaj Banožić” ?

Od trenutka kad je Zoran Milanović javno izgovorio da je propucavanje automobila izabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića incident star više od mjesec dana i da je tu informaciju dobio kao predsjednik Republike, dakle, službeno, od policije u Virovitici, bilo je očekivano, razumno, primjereno, da se oglasi policija, odnosno MUP,  relevantnim službenim informacijama. Umjesto toga, predsjednik  Milanović nastavlja komentirati događaj nazivajući ga insceniranim radi potrebe šefa DORH-a za zaštitom ( osiguranjem), što dodatno zaoštrava odnose, zbunjuje i ostavlja javnosti da po slobodnom “umjetničkom dojmu” zaključuje i interpretira slučaj. To nikako ne može biti dobro i puno govori o kaotičnom stanju u ovoj državi…

Predsjednik Republike koji želi biti premijer i ove srijede je ponovo komentirao propucavanje Turudićevog automobila, i, pozivajući se na službene informacije koje je dobio kao šef države, rekao:

-To se dogodilo baš u Virovitici i baš tada je vidio da ima dva kuršuma unutra. Sve je to tako zabavno. Trebalo mu je osiguranje pa je insceniran incident, nikad nećemo naći krivca, ako ga uopće ima, a nema ga- izgovorio je Milanović.

Izjavio je, štoviše, da su se premijer Plenković i glavni državni odvjetnik o tome dogovorili jer je Turudiću trebala zaštita, te izrijekom ustvrdio: Lažu vas.

Milanović  je i ranije govorio da ima dokaze da je to staro mjesec dana.

-Imam nalaz policije iz Virovitice. Ja sam predsjednik države i do nekih podataka dolazim bez obzira na HDZ. Mjesec dana nisi vidio da su ti dva zrna revolvera ušla u auto? Daj pričaj to nekom drugome-  kazao je novinarima, ironizirajući incident koji smatra izrežiranim s ciljem da se Turudiću dodijeli osiguranje. Ranije je tvrdio da je to i zato da bi se vozio u blindiranom auto, jer on to voli. No, što se blindiranog automobila tiče, brzo ga je demantirao potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

-Pronađena su dva zrna iz vatrenog oružja, tako da je time zapravo započeto kriminalističko istraživanje koje će, nadam se, dovesti do odgovora na pitanje pod kojim je okolnostima, kada i gdje došlo do tog propucavanja- rekao je zaključujući da “ukoliko imate dva metka na jedan cilj, onda se očito radi o namjernom propucavanju”. Ali, kako je događaj u fazi izvida, a oni su tajni, više od toga, ogradio se Božinović, ne može reći, a ponajmanje da bi spekulirao o tome tko bi mogao stajati iza toga.

S Turudićem se čuo, jasno da mu nije svejedno, ali s obzirom na njegovo iskustvo, uvjeren je, rekao je ministar, da se on zna nositi s izazovima. Dosad nisu procjenjivali, kazao je, da bi policijska zaštita bila potrebna za tek izabranog Turudića koji nije ni stupio na dužnost, to će se dogoditi tek u svibnju, ali okolnosti su se promijenile nakon svega…  A kako znamo i Turudić je dobio policijsko osiguranje.

U srijedu je na najnovije interpretacije predsjednika Milanovića o mecima u automobilu izabranog glavnog državnog odvjetnika, oštro reagirao i sam Turudić s indignacijom odbacujući teze o insceniranom incidentu.

-S indignacijom odbacujem tvrdnje predsjednika Republike Hrvatske i ne želim biti predmet njegovih predizbornih ambicija. Predsjednik RH je svojim huškačkim i prostačkim govorom stvorio atmosferu u kojoj je moguće pucati u moj automobil i stavio je metu na moja leđa– izravno je optužio Milanovića šef DORH-a.

-S dubokim prijezirom odbacujem njegove tvrdnje da je pucanje u automobil u kojem vozim članove obitelji izmišljeno ili iskonstruirano. Ne očekujem od njega da mi se ispriča kad se utvrdi istina, niti mi njegova isprika treba- poručio je Turudić.

Vijest o mecima pronađenim prilikom servisa na Turudićevom automobilu, obavljenog  u Virovitici, kamo ga je odvezao jer je primijetio neka oštećenja kod retrovizora, premijer Plenković je kvalificirao kao izrazito zabrinjavajući događaj, a iz činjenice da su mu u vozilu pronađena dva zrna od metka, zaključuje da je netko pucao u njegov auto.

Na opaske kako su se u javnosti pojavile priče da je slučaj zapravo “fake”, u čudu je pitao:- Tko to kaže da je “fake”? Ima i toga? A ništa, onda je “fake”.Ako je “fake”, onda je “fake”. Dva zrna u autu- ništa. To govore vjerojatno oni isti koji su ovdje prije tri i pol godine relativizirali napad Bezuka na Banske dvore, na pucanje na hrvatsog policajca Oskara Fijurija– uzvratio je ljutito, svojim standardnim tekstom o oporbenom relativiziranju terorističkog čina, a to se, eto, i sada ponavlja.

– Tako da ovakvim stvarima treba pristupati ozbiljno. Govor mržnje koji sije najprije  Milanović u hrvatskom političkom prostoru najčešće dovodi onda do prevođenja tih poruka na različitim razinama. Neki pucaju, a neki viču, dobacuju ljudima, vrijeđaju. Sve je to dio te snižene političke kulture kojoj svjedočimo zadnjih četiri i pol godine. Tu je uzrok svega-  zaključio je Plenković.

Ali, unatoč “izrazito zabrinjavajućoj činjenici” da su Ivanu Turudiću, izabranom glavnom državnom odvjetniku, u automobilu pronađena dva  zrna od metaka, javnost i dalje o tom slučaju ništa ne zna. Ni kad se to dogodilo, ni o kakvim se mecima radi, ni kad je doista Turudić primijetio oštećenja na vozilu, kamoli tko je mogući počinitelj. A kad nema službenih informacija, neslužbene caruju, brzo se pronose i nadograđuju.

Zato, ako su premijer i  njegovi ministri, kao što smo mogli čuti, tako sigurni u ono što se dogodilo, to znači da raspolažu relevantnim policijskim podacima. Ne daj bože što drugo…

A ako oni imaju službene informacije, a na njih se poziva i Milanović, zašto ih kriju od javnosti? Dosad su tajni izvidi već mogli biti završeni i javnost ima pravo znati što se , i kad se dogodilo. Ili će i “slučaj Turudić” završiti kao i “slučaj Banožić“? U općem neznanju. U tajnosti. Tamo gdje HDZ čuva svoje povjerljive, “osjetljive” informacije. Od koga ih čuva? Od građana? Pa što se onda čude kad se govori o insceniranom događaju ?!

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI