Neovisni novinarski portal
13.5.2024.
književno
‘Svijet se vrti oko OSI!’: Naš kolega Antonio Milanović promovira drugu knjigu – zbirku tekstova objavljenih na Trisu

‘Svijet se vrti oko OSI!’:
Naš kolega Antonio Milanović promovira drugu knjigu – zbirku tekstova objavljenih na Trisu

Sutra je svečani dan za našeg kolegu i prijatelja Antonia Milanovića. Sutra, u petak, 12. siječnja u 17 sati, u Zadru u II Palače na adresi Trg Petra Zoranića 1, u polivalentnoj dvorani na prvom katu, bit će održana promocija druge knjige Antonija Milanovića koju je zgodno naslovio:  “Svijet se vrti oko OSI!”. Inače, OSI je kratica za ‘osobe s invaliditetom’.

-Sa zadovoljstvom Vas pozivam na promociju moje druge knjige: “Svijet se vrti oko OSI!” Iskustveni priručnik za osobe s invaliditetom i o njima, koja će se održati u petak, 12. siječnja 2024. od 17,00 do 19,00 sati u II Palače. Voditelj programa je Igor Jelenić – Toto – poziva sve Antonio na promociju svoje druge knjige, a koja je nastala kao svojevrsna zbirka nekih od tekstova objavljenih na našem portalu u rubrici Wheels of fire. 

Antonio je naš suradnik posljednjih pet godina, a dosad je na Trisu objavio barem 218 tekstova, najčešće o problematici osoba s invaliditetom, te je zasigurno jedan od najzaslužnijih osoba u Hrvatskoj što su brojne teme od velike važnosti za OSI dospjele do šire publike.

Antonio Milanović (foto TRIS/G. Šimac)

U njegovoj rubrici su svoja životna iskustva, probleme i prijedloge za boljitak imali priliku iznijeti brojne osobe s invaliditetom, roditelji djece s poteškoćama u razvoju, mjerodavni stručnjaci… i brojni drugi. Antonio je u svojim tekstovima otvarao mogućnosti  za poboljšanje uvjeta osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i utjecao na javno mnijenje.

-Kada sam još 2019. godine počeo pisati za portal TRIS, ni slutio nisam da će kao plod mojega rada nastati ovaj priručnik. Sve je počelo kratkim crticama iz vlastita života iz moje, tada još neobjavljene, knjige Istinom protiv svih, koja je kasnije te iste godine i ugledala svjetlo dana. Nastavilo se s problemskim kolumnama, odnosno intervjuima, od kojih je pak nastao priručnik pred vama. Ono što me motiviralo kad sam započinjao s pisanjem problemskih kolumni jest potreba da problemi osoba s invaliditetom postanu vidljiviji široj javnosti te da se čuje i njihov glas i njihova razmišljanja jer tada još uvijek nije bilo puno takvih „glasila“. Naime, činilo mi se da se o problemima osoba s invaliditetom u javnosti ne govori dovoljno te da ti problemi možda nisu prezentirani na pravi način. Također, moram naglasiti da iako se u nazivu knjige nalazi riječ „priručnik“, ova knjiga tu designaciju nosi više u metaforičkom smislu. Zapravo, ovaj priručnik prvenstveno obrađuje svakodnevne probleme i poteškoće s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, njihova osobna mišljenja i iskustva te životne situacije prema kojima i same osobe s invaliditetom imaju predrasude ili ne znaju kako bi se nosile s njima. Tako prvi dio priručnika donosi pojedine, probrane tekstove iz moje kolumne Wheels on fire objavljivane na portalu TRIS. Uz svaku kolumnu stoji datum njezine objave na spomenutom portalu iako se one u ovoj knjizi nalaze u ponešto dorađenoj verziji…. – piše među ostalim u svom uvodniku Antonio Milanović.

Predgovor u knjizi je napisala Davorka Blažević, glavna urednica portala Tris.

– Drugi dio knjige sastoji se od najzanimljivijih dijelova iz brojnih intervjua koje sam odradio s osobama s invaliditetom, a tiču se njihovih osobnih stavova o njima važnim temama, kao što je, primjerice, zapošljavanje osoba s invaliditetom. Dok sam uređivao kolumne kako bi se uklopile u jednu smislenu cjelinu, shvatio sam da se mnogo toga u međuvremenu promijenilo nabolje, a uz to me jako veseli kada vidim da su neki od tih tekstova ostavili traga u javnosti te došli do onih do kojih su trebali. Upravo to je ono što me motivira da nastavim u istom smjeru koliko god to bude moguće. Stoga se nadam da će ova knjiga, iako nije priručnik u pravom smislu te riječi, služiti kao jedan, i to svima onima koji se žele više informirati o invaliditetu i pobliže upoznati osobe s invaliditetom, kao, naravno, i samim osobama s invaliditetom, koje će u ovoj knjizi možda pronaći savjet kako svoj život učiniti boljim, tj. kako iskoristiti potencijal koji zasigurno svatko od njih ima. Naposljetku, ovaj priručnik je tu i kako bi svima njima bio smjernica kako da se što učinkovitije uhvate u koštac sa svim gorućim pitanjima važnima za što bolji i kvalitetniji život svih osoba s invaliditetom te pronalasku rješenja za njih. – zaključuje Antonio u uvodniku.

Nakon završene srednje škole Antonio upisuje studij Informacijskih znanosti na Sveučilištu u Zadru, a zatim nekoliko godina kasnije i studij Novinarstva i odnosa s javnostima na istom Sveučilištu. Trenutno radi u Gradskoj knjižnici Zadar kao knjižničar, te honorarno kao novinar i kolumnist za Tris portal, a vodi i TV emisiju ‘Bijeli štap’ na  Diadora TV, te je suradnik drugih medijskih platformi, ali često pozvan gost i sugovornik u brojnim radijskim i televizijskim emisijama.

Čestitamo kolegi Antoniu na drugoj knjizi.

I čekamo treću…

Antonio Milanović

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI