Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
hdz / nered / PRAVDOSUĐE
Frane Barbarić obavijestio javnost da će sam ukloniti svoju nelegalnu vilu na Hvaru!

Frane Barbarić obavijestio javnost da će sam ukloniti svoju nelegalnu vilu na Hvaru!

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, blizak premijeru Plenkoviću, odlučio je ipak sam srušiti svoju nezakonitu vilu na Hvaru. Na to ga je, kako je priopćio javnosti, nagnala presuda Upravnog suda u Splitu koji je odbio Barbarićevu žalbu protiv rješenja Državnog inspektorata o uklanjanju njegove bespravne građevine.

U priopćenju koje je objavio Barbarić napominje kako je odmah rekao da će, ukoliko se sudskom odlukom utvrdi da je rješenje Državnog inspektorata točno, sam srušiti spornu kuću.

-Usprkos činjenici da se u svim medijima tema postupka koji se vodi između mene i Državnog inspektorata pojavljuje kao udarna vijest, niti u jednom trenutku nisam želio javno istupati kako bih izbjegao bilo kakve napade da kao predsjednik uprave državnog poduzeća utječem na rad suda. Smatrao sam i još i dalje smatram da kao svaki građanin imam pravo na korištenje svih pravnih sredstava kako bih se obranio a i kako bih zaštitio svoje interese- ističe šef Uprave HEP-a, žaleći se na izvještavanje pojedinih medija koji su prekoračili granicu kontinuirano pritiščući sud svojim tekstovima.

Frane Barbarić je zbog nelegalne gradnje vile na Hvaru dobio rješenje Državnog inspektorata o uklanjanju objekta, no on se na to rješenje oglušio, pa mu je Inspektorat izdao i tri rješenja o novčanoj kazni, a nakon tri neplaćene novčane kazne država, po propisanoj proceduri, ruši spornu građevinu. I taman kad se činilo da će sve što je Barbarić bez dozvola gradio otići u zrak silom, kad nije moglo milom, čelnik moćne državne kompanije uputio je poruku javnosti u kojoj najavljuje da će svoju kuću na Hvaru sam srušiti, i, što je najvažnije, da je na to spreman jer je Upravni sud u Splitu donio presudu kojom odbacuje njegovu tužbu, i potvrđuje odluku Inspektorata. A on je, eto, ako nismo znali, legalist…

-Sud je ocijenio da se u konkretnom slučaju ne radi o rekonstrukciji ( u što ga je pokušao uvjeriti Barbarić tvrdeći da za rekonstrukciju nije potrebna nova dozvola op.a. ), pa ću poštovati odluku suda i srušiti objekt o svom trošku te podmiriti sve druge uz to vezane troškove. Kako sam već više puta istaknuo, u čitavom ovom slučaju i postupku, niti hrvatski građani, porezni obveznici, niti državni ili općinski proračun, nisu snosili niti će snositi nikakvu štetu. Materijalni teret je isključivo moj. Pritom napominjem da ću uložiti žalbu Visokom upravnom sudu. Ukoliko presuda bude donesena u moju korist tražit ću naknadu za rušenje- priopćio je Barbarić prihvaćajući kvalifikaciju Državnog inspektorata o nelegalnoj gradnji vile i ne čekajući pravomoćnost upravnog postupka.

Požalio se na strahovit medijski pritisak na njega i njegovu obitelj, iako ne vidi osnove za bilo kakvu kaznenu odgovornost, kaže u priopćenju.  Barbarić i dalje ističe da se radi o rekonstrukciji obiteljske kuće koju je sagradio njegov djed i za koju ima svu potrebnu dokumentaciju. Medijima zamjera što tijekom izvještavanja o ovom slučaju, kako napominje, nisu vodili računa o istinitom iznošenju činjenica, niti su poštovali načelo presumpcije nevinosti.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI