Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
DOMOVINSKI RAT / iz š'benika / šibenik
Obilježavanje 32. godišnjice Rujanskog rata i obrane Šibenika : Biciklistička utrka, mimohod, projekcija filma Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“…

Obilježavanje 32. godišnjice Rujanskog rata i obrane Šibenika :
Biciklistička utrka, mimohod, projekcija filma Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“…

Na današnji dan, prije 32 godine, 16.rujna 1991. počeo je Rujanski rat za obranu Šibenika i Hrvatske. Prodoran zvuk sirena za opću uzbunu prostrujao je gradom u 17 sati i 57 minuta i natjerao Šibenčane u skloništa. Počeo je žestoki napad združenih snaga tadašnje jugoslavenske narodne armije i krajinske pobunjeničke vojske na Šibenik, s kopna, s mora  i iz zraka.

Izložba za 25. obljetnicu spomendana Rujanskog rata ” 17 sati 57 minuta 16.rujna 1991./Foto:J.Krnić

Napad na  šire područje Šibenika i Vodica  vodio je 9. korpus JNA na čelu sa Ratkom Mladićem i njima pridružene snage teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine. Agresor je računao i na veliku pomoć vojske koja je još uvijek bila u šibenskim i okolnim vojarnama, na  brodovima jugomornarice, topničkim bitnicama na Žirju i Smokvici, u Zečevu i Rogoznici. No, uoči napada na grad, bitnica sa Žirja prešla je, zajedno s kompletnim naoružanjem, na hrvatsku stranu i odigrala presudnu ulogu u onesposobljavanju ratnih brodova JRM-a s kojih se pucalo na šibensku luku i sam grad. Bio je to faktor iznenađenja za neprijatelja jer su računali na potporu žirjanske bitnice, a odatle je stizala ubojita topnička paljba po njima.

Jugovojska je upotrijebila sve raspoložive kopnene, pomorske i zračne snage da bi skršila otpor Šibenčana, nebo nad gradom prekrili su avioni jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva  koji su se neprestano dizali s aerodroma u Puli, Mostaru, Zadru, Splitu… ali, naposljetku “oba, oba su pala”, a oni koji su izmakli preciznim protuavionskim topovima i zoljama hrvatskih branitelja vratili su se demoralizirani u svoje zračne luke .

Šibenik je obranjen, neprijatelj se povukao u dubinu okupiranog područja, Hrvatska vojska se konsolidirala i ojačana ovom strateškom pobjedom kojom je spriječeno presijecanje Hrvatske na dva dijela, postala je ozbiljna prijetnja moćnoj JNA koja je u rujanskom ratu itekako polomila zube.

Tridesetdvije godine poslije, središnje obilježavanje spomendana Rujanskog rata događa se u Vodicama pod sloganom “Srcem kontra čelika”. Srce je bilo jače…

No, ostali su duboki ratni ožiljci i sjećanja na one koji su poginuli braneći svoj grad i svoju zemlju u tim danima “ponosa i slave”…

U sklopu obilježavanja Rujanskog rata, u subotu, 16. rujna na Trgu hrvatskih mučenika u 16 sati starta biciklistička utrka pod istim motom “Srcem kontra čelika” u organizaicji BBK “Orlov krug”.

Od 18.15 kreće mimohod hrvatskih branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika na kojem će se u 18.30 održati prigodni program uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata uz sudjelovanje Vodičke glazbe, Vodičkih mažoretkinja, Klape Bunari i Kulturne udruge Vodičke perlice.

Od 20.00 sati slijedi projekcija filma Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“ na Trgu hrvatskih                           mučenika, a u 20.45 sati koncert Ansambla Bonaca.

Šibenik i Vodice pamte svoje najteže dane i svoje pale junake.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI