Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
FESTIVALI / KULTURA
Počeo Sarajevo Film Festival: “Poljubite budućnost”, doboko emotivan i katarzičan film (ratnog ) Sarajeva

Počeo Sarajevo Film Festival:
“Poljubite budućnost”, doboko emotivan i katarzičan film (ratnog ) Sarajeva

Otvoren je 29. Sarajevo Film Festival ( SFF ) koji će potrajati od 11. do 18. kolovoza, a tijekom tih sedam dana bit će prikazano 235 filmova u 18 kategorija. Svečanost otvaranja, koju je vodio mladi glumac Lazar Dragojević, održana je u Narodnom pozorištu, gdje je Počasno Srce Sarajeva uručeno redatelju i piscu Marku Cousinsu za njegov izniman doprinos filmskoj industriji. Festival je otvoren projekcijom filma “Poljubite budućnost” ( Kiss the future) Nenada Čičin- Šaina, čiji scenarij potpisuju  sam Čičin-Šain i Bill Carter, američki humanitarac koji je živio u Sarajevu, te se inspiriran lokalnim otporom, 1993. u Veroni obratio jednom iod najvećih svjetskih bendova, U2, za pomoć u podizanju svijesti u svijetu o razmjerima ratnih razaranja. Na projekciju filma stigao je i Bono Vox i The Edge iz banda U2, i kao gosti iznenađenja, i kao dio ekipe ovog filma.

Ceremoniji otvaranja, kako su priopćili iz Press Officea SFF-a, bili su prisutni članovi ekipe filma POLJUBITE BUDUĆNOST: Nenad Čičin-Šain, Bill Carter, Bono, The Edge, Blake Levin, Sarah Anthony, Drew Vinton, Christiane Amanpour, Ned O’Hanlon, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Mirsad Purivatra, Boris Šiber, Enes Zlatar, Srđan Gino Jevđević, Alma Ćatal, Asja Dupanović, Nurdžahan Rešo, Bradley Stonesifer, Samir Fočo, Eric Burton, Howard Berstein, Molly Butler i Perla Ovadija Mosca.

Film je prikazan ne samo u sarajevskom Narodnom pozorištu, nego i u Ljetnom kinu Coca –Cola, Ljetnom kinu Stari Grad i Ljetnom kinu Centar “Safet Zajko”. Ove godine Festival se održava, osim u Sarajevu, i u Mostaru i Tuzli gdje je u petak navečer također održana ceremonija otvaranja SFF-a uz projekciju filma Poljubite budućnost.

Za ovogodišnje Srce Sarajeva konkurira 49 filmova koji će biti prikazani premijerno.

Bonova veza sa Sarajevom i SFF-om traje već godoinama, a na Festivalu je bio 2000. i 2021., čime je želio dati snažnu podršku Festivalu.

SFF ima svoje korijene u brojnim filmskim programima koje je Obala Art Centar organizirala za vrijeme opsade Sarajeva od 1992.- 1995., poznata kao “Prvo ratno kino Apollo”. Kino je bilo smješteno u podrumu Akademije scenskih umjetnosti, uvijek je bilo, ratu i granatiranju Sarajeva unatoč, prepuno. Na ratnom iskustvu Prvog ratnog kina Apollo, koje ove godine obilježava svoju 30-tu godišnjicu, nikao je i Sarajevo Film Festival 1995. U čast “Prvog ratnog kina Apollo” organizirana je retrospektiva najgledanijih, omiljenih filmova koje su Sarajlije gledale tijekom opsade grada, a bit će prikazani u onom istom podrumu iz kojega je sve krenulo…

Film otvaranja “Poljubite budućnost”, iznimno emotivan i za Sarajevo katarzičan, vezan je za prošlost grada, iako okrenut budućnosti. Riječ je o dokumentarcu koji govori kako je jedan čovjek, uz pomoć nekoliko prijatelja, usred rata, iz opkoljenog Sarajeva, uspio zainteresirati jedan od najvećih rock bendova na svijetu, U2, i uključiti Sarajevo na itinerar njihove turneje kao znak potpore otporu Sarajlija agresoru. Koncert U2  je održan u Sarajevu u rujnu 1997. pred više od 45 tisuća fanova u oslobođenom gradu. Postao je to za Sarajevo kultni koncert, koji i danas predstavlja dio kolektivne memorije Sarajlija, dokaz kako muzika i umjetnost mogu biti čin pobune i otpora. I ta misija glazbe utkana je, poručuju iz festivalskog pressa, u temelje Sarajevo Film Festivala.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI