Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
POLITIKA & KRIMINAL
USKOK u HEP-u: Frane Barbarić dobio priključak u bespravnoj vili na Hvaru?! A tko će ako ne predsjednik uprave HEP-a?

USKOK u HEP-u:
Frane Barbarić dobio priključak u bespravnoj vili na Hvaru?! A tko će ako ne predsjednik uprave HEP-a?

Po nalogu USKOK-a, policija provodi izvide o tome kako je predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić dobio priključak na struju u svojoj bespravno sagrađenoj vili na Hvaru. Potvrđeno je to i iz HEP-a, kao i da je izuzeta dokumentacija iz tvrtke Elektrodalmacija Split, vjerojatno zaslužne za Barbarićev priključak.

Iako je Državni inspektorat utvrdio da se radi o ilegalnoj građevini  te naložio njezino uklanjanje, vila je i danas čvrsto na svom mjestu. Doduše, Barbarić je zbog odbijanja rušenja dobio novčanu kaznu, a čini se da je inspekcija odlučna, ne učini li to sam, ukloniti bespravni objekt prvog čovjeka HEP-a i potom troškove od njega naplatiti.

Međutim, iako se radi o nezakonitoj gradnji,  za djelatnike HEP-a nije bio problem vilu priključiti na struju, što doduše, nije prvi, a vjerojatno ni zadnji takav slučaj.

Zahvaljujući Telegramu otkrilo se da USKOK provjerava kako je Frane Barbarić dobio priključak, tko je potpisao nalog, a iz HEP-a,  u odgovoru na upit N1 televizije, navode da je slučaj prijavio bivši rukovoditelj Elektrodalmacije Split

-Navedenu prijavu radnik je podnio nakon što su mu oduzete ovlasti voditelja Terenske jedinice zbog prekršajne prijave policije koja ga je zatekla u vožnji službenog vozila pod utjecajem opijata, kao i zbog kršenja internih propisa HEP-a u vezi s korištenjem službenog vozila i evidentiranjem radnog vremena. Kako vam je poznato, zbog obveza čuvanja tajnosti istrage ne možemo iznositi detalje u vezi s predmetom izvida- odgovorili su za N1 iz HEP-a.

No, ovdje nije u fokusu krimen radnika HEP-a, prijavitelja spornog priključka, iako se iz HEP-a isključivo na to koncentriraju prebacujući tako pažnju javnosti na slučaj radnika, a ne direktora HEP-a. Pa je evidentno da u HEP-u ne nalaze spornim sam priključak na nelegalni objekt direktora na Hvaru, nego spornim vide samog prijavitelja.

Zanimljivo je da o svemu što se događa u HEP-u, ili s predsjednikom uprave HEP-a Franom Barbarićem i njegovom bespravnom gradnjom,  u Vladi šute. Iako je riječ o državnoj tvrtki. Državnom monopolistu.  Ni nakon otkrivanja afere “plin za cent”,  kojom je otkriveno da je PPD kupio čak 63 posto plinskih viškova HEP-a za bagatelnu cijenu, pa čak i za samo jedan cent, čime je prouzročena značajna šteta državi, Vlada nije pokazala ni najmanje volje da se slučaj istjera na čistac i odgovorni za tu aferu snose za to odgovarajuće posljedice. Vlada je ostala bez komentara i na “slučaj s brojilima” koji miriše na novu, kako tvrde u Mostu, možda i veću aferu od “plina za cent”, a koji je zadnjih šest godina predmet USKOK-a koji je sada, zajedno s europskim istražiteljima, u HEP-u, gdje istražuju sporna brojila, jer je dio novca za njih došao i iz EU fondova.

Premijer nije komentirao ni skandalozni “gaf” HEP-ovih djelatnika koji u obrascima građane nazivaju “kmetovima”, a poduzetnike “gospodom”. Iz HEP-a su se nakon tog Indexovog otkrića ispričali,  obrasci su odmah uklonjeni, a zaposlenik odgovoran za ovaj incident je- opomenut.

Tako to rade “gospoda” iz HEP-a…

Prosvjed ispred HEP-a

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI