Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
POLITIKA / protest / vijesti iz (polu)svijeta
Govoreći (ne)diplomatski: Grlić Radman i “trabanti”

Govoreći (ne)diplomatski:
Grlić Radman i “trabanti”

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman pokazao je ovog tjedna nenadmašan talent za diplomaciju. Što je samo jedan od njegovih raskošnih talenata kojima se može pohvaliti. Inače je i vrlo poduzetan što se vidjelo tijekom svinjske kuge na kojoj su stotine hrvatskih svinjogojaca krahirale, a Grlić Radman se pošteno obogatio. No, to mu je samo rekreativno zanimanje, u onom primarnom, diplomatskom, upravo je briljirao. I urbi et orbi pokazao pravu muževnu hrabrost. Prvo je u New Yorku na Općoj skupštini UN-a Rusiji priprijetio da se kupi s ukrajinskog teritorija, zbog čega je Putin namah od straha dobio probavne smetnje, a potom se obračunao i sa srbijanskim predsjednikom Vučićem kojem je, također, rekao što ga spada, nego što…

Veliki hrvatski šef diplomacije u svome obraćanju na Skupštini UN-a iskazao je snažnu podršku Ukrajini i uputio snažan apel Rusiji da se povuče s okupiranih teritorija Ukrajine, jer, kako veli, nepriznavanje jedne zemlje je i nepriznavanje svih drugih zemalja.

Pozivamo Rusiju, koja je ničim izazvana izvršila agresiju na suverenu, neovisnu zemlju, članicu Ujedinjenih naroda, da se povuče s okupiranih teritorija. Osudili smo sve zločine počinjene s ruske strane, osobito prema nevinim civilnim žrtvama i najranjivijim skupinama, djeci i ženama. Osudili smo ilegalno deportiranje djece i svu torturu i seksualna zlostavljanja- rekao je jedan od najduhovitijih Plenkovićevih ministara koji je poznat i po šarmantnoj navici da poljupcima nasrće na kolegice.

A nakon tog povijesnog govora u New Yorku, trenutno je dobio priliku da na nekim nacionalnim medijima komentira vanjsko-političku situaciju i stanje na Zapadnom Balkanu, napose u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i ubojstva ruskog oporbenog vođe Navaljnija.

Ubojstvo Navaljnija je dokaz da je Putin u panici– otkriva nam Grlić Radman.

– Europa se brani u Ukrajini, naše vrijednosti. Ovo nije samo podrška Ukrajini, nego i opomena nama, da u 21. stoljeću, koje je trebalo biti renesansa prava i poštivanja, mi imamo trijumf sile. Odgovoriti trijumfom sile, onda smo u problemu velikoga rata. Mi se moramo ujediniti, izvršiti pritisak kako bi se Putin vratio i odustao od svoje avanture kojoj je cijena velika. Nebrojen je broj ljudi koji su poginuli, zlostavljani, mučeni… Imate otmice djece- dramatično će, boreći se s teškim mislima i isprekidanim rečenicama naš lucidni ministar.

Jest, teško mu je, ali nije to ništa kako je tek teško Putinu koji je, ponavlja Grlić Radman, u velikoj panici, u velikom grču, njegov manevarski prostor je vrlo sužen i njegov kraj je vrlo blizu, dobro uvijek pobjeđuje zlo, mudro će vispreni ministar, nadaleko čuveni poznavatelj ruske ratne strategije koji bolje od ikoga može procijeniti kraj i ishod rata u Ukrajini.

Nije zaboravio ni naše istočne susjede, Srbiju, za koju je imao posebnu poruku.

-Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugo je Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, jer je neudobno sjediti na dva stolca ( EU i Rusija  op.a. ). Vučić ne bi trebao imati veliku dilemu, on zna otkud dobiva podršku, zna otkud se financira zapadni Balkan- rekao je ministar i zaključio:

-Prema tome, on može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali tu nećemo dozvoliti, kao saveznici, a i partneri sa SAD-om, bilo kakav utjecaj Rusa ili drugih malignih utjecaja koji bi narušili stabilnost zapadnog Balkana.

Evala ministru, nenadmašnoj pojavnosti i diplomatskom talentu Plenkovićeve vlade!  Pokazao je svima kako se vode vanjski poslovi. Baš pravi ministar sa stavom. Njega AP zasigurno nikad neće proglasiti rusofilom, unatoč njegovom nježnom recitiranju Jesenjina na uho ruskom kolegi Lavrovu

Odmah sutradan po ovom “povijesnom govoru” stigle su optužbe iz susjedstva za uplitanje u unutarnje stvari  Srbije, ali tko mari. Neka se Vučić samo žesti, pa u tome i jest poanta, zadovoljno misli hrvatski šef diplomacije. Uostalom, pokazao je on i Putinu što ga ide, nekmoli Vučiću

Hrvatski ministar ne samo da se brutalno miješa u unutarnje stvari Srbije, već po običaju laže i vrijeđa srpski narod i prijeti građanima Srbije– uvrijeđeno i ljutito se oglasio Aleksandar Vučić.

Grlić Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, možda i wartburg, možda i fićo, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlića Radmana ne može reći. Da ne idem daleko u prošlost, bilo bi suviše bolno- uzvratio je Vučić na Instagramu,  suzdržavajući se težih riječi unatoč tome što je još prije samo nekoliko dana “spaljen” u Kaštelima na karnevalu, a radi čega je iz Srbije upućena prosvjedna nota Hrvatskoj.

No, to je bila samo prethodnica, jer zbog Grlić Radmanove ” dosjetke” o “ruskim trabantima” brzo je stigla i druga.

Te izjave “predstavljaju dalji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promoviranja mira i stabilnosti u regiji– stoji u noti srbijanskog ministarstva vanjskih poslova i dodaje:

Službeni Beograd očekuje da će se visoki hrvatski dužnosnici ubuduće suzdržati od izjava koje predstavljaju miješanje u unutarnje stvari Republike Srbije te voditi politiku pomirenja i dobrosusjedskih odnosa.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić novonastalu situaciju odlučio je komentirati bez rukavica. Pa je hrvatskom kolegi Grlić Radmanu na njegove opaske “ljubazno” odgovorio:

U Hrvatskoj se sustavno, godinama unazad gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu. Samo jedan od takvih primjera je izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Grlića Radmana, kojom napada Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića. Nitko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, dijeliti lekcije i brutalno se miješati u unutarnje stvari Srbije. Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu vanjsku politiku, koja je u interesu isključivo naših građana i našeg naroda- poručio je Dačić, napominjući da “Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti”, a “hrvatski ministar očito nije naučio lekcije iz povijesti pa zaboravlja ili bi želio zaboraviti da je Hrvatska bila najvjerniji trabant Austro-Ugarske i nacističke Njemačke” i da se “NDH borila čak i poslije Hitlerovog samoubojstva, sve do 15. svibnja, šest dana poslije kapitulacije Njemačke. Bili su kao trabanti veći nacisti od nacista. Mi smo sluge samo Srbije i naših građana– opako je “podučio” Dačić svoga kolegu.

Bogme se zakuhalo. Baš čudno. A hrvatski šef diplomacije, vješt i šarmantan kakav jest, nastupio je tako pažljivo i diplomatski. Znalački. Profesionalno. Šteta što Plenković nema još takvih. Usrećili bi se, sigurno.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI