Neovisni novinarski portal
28.4.2024.
vijesti iz (polu)svijeta
“Balkanski špijun(i)”: Srbija u hrvatskom diplomatu “otkrila špijuna”i proglasila ga personom non grata, Hrvatska uzvratila istom mjerom, po reciprocitetu, kaže Grlić Radman

“Balkanski špijun(i)”:
Srbija u hrvatskom diplomatu “otkrila špijuna”i proglasila ga personom non grata, Hrvatska uzvratila istom mjerom, po reciprocitetu, kaže Grlić Radman

Na relaciji Hrvatska- Srbija nikad nije dosadno. Srbija je u predizbornom transu odlučila proglasiti  Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, personom non grata. Kažu, zbog špijunaže. Optužen je da je tijekom profesionalnog angažmana u Srbiji “grubo izašao iz okvira diplomatskih normi” i prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, ukratko, mediji su ga proglasili- špijunom. Diplomatska nota uručena je hrvatskom veleposlaniku Hidajetu Biščeviću. A potom je, po principu reciprociteta, Hrvatska nepoželjnim proglasila savjetnika srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, Petra Novakovića, koji odmah mora napustiti RH.

U ovim diplomatskim igrama obrazloženja nisu obavezna, pa država primateljica može kad joj padne na pamet obavijestiti državu pošiljateljicu da je bilo koji član diplomatskog osoblja nepoželjan, nedobrodošao, da nije prihvatljiv u diplomatskoj misiji. Odluka se ne mora objašnjavati. Pa tako i u ovom slučaju, osim što se u Hrvatskoj potez Srbije povezuje sa skorim izborima u toj zemlji, pravog obrazloženja zašto je Šnajder proglašen personom non grata- nema.

Priopćeno je tek da je hrvatski diplomat tijekom profesionalnog angažmana u Republici Srbiji grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku Konvenciju. Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Hidajetu Biščeviću uručena je diplomatska nota, a beogradski mediji dali su mašti na volju. Šnajdera su proglasili špijunom, ustvrdili da je riječ o dokumentiranoj špijunaži i vrbovanju za rad za hrvatsku službu, čime je prekršio Bečku konvenciju i stoga je proglašen personom non grata.

Hrvatska nije čekala s odgovorom. Po principu reciprociteta, MVPEI je odabrao savjetnika srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, Petra Novakovića, i proglasio ga nepoželjnim te protjerao ga iz Hrvatske. Srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu, Jeleni Milić uručena je diplomatska nota o protjerivanju njihova diplomata. Nema posebnih razloga za njegov progon, osim što je postao žrtva uzvratnog udarca hrvatske diplomacije.

-Mi smo uzvratili recipročno. Što smo ih trebali pitati koga ćemo protjerati? Nismo se rukovodili ni diplomatskim zvanjem ni imenom- rekao je novinarima ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Neki smatraju da je predizborno  (ne)diplomatsko postupanje Srbije uoči izbora trebalo naprosto ignorirati i ne odgovarati recipročnim protjerivanjem, dok drugi ocjenjuju da je u takvim situacijama uobičajeno odmah odgovoriti istom mjerom.

Šef hrvatske diplomacije odluku Srbije smatra zabrinjavajućim korakom natrag, prema pogoršanju odnosa dviju zemalja i daljnjoj destabilizaciji političko- sigurnosne situacije u regiji . No, s obzirom na skore izbore u susjednoj državi, Grlić Radman kaže da je to bilo za očekivati.

Baš da će otkriti u hrvatskom diplomatu “balkanskog špijuna”, e, pa to baš nije bilo vjerojatno. Ali, igre su počele, vidjet ćemo gdje će nas dovesti. Uglavnom, kao u neuspjelom, amaterskom, špijunskom filmu “C” produkcije…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI