Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
štrajk!
Direktor “Cesta Šibenik” uhapšen, noć proveo u zatvoru…

Direktor “Cesta Šibenik” uhapšen, noć proveo u zatvoru…

Nakon štrajka, koji je imao i svoje dramatične trenutke, radnici Cesta Šibenik vratili su se na posao, a njihov direktor Robert Miljković, zajedno s još dvije osobe, ovog je vikenda završio “iza brave”!Miljkoviću i suradnicima, kako se neslužbeno govori, stavlja se na teret kazneno djelo zloupotrebe u gospodarskom poslovanju i nanošenje štete tvrtki. Spekulira se da su tvrtku oštetili, piše Šibenski.hr, za oko 70 tisuća eura , odnosno oko pola milijuna kuna. Miljković je noć proveo u zatvoru, u ponedjeljak ga čeka susret s istražnim sucem, a obavljen je i pretres njegovog stana.

Radnici Cesta Šibenik 12. lipnja su izašli iz kruga tvrtke na ulicu prosvjedujući zbog modela obračuna plaće kojim je predviđeno da samo 70 posto primanja bude fiksno a 30 posto varijabilno. Takav model izazvao je kod radnika bunt zbog nesigurnosti koju provocira te su štrajkom koji je potrajao nekoliko tjedana tražili povećanje plaća od 15 posto, nastavak pregovora o Kolektivnom ugovoru i ukidanje spornog modela obračuna plaća.

Na posao su se vratili nakon što je postignut djelomični dogovor, u smislu otvaranja razgovora radnika ( sindikata ) i Uprave o novom KU, u čemu je posredovao i župan Marko Jelić u ime osnivača, no situacija se nije smirila jer su neki radnici dobili otkaze, a došlo je, nažalost, čak i do fizičkog nasrtaja na direktora Miljkovića, pri čemu je zadobio i prijelom rebara.

Tijekom štrajka, radnici su  optuživali upravu da im ne da raditi, da je kriva za štrajk zbog bagateliziranja radničkih prava, odbijanja pregovora sa sindikatom i zaustavljanja strojeva. S druge, pak, strane, direktor je prijetio da će štete naplatiti od radnika, pokušalo se i štrajk proglasiti nezakonitom, ali je Županijski sud u Šibeniku potvrdio da je – zakonit.

Od osnivača tvrtke, županije šibensko-kninske, i Nadzornog odbora radnici su tražili ostavku direktora Miljkovića, no, župan je stao iza njega, iako je tvrdio da povećanje plaća i radničkih prava nije upitno. Zalagao se za utvrđivanje mjere učinkovitosti, kako bi oni koji rade dobili i primjerenu, poštenu plaću, a oni koji ne rade nego zabušavaju, da se korigiraju i zarade svoju plaću.

Što će biti sada s direktorom Miljkovićem nakon njegovog uhićenja? Jelić  na to pitanje nema decidiran odgovor, jer, kako je izjavio za neke medije, nema službenih informacija, a kada ih bude imao, zajedno s tijelima tvrtke Ceste Šibenik donijet će odluke sukladno zakonu. A pravosudne postupke, rekao je, ne komentira.

Sve. međutim, upućuje na to da će se “trener” ( direktor ) razići s momčadi ( radnicima) jer zajedno više ne mogu…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI