Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
dobri ljudi
Joso Gracin Joka (foto Goran Šimac)

Joso Gracin Joka:
Ne sekirajte se ništa…

Joso Gracin Joka (foto Goran Šimac)

Naš prijatelj i suradnik Joso Gracin je otišao, kako se to obično kaže u ovakvim trenucima. Oni koji su ga imali sreću poznavati znaju tko je Joka, i kakav je to veliki čovjek bio. Mnogi od njih i nas pitaju za dan posljednjeg ispraćaja, jer bi željeli odati mu počast svojim dolaskom. Stoga evo obavijesti: posljednji ispraćaj Jose Gracina Joke će biti u srijedu, 29. studenoga 2023. godine na šibenskom groblju Kvanj, s početkom u 14 sati.

Klikom ovdje pročitajte neke od njegovih reportaža koje su objavljene na Trisu… A u nastavku prenosimo tekst s internetskih stranica šibenskog planinarskog kluba Sv. Mihovil, čiji je Joka bio jedan od osnivača, kao i šibenske stanice HGSS-a.

 

Ne sekirajte se ništa…

 Ode naš Joka.

Naš prijatelj, brat u planini, brat u dolini. Naš Joka. Uzeo je svoj ruksak i šešir i otišao je od nas, u tišini, bez pompe, samozatajan, skroman, kao uvijek. I popeo se negdje visoko, najviše do sada. Kao i prije, i ovaj put je hrabro krenuo posve sam, nekim nama nepoznatim putem, neistraženim vrletima kojima još nismo kročili, kao da nam želi prokrčiti i pokazati sigurnu, lijepu i ne previše napornu stazu do još jednog sjajnog vrhunca, s kojega puca božanstveni pogled.  

Ako je smisla života, onda nas i sada Joka gleda odozgo, kako se to obično kaže.  Svojim dobrim i blagim očima. I tješi nas. I govori da se ne brinemo. I da staza nije teška. I da se isplati pomučiti i hodati… i polako hodati. I da je odozgo stvarno neprocijenjiv vidik.

Ali nije to lako shvatiti i pomiriti se s tim, nama koji smo ostali dolje, u nizini.

Joka je planina od čovjeka. Gorostas. Takvih ljudi nema… nije bilo… i neće biti mnogo među nama. Joka je inspiracija mnogima od nas. Koliko novih spoznaja, neprocijenjivih trenutaka, divnih osjećaja, prirodnih divota, neopisivih doživljaja, dragocjenog veselja i ushita smo doživjeli… upravo radi njega.

Joso Gracin najpoznatiji kao Joka je jedan od stupova našeg Mihovila. Jedan od pokretača šibenskog HGSS-a, novinar, reporter, fotoreporter, putopisac, planinar, speleolog, istraživač prirodnih znamenitosti, autor i koautor više publikacija o prirodnim znamenitostima, fotomonografija, suradnik je u TV reportažama, sudionik Domovinskog rata, pjesnik, dobri kuhar, prijatelj, zabavljač na gitari, savjetnik i potpora, borac za pravdu i bolji svijet, kritičar ljudske gluposti, destuktivnosti prema okolišu, jagme za materijalnim dobrima, s poštovanjem i ljubavlju za divotnu prirodu, dobre ljude…  

O njemu bi se moglo satima pričati.

U posljednjih nekoliko desetljeća objavio je brojne divne reportaže i putopise u brojnim tiskanim i elektroničkim medijima (Slobodna Dalmacija, Šibenski list, Jutarnji list, Šibenski tjednik, Tris, Šibenik.in, TV Šibenik… itd.), pa ih pronađite tamo.

Mnogima je otkrio brojne tajne:  kako udaljenih i egzotičnih krajeva, dalekih zemalja Južne Amerike, Azije, Afrike, Europe, najviših svjetskih vrhova, tako i našeg neposrednog i mnogima nedovoljno poznatog zavičaja, prelijepog dalmatinskog krša, rijeke Krke, šibenskog i primoštenskog zaleđa, Velebita, Dinare, Biokova, Crnopca…

Joka naš dragi. Prijatelju naš.

Stvarno se nadamo se da sjediš gore na vrhu i gledaš nas i pomalo rižeš pancetu i lagano marendaješ, nasmiješen i zagledan u daljinu.

I da nam poručuješ: Ne sekirajte se ništa.

Joso Gracin Joka (foto Goran Šimac)

Joso Gracin Joka (foto Goran Šimac)

Joso Gracin Joka (foto Goran Šimac)

Joso Gracin Joka (foto Goran Šimac)

 

 

 

Tags:

VEZANE VIJESTI