Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
'rvatska
Ivana Kekin (foto TRIS/G. Šimac)

Alarm:
U Hrvatskoj 50 tisuća djece s teškoćama mentalnog zdravlja, a svega 55 dječjih psihijatara i 37 bolničkih kreveta

Ivana Kekin (foto TRIS/G. Šimac)

U Hrvatskoj, državi u kojoj broj stanovnika drastično opada iz tjedna u tjedan, a stopa nataliteta je odavno alarmantna, kod više od 50 tisuća djece se pronalaze poteškoće mentalnog zdravlja. Tom podatku, koji bi sam po sebi trebao protresti i duboko zabrinuti cijelo društvo, pridružuje se onaj kako dijete s takvim poteškoćama na liječnički pregled u prosjeku čeka 172 dana, te da u čitavoj državi ima svega 37 kreveta za liječenje takvih tegoba kod djece. Te podatke iznijela  saborska zastupnica stranke Možemo! Ivana Kekin, inače i  liječnica specijalistica psihijatrijske medicine, te predsjednica Odbora za zdravstvo u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

-Nakon desetljeća sustavnog zanemarivanja, u Hrvatskoj se danas više od 50 tisuća djece suočava s teškoćama mentalnog zdravlja, uz rapidan rast zabilježenih slučajeva iz sfere depresije, anksioznosti, teškoća učenja, poremećaja u ponašanju i onog što najviše brine, porasta samoozljeđujućih ponašanja i suicidalnosti. Pandemija i potresi, dugoročna ekonomska kriza i egzistencijalna neizvjesnost, u kojoj je više od 20 posto djece u Hrvatskoj u riziku siromaštva, izvukli su ovu krizu na vidjelo. HDZ-ovoj vladi to nije važno. Ministar Beroš neki dan se dan pohvalio kako poduzima oštre mjere za skraćivanje lista čekanja na 270 dana. Znači li to da je u redu da dijete koje je u potrebi za pregledom i terapijom dječjeg psihijatra na pregled čeka 172 dana? No, odgovornost za mentalno zdravlje djece leži i na ministrima Fuchsu i Piletiću. – smatra Ivana Kekin. 

Po njoj, o stvarnim razmjerima nebrige za mentalno zdravlje, govore  brojke kako za svu tu djecu, u javnom i privatnom zdravstvu, brine tek 55 psihijatara, od kojih je većina  u Zagrebu.

tris.com.hr-nlj8

Ivana Kekin (foto TRIS/G. Šimac)

-Tako u mnogim sredinama djeca i mladi nemaju nikakav pristup zaštiti mentalnog zdravlja. Na specijalizaciji iz dječje psihijatrije trenutno se u Hrvatskoj nalazi tek 18 liječnica i liječnika. Također, nedostaje i svih drugih stručnjaka iz tog područja, prije svega psihologa, a nema ni edukacije drugog kadra koje je u stalnom kontaktu s djecom u pristupu ovoj temi. Jedina bolnica u Hrvatskoj koja liječi najteže oboljelu djecu i koja jedina ima uvjete za njihovo sigurno zbrinjavanje ima ugovorenih tek 37 kreveta. Riječ je o zagrebačkog gradskoj bolnici, koja zbrinjava djecu iz cijele Hrvatske. Iz same ustanove, zajedno s osnivačem gradom Zagrebom upozoravaju na te probleme godinama, bez odgovora Ministarstva.  – smatra kekin, te je predstavila pet, kako ističe, hitnih mjera koje je potrebno početi provoditi odmah, kako bi se ovu krizu počelo rješavati:

A to su sljedeće: implementirati screening programe za poremećaje mentalnog zdravlja djece, osigurati psihološku pomoć u školama (polovica škola nema psihologe, no nedostatku kadra može se doskočiti i edukacijom odgojno obrazovnog kadra), osigurati stručnu psihološku pomoć svakom djetetu u potrebi, neovisno o tome gdje živi kroz deinstitucionalizaciju skrbi i organizaciju mobilnih multidisciplinarnih timova u teže dostupnim područjima, značajno povećati kvotu specijalizacija iz područje dječje i adolescentne psihijatrije uz prilagodbu cijene tzv dtpova (onoga što HZZO za uslugu dječjeg psihijatra plati) na način da je ta cijena konkurentna i dostatna da pokrije troškove rada, te implementirati preventivne programe te sustavno raditi na destigmatizaciji.

Kekin se pohvalila i kako je Grad Zagreb pod upravljanjem Možemo! pokrenuo Centar za zdravlje mladih gdje se usluge pružaju po drop in principu bez uputnice za djecu i mlade (pruženo preko 7000 usluga, u sklopu kojega je i savjetovalište za mentalno zdravlje, te kako njihovi psiholozi idu i u terenske obilaske zagrebačkih škola.

-Pokrenuli smo preventivni program „Za sigurno i poticajno okruženje u školama koji će Grad Zagreb, zajedno s UNICEF-om i uz podršku Centra za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“ provoditi kao pilot projekt u 27 osnovnih škola. Također smo pokrenuli  i web platformu za mentalno zdravlje koja je posjećena preko 200 000 puta. Od važnih infrastrukturnih ulaganja, Grad Zagreb obnavlja Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mlade te smo osigurali jednake kapacitete za vrijeme obnove u drugim gradskim ustanovama. Kako bismo povećali broj liječnika specijalista dječje psihijatrije, Grad Zagreb prvi put u povijesti plaća četiri dodatne specijalizacije dodatne mimo Ministarstva zdravstva. – istakla je Ivana Kekin, uz napomenu da ‘kako bismo osigurali adekvatnu skrb za svu djecu u Hrvatskoj, prvo moramo izaći svi na izbore i maknuti HDZ s vlasti.’

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI