Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
aktivisti / klima(nje)
U Londonu privedena Greta Thunberg zbog prosvjeda protiv summita na vrhu naftnih i plinskih kompanija

U Londonu privedena Greta Thunberg zbog prosvjeda protiv summita na vrhu naftnih i plinskih kompanija

Greta Thunberg, zelena, klimatska aktivistica u utorak je privedena u londonsku policijsku postaju zbog sudjelovanja u prosvjedu protiv naftnih i plinskih kompanija u centru Londona i obraćanja okupljenima, izvijestio je Reutersov svjedok, prenosi N1. Ovo nije prvo privođenje mlade aktivistice koja neumorno osvješćuje građane diljem Europe i svijeta o opasnostima koje donose klimatske promjene, a uzrok im je najčešće jagma za novcem i profitom onih koji već imaju previše na uštrb onih koji nemaju ništa, odnosno na štetu zdravlja ljudi i okoliša.

Greta Thunberg je trenutno najpoznatija mlada klimatska aktivistica u svijetu, koja je postala globalna činjenica nakon organiziranja prosvjeda ispred švedskog parlamenta 2018., a ove godine je već privođena od policije zbog udjelovanja u prosvjedima u Švedskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

Prema priopćenju iz Greenpeacea, tijekom londonskog prosvjeda dvojica njihovih eko-aktivista popela se na hotel Intercontinental u Mayfairu i iznad ulaza  hotela razvili su transparent na kojem je pisalo Make Big Oil Pay,  prosvjedujući tako protiv summita na vrhu naftnih i plinskih kompanija koji se održavao u zgradi hotela a među kojima je bio i izvršni direktor Shella Wael Sawan.

Pred mjestom njihova sastanka okupilo se, prenose mediji, na stotine prosvjednika koji su digli glas protiv utjecaja industrije fosilnih goriva na klimatske promjene, odnosno na britansku i globalnu klimatsku politiku koja je relativizirajuća i ignorantska  unatoč evidentnim učincima prljavih industrija na klimu širom svijeta.

Dio prosvjednika pokušavao je onemogućiti ulazak delegata na summit naftaša i ključnih aktera svjetskog plinskog biznisa, a Greta Thunberg je u trenutku privođenja mirno stajala pred ulazom, noseći bedž na kojom je bila poruka “Oily Money Out”, dok su joj se obraćala dva policajca, a jedan ju je držao za ruku, kako se to jasno vidi i iz video snimke koja je začas obišla svijet.

Greta Thunberg je švedska okolišna aktivistica. koja je 2018. pokrenula „Školski štrajk za klimu”,  i njime privukla svjetsku pažnju medija. Danas ima svega 20 godina, rođena je 3.siječnja 2003. u Stockholmu, u obitelji umjentika. Njezina majka je operna pjevačica, a otac je glumac, kao i njezin djed, koji je uz to i redatelj.

Sa samo 11 godina života suočila se s dijagnozom Aspergerovog  sindroma ( blaži oblik autizma ). Okidač za početak njezinog aktivizma bili su požari  koji su se u ljeto 2018. širili Švedskom, a Greta je tada odlučila u znak prosvjeda bojkotirati na 20-ak dana školsku nastavu, sve do parlamentarnih izbora u Švedskoj 9.rujna 2018. Akciju je nazvala “Školski štrajk za klimu” a od švedskih vlasti je javno zatražila hitno poduzimanje mjera za smanjenje emisije ugljikova dioksida. Tijek akcije dijelila je na društvenim mrežama koje su joj donijele svjetsku prepoznatljivost ali i sljedbenike diljem svijeta koji su njezin “školski štrajk” nastavili akcijom izostanka učenika s nastave petkom kada izlaze na prosvjede za zaštitu okoliša, nazvane “Petci za budućnost”.

U travnju 2019. dobila je priliku govoriti i pred zastupnicima u Europskom parlamentu, a u rujnu iste godine Greta Thunberg održala je nezaboravan, strastven govor i u Ujedinjenim narodima. Dobitnica je više nagrada za svoj aktivistički angažman, a sa samo 16 godina objavila je zbirku svojih aktivističkih govora o klimatskim promjenama pod znakovitim nazivom “No One Is Too Small to Make a Difference”. I doista, Greta nije ni premala niti premlada da bi svojim djelovanjem činila razliku…

REUTERS/Toby Melville

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI