Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
časni ljudi
Promocija knjige ‘Svijet se vrti oko OSI!’: Antonio je snagom uma i volje nadvladao tjelesne prepreke te je kroz svoja djela dosegao nešto od božanskog

Promocija knjige ‘Svijet se vrti oko OSI!’:
Antonio je snagom uma i volje nadvladao tjelesne prepreke te je kroz svoja djela dosegao nešto od božanskog

“Svijet se vrti oko OSI”, druga knjiga po redu koju je priredio naš dragi i vrijedni prijatelj i suradnik Antonio Milanović, predstavljena je u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u Zadru. Svijet se vrti oko OSI – Iskustveni priručnik za osobe s invaliditetom, je knjiga koja je nastala kao svojevrsna zbirka nekih od tekstova objavljenih na našem portalu u rubrici Wheels of fire, a u kojoj je Antonio u posljednjih pet godina dosad  na Trisu objavio barem 218 tekstova, najčešće o problematici osoba s invaliditetom- Antonio Milanović je zasigurno jedan od najzaslužnijih osoba u Hrvatskoj što su brojne teme od velike važnosti za OSI dospjele do šire publike, objavom nove knjige to čini i dalje, a činit će to i više svakim novim tekstom na Trisu koje objavljuje svakog ponedjeljka.

Vrlo posjećenu promociju je moderirao Igor Jelenić – Toto koji je ustvrdio kako je knjiga “Svijet se vrti oko OSI”  prvi iskustveni priručnik u Hrvatskoj takve vrsti, te se osvrnuo i na njegovu prvu knjigu, autobiografiju pod naslovom »Istinom protiv svih«, ujedno i prvu autobiografiju osobe s invaliditetom u Hrvatskoj.

S promocije knjige Antonia Milanovića

-Antonio je Superman. Kad gledate film ‘Superman’  kažete: Wow, koje dostignuće! E to je upravo Antonio Milanović kao osoba s invalidietom.  Postigao je puno toga: to dobro znam prateći ga ovih sedam godina i od ranije.  On je stvarno superčovjek, uostalom kao i dosta osoba s invaliditetom koji se bore ovako kao što se bori Antonio. Antonio je putokaz za sve one koji će u budućnosti raditi onako kao to Antonio radi. On kaže: moram, mogu i hoću. – ustvrdio je uvodno Igor Jelenić – Toto.

Na promociji je bio i predsjednik Hrvatskog književnog društva i nakladničke kuće Donat Nikola Šimić Tonin, u čijoj je nakladi knjiga tiskana, te jedna od recenzentica, Slavica Vulin.

-Ideja za priručnik se rodila prošle godine zahvaljujući mom izdavaču Nikoli Šimiću Toninu, on me motivirao, to su tekstovi iz mojih kolumna koje je on pratio i rekao mi da bi bilo dobro da se napravi jedan priručnik koji bi bio dostupan svima, i tako se na jednoj popodnevnoj kavi rodila ta ideja. Moje stajalište je da je položaj osoba s invaliditetom u našem društvu danas puno bolji nego prije 10-15 godina, ali još uvijek nedovoljno dobar. Nije dovoljno imati empatiju i reći npr. “mi smo uz vas”, već treba pokazati i dozu ljudskosti, odnosno pokazati razumijevanje za ono što osoba s invaliditetom prolazi. -kazao je Antonio Milanović u izjavi za Radio Zadar.

Na predstavljanju knjige bio je i predsjednik zadarskog Gradskog vijeća Marko Vučetić, također Trisov vrijedni suradnik i kolumnist sa stalnom tjednom kolumnom Oslobađanje zbilje, ali ujedno i nekadašnji Antonijev srednjoškolski profesor.

– Uvijek sam poticao svoje studente da preuzmu vodstvo u vlastitim životima i da budu svoji predsjednici. Iako možemo imati mnogo titula i priznanja, postajemo gubitnici ako nismo predsjednici svojih vlastitih života. Antonio više nije moj učenik jer je postao predsjednik svog života. Sada smo kolege, surađujemo na portalu Tris, postavljajući teme koje smatramo važnima, ali ih ne namećemo. Umjesto toga, otvaramo put k boljem hrvatskom društvu, naglašavajući važnost solidarnosti, radosti i susreta s drugima, istaknuo je profesor Vučetić, dodajući kako je njegov bivši student nadišao tjelesna ograničenja. Antonio je snagom uma i volje nadvladao tjelesne prepreke te je kroz svoja djela dosegao nešto od božanskog. Dok neki ljudi prođu kroz život ne ostvarujući ništa, on je stvorio mnogo toga, a tek je na početku svog stvaralačkog puta. Kao autor brojnih djela, on predstavlja posebno biće koje ima mogućnost ostvariti još mnogo toga jer je sam predsjednik svog života – kazao je Marko Vučetić, kako prenosi Zadarski list.

Antonio Milanović (foto TRIS/G. Šimac)

Evo u nastavku i dijela uvodnika iz knjige ‘Svijet se vrti oko OSI!’.

-Kada sam još 2019. godine počeo pisati za portal TRIS, ni slutio nisam da će kao plod mojega rada nastati ovaj priručnik. Sve je počelo kratkim crticama iz vlastita života iz moje, tada još neobjavljene, knjige Istinom protiv svih, koja je kasnije te iste godine i ugledala svjetlo dana. Nastavilo se s problemskim kolumnama, odnosno intervjuima, od kojih je pak nastao priručnik pred vama. Ono što me motiviralo kad sam započinjao s pisanjem problemskih kolumni jest potreba da problemi osoba s invaliditetom postanu vidljiviji široj javnosti te da se čuje i njihov glas i njihova razmišljanja jer tada još uvijek nije bilo puno takvih „glasila“. Naime, činilo mi se da se o problemima osoba s invaliditetom u javnosti ne govori dovoljno te da ti problemi možda nisu prezentirani na pravi način. Također, moram naglasiti da iako se u nazivu knjige nalazi riječ „priručnik“, ova knjiga tu designaciju nosi više u metaforičkom smislu. Zapravo, ovaj priručnik prvenstveno obrađuje svakodnevne probleme i poteškoće s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, njihova osobna mišljenja i iskustva te životne situacije prema kojima i same osobe s invaliditetom imaju predrasude ili ne znaju kako bi se nosile s njima. Tako prvi dio priručnika donosi pojedine, probrane tekstove iz moje kolumne Wheels on fire objavljivane na portalu TRIS. Uz svaku kolumnu stoji datum njezine objave na spomenutom portalu iako se one u ovoj knjizi nalaze u ponešto dorađenoj verziji…. – piše među ostalim u svom uvodniku Antonio Milanović.

Predgovor u knjizi je napisala Davorka Blažević, glavna urednica portala Tris.

– Drugi dio knjige sastoji se od najzanimljivijih dijelova iz brojnih intervjua koje sam odradio s osobama s invaliditetom, a tiču se njihovih osobnih stavova o njima važnim temama, kao što je, primjerice, zapošljavanje osoba s invaliditetom. Dok sam uređivao kolumne kako bi se uklopile u jednu smislenu cjelinu, shvatio sam da se mnogo toga u međuvremenu promijenilo nabolje, a uz to me jako veseli kada vidim da su neki od tih tekstova ostavili traga u javnosti te došli do onih do kojih su trebali. Upravo to je ono što me motivira da nastavim u istom smjeru koliko god to bude moguće. Stoga se nadam da će ova knjiga, iako nije priručnik u pravom smislu te riječi, služiti kao jedan, i to svima onima koji se žele više informirati o invaliditetu i pobliže upoznati osobe s invaliditetom, kao, naravno, i samim osobama s invaliditetom, koje će u ovoj knjizi možda pronaći savjet kako svoj život učiniti boljim, tj. kako iskoristiti potencijal koji zasigurno svatko od njih ima. Naposljetku, ovaj priručnik je tu i kako bi svima njima bio smjernica kako da se što učinkovitije uhvate u koštac sa svim gorućim pitanjima važnima za što bolji i kvalitetniji život svih osoba s invaliditetom te pronalasku rješenja za njih. – zaključuje Antonio u uvodniku.

Nakon završene srednje škole Antonio je upisao studij Informacijskih znanosti na Sveučilištu u Zadru, a zatim nekoliko godina kasnije i studij Novinarstva i odnosa s javnostima na istom Sveučilištu. Trenutno radi u Gradskoj knjižnici Zadar kao knjižničar, te honorarno kao novinar i kolumnist za Tris portal, a vodi i TV emisiju ‘Bijeli štap’ na  Diadora TV, te je suradnik drugih medijskih platformi, ali često pozvan gost i sugovornik u brojnim radijskim i televizijskim emisijama.

Još jednom čestitamo našem dobrom kolegi Antoniu!

Tags: ,

VEZANE VIJESTI