Neovisni novinarski portal
10.12.2023.
crkve / rat / Vlada
Nadbiskup Uzinić upozorio Plenkovića i Vladu da Hrvatska mora biti ona koja se u svakom obliku protivi ratu i protiv njega diže glas, pa i protiv ovog između Izraela i Hamasa

Nadbiskup Uzinić upozorio Plenkovića i Vladu da Hrvatska mora biti ona koja se u svakom obliku protivi ratu i protiv njega diže glas, pa i protiv ovog između Izraela i Hamasa

Za svaki pravdoljubiv i miru privržen narod, pacifizam nije fraza, jer mir nema alternative. Stoga, ma i kad se radi samo o privremenom miru, odnosno humanitarnom primirju za koje je UN rezolucijom zatražio podršku svojih članica, teško je razumjeti razloge koji se tome protive. No, Hrvatska je stala na stranu Izraela, kao zaraćene strane u sukobu s Hamasom radi kojeg stradavaju nedužni civili i u Izraelu, a pogotovo u pojasu Gaze. Hrvatska se povela za SAD-om, no, Hrvatska nije ni Izrael ni Amerika. Zašto hrvatski predstavnik u UN-u nije glasao za mir? A slovenski, recimo jest. Zar je rat bolja opcija od mira ( primirja )?! “Moramo biti ne navijači, nego oni koji se u svakom obliku protive ratu i protiv njega dižu glas”, poručio je i nadbiskup Mate Uzinić…

u svojoj propovijedi u Trsatskom svetištu u prigodi završetka hodočasničke godine, i dao dobru poduku Plenkoviću i društvu koje glasa za rat.

Nadbiskup Uzinić nije oportunistički prešutio hrvatsko priklanjanje ratu, nego se sasvim jasno i otvoreno osvrnuo na aktualnu ratnu situaciju u svijetu, pozivajući se na riječi pape Franje, te zauzeo čvrst stav o odluci Hrvatske da glasa protiv rezolucije UN-a o strahotama u Gazi, radi kojih je svjetska organizacija “pozvala na trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava”, kazao je u svojoj propovijedi Uzinić.

Moramo biti ne navijači, nego oni koji se u svakom obliku protive ratu i protiv njega dižu glas. Zato nije razumljiva ni nedavna odluka kojom je naša domovina bila nedovoljno spremna, zajedno s mnogim drugima, reći ne ovome ratu. Koliko god da rezolucija UN-a imala manjkavosti, ipak svejedno trebamo tražiti putove dijaloga i govoriti ne ratu– poručio je vladajućima nadbiskup Uzinić.

Citirao je, pritom, i Papu, koji je na društvenim mrežama također apelirao za prekid rata, zapravo za  MIR.

Rat je uvijek poraz- rekao je i sam Papa, a tim riječima nadbiskup Uzinić, kako prenosi Novi list,  dodaje i da je “rat istovremeno i poziv svima da ne ostanu samo na teoriji, nego da uđu u doticaj s ranama koje rat ostavlja.”

Vlada Andreja Plenkovića, koja se u svojoj politici snažno oslanja na Crkvu, radi čega je često u pitanju koliko je Hrvatska uopće sekularna država, učinila bi puno više da od dodvoranja Crkvi kao takvoj, radije sluša ovakve poruke koje iz nje povremeno dolaze, mirotvorne, humane, razumne. Jer, mir naprosto ne može imati alternativu.

Jadna je alternativa, za kojom su kao obrazloženjem hrvatske ruke protiv humanitarnog primirja u Gazi posegnuli Plenković i njegova poslušnička bratija- da mi nismo nesvrstana zemlja i da je naš stav jasan i nedvosmislen, u rezoluciji nije naveden “teroristički napad Hamasa”, a Hrvatska je, kako je to naveo i šef Sabora Gordan Jandroković, osudila odmah u početku teroristički napad Hamasa na Izrael, i u tekst rezolucije je trebalo ugraditi i taj teroristički čin Hamasa. Hrvatska je od početka pokazala da joj je stalo do temeljnih vrijednosti i dala potporu Izraelu”, veli Jandroković.

I to se zove hrvatskom vanjskom politikom. Čijom, zapravo?

Biskup Uzinić (foto: Dubrovačka biskupija)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI