Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
bih / biznis i politika
Dodikovi (foto instagram M. Dodik)

I Dodikovoj kćeri i sinu zamrznuta imovina u SAD-u, te im je zabranjeno putovanje u tu zemlju

Dodikovi (foto instagram M. Dodik)

Igor i Gorica Dodik, sin i kćer Milorada Dodika, jedne od najgorih pojava na političkoj sceni na Balkanu, i šire, ujedno i predsjednika tvorevine Republike Srpske, dodani su na listu  osoba iz redova bosanskih Srba koje su pod sankcijama zbog ugrožavanja provedbe Daytonskog sporazuma, javljaju iz američkog veleposlanstva u Sarajevu.

Igor i Gorica Dodik uvršteni su na popis osoba kojima je sankcije izreklo američko ministarstvo financija a to znači kako im se zamrzava sva imovina koju eventualno imaju na teritoriju SAD-a, dok se američkim građanima i tvrtkama zabranjuje da s njima posluju.

Ovakve sankcije po pravilu znače i zabranu putovanja u SAD.

Pod sankcijama su također i tvrtke registrirane u BiH koje su u izravnom vlasništvu ili suvlasništvu Dodikove djece.

To su tvrke Global Liberty i Agro voće iz Laktaša, Agape Gorice Dodik i Ivana Dodika iz Banje Luke i Fruit Eco iz Gradiške. Sve one, kako je istaknuto, primaju pomoć iz javnih sredstava RS kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove obitelji.

Oni čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem osobnog bogaćenja i bogaćenja njegove obitelji na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji”, stoji u izjavi američkog ministarstva financija.

Sam Dodik u ovom je očitovanju označen kao osoba koja se korupcijom i mitom održava na vlasti, etno-nacionalističkom retorikom produbljuje podjele u BiH te istodobno ponižava i vrijeđa pripadnike drugih etničkih skupina.

Gorica Dodik često na društvenim mrežama brani politiku svog oca i uz uvrede napada njegove političke oponente dok je Igor Dodik član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke koju od 1996, godine vodi njegov otac.

Mediji su nedavno počeli nagađati kako Dodik priprema svog sina za političkog nasljednika.

Dodikovi -Obitelj pod američkim sankcijama

Komentirajući uvođenje sankcija njegovoj djeci Dodik je izjavio kako ga to neće odvratiti od sadašnje politike te da će se nastaviti ponašati na isti način kada bi SAD sankcije uvele i “nerođenoj djeci” u njegovoj obitelji.

Sam Dodik pod sankcijama SAD je još od 2017. godine, a od ove su na tom popisu i njegovi najbliži suradnici poput članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović te premijera i predsjednika parlamenta RS Radovana Viškovića i Nenada Stevandića.

Inače, nije se dugo čekalo na reakciju Dodikovovog podmladka: kćer se javila preko društvenih mreža, očekivan, riječima iz kojih je posve jasno da jabuka ne pada daleko od debla.

– Hvala vam puno, nema veće privilegije u današnje vrijeme nego biti na vašoj crnoj listi, to je dokaz da nismo agresori i zločinci kao vi. Vama su ruke krvave do lakata, ko god vas podržava saučesnik je u vašim monstruoznim zločinima širom svijeta. Najveća istina je da vi vodite korupciju u cijelom svijetu preko raznih firmi i svi koji vam se ne povinuju su “kriminalci”. Pozdravite vašeg predsjednika pedofila, njegovog sina narkomana i ostalu mnogobrojnu rodbinu. – reče Gorica Dodik.

Dodikovi (foto instagram M. Dodik)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI