Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
kriminal biznis politika
Velika akcija USKOK-a s petero privedenih zbog bespravnih kampova na Murteru: Uhapšen i Pripuz

Velika akcija USKOK-a s petero privedenih zbog bespravnih kampova na Murteru:
Uhapšen i Pripuz

Uskok je ponovo u akciji. Ovaj put zbog bespravne gradnje na Murteru. Prestravili su tamošnjeg općinskog načelnika Tonija Turčinova. Čovjek pomislio da su stigli radi njega, pa ih preplašeno i pitao. Laknulo mu je kad su mu rekli da ovog puta nije on na redu. U “uskočkoj” akciji uhapšeno je pet osoba na području Zagreba i Šibenika zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlasti, odnosno zbog nezakonite gradnje kampova na Murteru. Napokon, nakon dva rješenja o uklanjanju bespravnog ogradnog zida budućeg, nelegalnog kampa, priveden je i Zoran Pripuz…

PNUSKOK je postupao u vezi s bespravnim kampovima na otoku Murteru, besprizornim primjerima devastacije pomorskog dobra, o kojima su ovog ljeta mediji brujali, a Državni inspektorat zasut je upitima. Inspekcija je u čak dva navrata donosila rješenje o uklanjanju bespravne gradnje ( visoki ogradni, kameni zid oko budućeg kampa uz more ) Zorana Pripuza koji na njih nije reagirao, nego čak i nastavio radove. Pokrenuo je i postupak protiv Državnog inspektorata pred Upravnim sudom, a u međuvremenu je ipak počeo uklanjati svoju nezakonitu gradnju unutar budućeg kampa u koji je dovezao i dvije mobilne kućice.

Ali, nije riječ samo o Pripuzu, ovom je akcijom obuhvaćen i kamp Darija Filipija, za kojeg je inspekcija utvrdila da je bez pravomoćne građevinske dozvole izgradio više građevina izvan građevinskog područja, štoviše unutar zaštićene ekološke mreže Natura 2000, te je doneseno rješenje o uklanjanju. Kako ni on nije postupio po rješenju, izrečene su mu tri novčane kazne, a podnesena je i kaznena prijava protiv njega.

Među uhapšenima je i bivša službenica Odjela za gospodarstvo i turizam Šibensko-kninske županije, Neda Livljanić, te još dvije osobe. Jedna od njih je nakon ispitivanja odmah puštena.

Uhapšene u ovoj akciji USKOK-a tereti se za zloupotrebu položaja, pomaganje i poticanje na to kazneno djelo, a privedeni su na ispitivanje u splitski USKOK  koji će do kraja tjedna odlučiti o određivanju istražnog zatvora.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić na privođenje službenice županijskog Odjela za gospodarstvo i turizam, Nede Livljanić, koja je navodno izdala rješenje za gradnju kampa i smještaja u domaćinstvu, reagirao je oprezno, jer, kako je rekao, raspolaže samo s informacijama koje je dobio iz medija.

-O određenim predmetima, koji su spominjani u medijima, smo proveli internu reviziju te tamo gdje smo utvrdili neusklađenost sa zakonskim odlukama, ta rješenja su poništena- kazao je, a hoće li i ostali predmeti koje je vodila navodno inkriminirana službenica, morati na reviziju, nije mogao određeno reći.

Potvrdio je da je županija bila upoznata s istražnim radnjama, ali o tome ne može govoriti. Posebno je naglasio da se kroz taj županijski odjel godišnje izda 5-5,5 tisuća rješenja, tako da sve naprosto nije moguće nadzirati. Ali, rekao je, kako istražna tijela od njih budu zahtijevala, tako će, kao što su činili i dosad, dostavljati sve informacije i dokumente vezane za bilo koji suspektan predmet. Posebno je podvukao da se radi o bivšoj službenici koja je na vlastiti zahtjev otišla iz županije puno prije pokretanja postupka, a prema njegovim saznanjima nijedan drugi županijski službenik nije obuhvaćen istragom. No, utvrdi li se za bilo kojeg službenika da je korumpiran, trenutno će biti suspendiran, odnosno udaljen s posla, rekao je Jelić.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI