Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
migranti / sabor
Bulj bi organizirao seoske “naoružane straže” da bi “obranio” Cetinsku krajinu od migranata ?!

Bulj bi organizirao seoske “naoružane straže” da bi “obranio” Cetinsku krajinu od migranata ?!

Ako je sinjski gradonačelnik i Mostov zastupnik Miro Bulj želio medijsku pažnju, dobio ju je. Najavio je da će svoju Cetinsku krajinu braniti od prijelaza migranata preko granice samoorganiziranjem građana i tzv. naoružanim stražama. Pozornost javnosti je dobio, ali ne i podršku, pa je brzo odustao od mahanja oružjem…

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavljenu inicijativu zastupnika Bulja  i ne doživljava ozbiljno, naravno da je nezakonita i ništa više od običnog politikantstva kojim se pokušavaju prikupiti jeftini politički poeni pred izbore, ocjenjuje.

Bit će to zasigurno glavna tema u kampanji za novi saziv Europskog parlamenta u cijeloj EU, a u Hrvatskoj pogotovo s obzirom da su i nacionalni izbori, pa neke oporbene stranke, napose Most, kazao je Božinović, u migrantima vide dobru predizbornu temu. No, “to nije dobra tema”, tvrdi, ” zbog toga što, za razliku od država koje zaista imaju jedan problem, s obzirom na puno izdanih rješenja o međunarodnoj zaštiti azilom, a nisu dovoljno napravile po pitanju integracije, Hrvatska je od samog početka našeg mandata, čvrsto u stavu da se ovo pitanje može riješiti samo kroz institucije i temeljem dogovora država članica Europske unije. Nitko sam ne može, to je svima jasno”, poručio je ministar zastupniku Bulju optužujući ga da širi dezinformacije.

Božinoviću smeta i što Most pokušava svu krivnju prebaciti na europske institucije, koje imaju svoj dio odgovornosti, ali ne treba smetnuti s uma, upozorava ministar, da sve odluke donosi 27 zemalja članica EU. Dogovor se ne postiže lako ni tamo a ni kod kuće,  jer “vidjeli ste da ni nama nije lako dogovoriti se da premijeru dopustimo govoriti u Saboru”, rekao je, aludirajući na kaos koji se u utorak dogodio u Saboru tijekom podnošenja izvješća o radu Andreja Plenkovića.

U svakom slučaju, ističe, nije dobro širiti neutemeljene i netočne informacije, dolijevati ulje na vatru u ionako zapaljivoj društvenoj atmosferi, koja će se samo dodatno zagrijavati ususret izborima.

Iznio je i podatke o migrantima na području Dalmacije i Splitsko-dalmatisnke županije.

Od ukupnog broja ilegalnih prelazaka ove godine u Hrvatsku, samo 1,43 posto ih se odnosi na dalmatinski prostor. Prema tome, veli Božinović, očito je da nije poanta u onome što se govori nego u onome što se time želi postići, a to je glas više. Manipulira se biračima na jednoj vrlo ozbiljnoj i osjetljivoj temi. Hrvatska je, napominje Božinović, uspjela da ne postane “hot spot”, nego je naprotiv, prema Eurostatu jedna od nasigurnijih članica Unije. A sve to zahvaljujući predanom radu policije koja je jedina ovlaštena štititi granicu- rekao je Božinović.

Što se tiče vojske na granici, koju neki također zazivaju ( Nino Raspudić, Most ), ministar smatra prihvatljivim tražiti logističku pomoć vojske ali ne i postupanje prema migrantima.

Građanske straže se ne mogu formirati i djelovati jer je to, naglašava,  protupravno djelovanje. A ako bi se to ipak, kako prijeti Bulj, i dogodilo, policija bi provodila zakon, neovisno o kome se radi- poručio je Božinović.

Komentirao je i privremenu suspenziju Schengena i kazao kako je migranata, odnosno tražitelja azila, 730 posto više danas nego prije godinu dana.

Objasnio je kako je ranije cilj migranata bio doći do prve zemlje članice Schengena, a kako je Hrvatska od 1. siječnja 2023. u Schengenu, tako su počeli pristizati i zahtjevi za azil. Lani je izdano  21 pozitivno rješenje, a ove godine dosad 36. Razlika je nastala zbog činjenice, kaže, da bilježimo veći broj nositelja ruskih putovnica i neki do njih su ispunili kriterije za međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj. Riječ je o 17 osoba, a to je tražilo njih čak 8 tisuća, naveo je.

O “građanskim stražama” zastupnika Bulja  govorili su i neki HDZ-ovi zastupnici koji u njegovoj inicijativi ne vide ništa do li širenja panike i dezinformacija radi jeftinih političkih poena među narodom koji se plaši migrantima. A Miro Bulj, tvrde, vrlo dobro zna kakvo je stanje na hrvatskim granicama i koja je razina policijske učinkovitosti. U prilog tome navode da je hrvatska policija u ovoj godini uhitila i kazneno prijavila 1070 krijumčara ljudima, što je 30 posto svih uhićenih krijumčara ljudima u EU.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI