Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
POLITIKA & KRIMINAL / PRAVDOSUĐE
Turudić se brani od “površnog poznanstva” s ex Rimac s kojom je razmjenjivao na stotine poruka, a oporba traži pokretanje stegovnog postupka i njegovo razrješenje

Turudić se brani od “površnog poznanstva” s ex Rimac s kojom je razmjenjivao na stotine poruka, a oporba traži pokretanje stegovnog postupka i njegovo razrješenje

Kandidatura suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika pokrenula je pravu lavinu diskreditirajućih informacija o kontroverznom sucu, poznatom po njegovim bliskim odnosima s nekim osumnjičenicima i optuženicima pred hrvatskim pravosuđem. Osim javnog razotkrivanja Turudićevih sastanaka sa Zdravkom Mamićem u trenutku kad se protiv njega već provodi istraga, javnost je u nedjelju zapljusnuta i plimnim valom poruka koje je tadašnji predsjednik Žuanijskog suda u Zagrebu razmjenjivao s bivšom državnom tajnicom Josipom Pleslić ( ex Rimac ) koja se tereti za korupciju. Za oporbu je ova prepiska bila “točka na i”, povod da od predsjednika Vrhovnog suda i ministra uprave i pravosuđa zatraži pokretanje stegovnog postupka protiv Turudića.

Jutarnji list je objavio u nedjeljnom izdanju preslik stotinjak WhatsApp poruka koje su u razdoblju od 2016. do 2020. , sve do uhićenja bivše državne tajnice razmijenili ex Rimac i Turudić. Iz njihovog dopisivanja očigledna je bliskost, koju je još jučer sudac Turudić opovrgavao tvrdeći da se poznaju ali sasvim površno. No, u porukama koje su jedno drugome slali Josipa njega naziva “radosti”, a on joj uzvraća “di si lipa? “. Osim tona i sadržaja, i brojnost poruka koje su podijelili sugerira da su bili na znantno višem stupnju od “površnog poznanstva.” Turudić je, dakle, pokušao svjesno obmanuti javnost, što sasvim sigurno ne služi na čast pravosudnom dužnosniku, a niti pridonosi jačanju ugleda i povjerenja u pravosuđe.

Sam Turudić je u razgovoru za Hinu demantirao brojne optužbe koje se slijevaju na njegov račun, te komentirao objavljivanje njegove, kako kaže, privatne korespodencije s Josipom Rimac, koja se, smatra, nikog ne tiče. Izjavio je da je očekivao različita, pa i negativna, reagiranja na njegovu kandidaturu za glavnog državnog odvjetnika, ali ne takav intenzitet mržnje prema njemu koji je, veli, ravan histeriji kod nekih parlamentarnih zastupnika i medija, i naravno ” notornog predsjednika Republike”.

SDP-ov zastupnik i šef stranke Peđa Grbin javno je pozvao predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, ali i ministra pravosuđa Ivana Malenicu, da pokrenu stegovni postupak i zatraže razrješenje suca Ivana Turudića.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, na pitanje novinara N1 što će Vrhovni sud poduzeti u slučaju Turudić, kazao je da će provjeriti navode iz tiska i potom odlučiti o eventualnom postupanju protiv suca Turudića.

Osim Vrhovnog suda, pokretanje stegovnog postupka, ukoliko ocijene da za to ima valjanih razloga, mogu od Državnog sudbenog vijeća zatražiti i ministar uprave i pravosuđa, odnosno Turudiću neposredno nadređeni, predsjednik Visokog kaznenog suda na kojem obnaša sudačku dužnost.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI