Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
Možemo! / zagrebalije
Možemo pokazalo da ipak- može: I Ustavni sud potvrdio da je mjera roditelj odgojitelj neustavna!

Možemo pokazalo da ipak- može:
I Ustavni sud potvrdio da je mjera roditelj odgojitelj neustavna!

Zagrebačka gradska vlast doživjela je pravu pravosudnu satisfakciju. Nakon odluke Upravnog suda, i Ustavni sud odlučio je da Grad Zagreb nije protuustavno postupio kada je ukinuo mjere roditelja odgojitelja koje datiraju iz vremena bivšeg gradonačelnika Milana Bandića. Kako je na konferenciji za novinare, održanoj povodom presude US-a, izjavila dogradonačelnica Danijela Dolenec, odluka je očekivana i ispravna. Od 2016. kad se mjera roditelj odgojitelj počela primjenjivati Grad Zagreb je za nju izdvojio 320 milijuna eura, samo u 2022. čak 70 milijuna eura dostatnih da se izgrade svi potrebni vrtići, za svu djecu Zagreba!

-Ova je presuda Ustavnog suda, koju se veselimo pročitati u cijelosti i čuti sve argumente, za nas svakako ispravna i očekivana- kazala je, ocjenjujući da se radi o temi koja spada među jednu od najvažnijih u njihovom mandatu. A mandat su, kaže Dolenec, dobili da bi proveli promjene. Svi su ih uvjeravali da to ne rade, ali  vjerovali su da, ma koliko bile teške i provocirale otpore, promjene mogu provesti i da će javni interes pobijediti. Eto, pokazali su da mogu i ova odluka Ustavnog suda za njih je velika satisfakcija.

Dolenec je podsjetila da je prošlo više od dvije godine otkako su  Gradskoj skupštini uputili prijedlog izmjena mjere s ključnim argumentom da se radi o naslijeđenoj neustavnoj mjeri.

Neustavna je jer je ženama priječila pravo na rad i ženama je, odnosno obiteljima, ali znamo da su korisnice mjere roditelji odgojitelji preko 90 posto žene, priječila pravo upisa u vrtić. Bili smo uvjereni da imamo pravo tu mjeru izmijeniti i postepeno ukinuti- objasnila je Dolenec, prenosi N1.

Mjera roditelj odgojitelj uvedena je 2016. godine i Grad Zagreb je za nju izdvojio čak 320 milijuna eura, samo u 2022. stajala je Grad 70 milijuna eura, a s tim novcem bi Zagreb mogao izgraditi sve vrtiće koji su gradu potrebni da bi svako dijete imalo dostupno mjesto u gradskom vrtiću, istakla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Pohvalila se i da su dosad otvorili dva vrtića, a do kraja mandata planiraju ih otvoriti još dva, sedam vrtića je u gradnji, za pet traže izvođače radova, i nema sumnje, poručila je, da će ispuniti svoje ključno predizborno obećanje građanima Zagreba i osigurati svakom djetetu u Zagrebu mjesto u vrtiću.

Ukidanjem ove mjere, kaže, omogućavaju i potpunu uključenost žena u tržište rada. Broj korisnika, kako se djeca upisuju u školu, postupno se smanjuje, pa je već sada prepolovljen, a ove jeseni iz mjere je izašlo 2900 korisnika, dok ih je ostalo još 2420. Mjera će se vjerojatno primjenjivati još godinu dana, a oni koji se zaposle, a imaju dijete koje je mlađe od sedam godina, primat će i dalje naknadu od 280 eura, kazala je Dolenec.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI