Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
POLITIKA / ratni zločin
Skandalozna manipulacija RS u Prijedoru: Bošnjačke žrtve srpskog progona prikazane kao srpske izbjeglice pred Olujom

Skandalozna manipulacija RS u Prijedoru:
Bošnjačke žrtve srpskog progona prikazane kao srpske izbjeglice pred Olujom

Tijekom obilježavanja stradanja Srba u akciji oslobađanja Hrvatske, VRO Oluja, u kolovozu 1995., a koje je vodstvo Republike Srpske organiziralo u petak u Prijedoru, govor Milorada Dodika, šefa paradržave RS- tvorevine, na video zidu je prikazana slika jedne Bošnjakinje koja u naručju drži djevojčicu, a koja je nastala u vrijeme evakuacije Bošnjaka iz Žepe i Srebrenice 1995., u trenutku srebreničkog masakra. No, za potrebe ovog političkog skupa, organizatori su se poslužili besramnom manipulacijom koristeći fotografiju bošnjačkih žrtava srpskog progona kao navodnih srpskih izbjeglica pred Olujom. Prvi put, 4. kolovoza organiziran Dan sjećanja na stradale Srbe u Oluji 1995., tako se prometnuo u pravi skandal…

Cinizam je da je uopće takav skup organiziran u Prijedoru, u istočnoj BiH u kojoj su srpske snage počinile najveći ratni zločin na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata, genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. I imali su smjelosti ilustrirati događaj tuđom žrtvom! Jer, na fotografiji koja je trebala pojačati Dodikov govor u Prijedoru na Dan sjećanja na pogrom Srba u Oluji, nisu izbjeglice iz tzv. kninske krajine, nego žene i djeca izvedeni iz enklave Žepa koju su u lipnju 1995. okupirale srpske snage. Izvedeni su bez pratnje snaga UN-a, i pripušteni do prijelaza blizu Kladnja koji je bio pod kontrolom Armije BiH.

Fotografiju je snimio fotoreporter AFP-a Joel Robine, a u Prijedoru je poslužila kao besramna lažna kulisa Dodikovom govoru.

Ali, na Facebooku se objavom oglasila djevojka Nermina Mujkić Gušo, koja je otkrila da je na fotografiji  njezina majka Sabina, a beba koju drži u rukama je ona, Nermina.

-Halo, slika nastala prisilnim iseljavanjem Žepljaka! Gospođa koja sjedi je moja majka i ja!- napisala je na svom profilu Nermina Mujkić Gušo.

Nermina s fotografije tada je bila tromjesečna beba, danas ima 28 godina i nije propustila reagirati na ovu besramnu manipulaciju i zloupotrebu bošnjačkih žrtava.

-Nas su smjestili u nekakvu Oluju. Zločine nad nama su počinili upravo oni koji su nas smjestili na onaj panel, a “oluja” nam je bila u Žepi i Srebrenici- izjavila je Nermina u razgovoru za N1 televiziju. Kazala je i da se radi o nepravdi, te da je svima dobro poznato kako je u vremenu kad je nastala ta fotografija “počinjen
najveći zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata – genocid u Srebrenici”.
Fotografija je, objasnila je, nastala tijekom evakuacije obitelji u Sarajevo, a u tom je razdoblju i njezin brat ranjen, i danas je stopostotni invalid.

Žepa i Goražde su Rezolucijom VS UN-a 6. svibnja 1993. proglašeni zaštićenim zonama, ali su unatoč tome u lipnju 1995. bili meta žestokog napada Vojske RS-a koja je Žepu potom okupirala i stavila pod svoju kontrolu te etnički očistila od Bošnjaka, koji su prebačeni na teritorij pod kontrolom Armije BiH. Procjenjuje se da je iz Žepe  prevezeno, zapravo prognano, oko 1400 civila.

Za zločine progona Bošnjaka s ovog područja, odnosno udruženi zločinački pothvat,  Haški sud je osudio Zdravka Tolimira, general majora,  trećeg čovjeka vojske Republike Srpske, koji je zbog genocida u Srebrenici osuđen na doživotni zatvor. Umro je u pritvoru Haškog suda 2016. godine.

Zbog zločina protiv čovječnosti na području Srebrenice i Žepe u lipnju 1995. godine, optužen je i Milenko Živanović, bivši komandant Drinskog korpusa VRS-a. Za njim je po nalogu Suda BiH raspisana međunarodna tjeralica, a Živanović nesmetano živi na teritoriju Srbije…

Foto: AFP / Joel Robine
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI