Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
europska hrvatska / PRAVDOSUĐE
Turudić misli da nam EPPO nije ni trebao : Naravno, nekima bi sigurno bila “bolja situacija” da nema EPPO-a…

Turudić misli da nam EPPO nije ni trebao :
Naravno, nekima bi sigurno bila “bolja situacija” da nema EPPO-a…

Iako je nakon Plenkovićevog instaliranja s blagoslovom parlamentarne većine, suca Ivana Turudića na dužnost glavnog državnog odvjetnika, deplasirano više bilo što reći ili napisati a propos suca koji se sam javno kompromitirao svojim ponašanjem na niz načina, spomenut ćemo još samo dvije stvari kojima se budući glavni državni odvjetnik predstavlja javnosti netom nakon što je izabran. Prvo, ovih dana ide s jedne nacionalne televizije na drugu, očito svjestan da javnost nije uvjerio u svoju kompatibilnost s novom funkcijom koju je bez sumnje osvojio – politički. Pritom nam se predstavlja kao naivan i emotivan ( podlegao je emocijama kad se pristao naći s optuženikom Mamićem, a valjda su ga emocije ponijele i u odnosima s ex Rimac ), ali sad je, tvrdi, pametniji. Drugo, nije ni preuzeo dužnost, a već ga čujemo gdje govori da nam Ured europskog javnog tužitelja ( EPPO ) možda nije ni trebao…

Nije siguran, kazao je, da smo trebali osnovati to tijelo. Takav stav argumentira navodom da “niz zemalja” nema Ured, a misli da je kod njih situacija i bolja nego tamo gdje Ured EPPO-a djeluje. Što to Turudić, zapravo, želi reći? Je li to agenda njegovog prvog mandata na čelu DORH-a?

Ono što je doista rekao u intervjuu za N1 jest da je EPPO osnovan političkom voljom vlasti i što se njega tiče, on će je poštovati ( valjda jer je i sam izabran političkom voljom ). Ali, njihova briga je samo čuvanje financijskih interesa i sredstava EU-a, pa Turudić misli kako se njihova moć prenaglašava.

No, vjerojatno ne u mjeri u kojoj on pokušava minorizirati ulogu i značaj europskog javnog tužitelja kada navodi kako “niz zemalja” nema Ureda EPPO-a.

Ta se Turudićeva slobodna interpretacija, kojom evidentno smišljeno obezvrijeđuje važnost te europske pravosudne institucije, vrlo brzo urušila kad su mediji začas utvrdili da od 27 zemalja članica EU-a u njih čak 22 je osnovan Ured EPPO-a! Imaju ga Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Litva, Latvija, Luksembourg, Malta, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska.

Zasad se tom nizu, uvjetno rečeno, nisu priključile Poljska, Mađarska i Švedska, a Danska i Irska su odlučile da neće biti dio zajedničke europske zone slobode, sigurnosti i pravosuđa (AFSJ). Ali, to ne znači da ne surađuju u kaznenim postupcima preko nekih drugih EU mehanizama koji servisiraju informacijama i podacima EPPO, a Poljska i Švedska najavile su i dodatno jačanje suradnje s EPPO-om.

Mađarska i Danska su s europskim tužiteljstvom sklopile sporazum o suradnji i razmjeni informacija, pa ipak nisu sasvim izvan sustava rada EPPO-a.

A Turudić bi Hrvatsku iz toga izuzeo, jer, veli, situacija je bolja kod onih koji nemaju Ured EPPO-a nego kod onih koji ga imaju ( ?! ) Šteta da to nije javno argumentirao…

Je li možda promislio da te članice EU-a gdje je bolja situacija ne njeguju korupciju kao nacionalnu baštinu? Gdje je vladavina prava demokratska stečevina s kojom se ne izruguju vladajuće nomenklature i njihovi partneri…

Ured EPPO-a vodi glavna europska tužiteljica Laura Kovesi, koja se dokazala u borbi s korupcijom i organiziranim kriminalom u matičnoj državi, Rumunjskoj. U Hrvatskoj dužnost europske tužiteljice obavlja Tamara Laptoš. Da nema toga Ureda vjerojatno ni danas DORH ne bi pokrenuo postupak protiv bivše Plenkovićeve favorizirane ministrice Gabrijele Žalac, ni njegovog nekadašnjeg ministra Tomislava Tolušića, ni skupine grabežljivaca s Geodetskog fakulteta koja je europski novac, navodno, trošila na jahte, apartmane i užitke vrhuške organizirane u svojevrsnu kriminalnu organizaciju…

Naravno, nekima bi sigurno bila “bolja situacija” da nema EPPO-a, ne samo Turudiću.

Laura Kovesi, glavna europska tužiteljica

Tags: ,

VEZANE VIJESTI