Neovisni novinarski portal
26.9.2023.
nasilništvo / nered
Neredi BBB-a u Ateni : Kome trebaju “heroji ulice” krvavih ruku, navijači teroristi?

Neredi BBB-a u Ateni :
Kome trebaju “heroji ulice” krvavih ruku, navijači teroristi?

Tragedija u Ateni u noći s ponedjeljka na utorak ( sa 7. na 8. kolovoza ) koja se dogodila nakon što su izbili neredi između navodnih navijačkih skupina zagrebačkog Dinama (Bad Blue Boysi ), i domaćeg AEK-a, u kojima je jedan grčki navijač ubijen, a još osam osoba je ozlijeđeno, nema nikakve veze ni s nogometom, ni sa navijanjem. Radi se o skupini nasilnika, huligana, pa i kriminalaca. Jer, normalan navijač, koji je po definiciji ljubitelj sporta, odnosno nogometa, na utakmice svoga kluba odlazi kao neka vrst moralne potpore, a za to sasvim sigurno ne treba nož. Onaj, pak, koji je u Atenu stigao s nožem, taj nije ljubitelj sporta, ni Dinama, toga ne zanima nogomet, nego neredi, nasilje, tučnjava u kojoj je spreman koristiti sva sredstva pa, kako vidimo, i ubiti…

Grčka policija je u neredima uhapsila 98 osoba, od toga je najveći broj navijača Dinama ( 82 ) koji su u Ateni osramotili i svoju zemlju i svoj klub. I ovo nije prvi put. A i dalje ih svi nazivaju navijačima, iako su zapravo obični razbijači koji putuju priželjkujući kavgu, a ne nogometne uspjehe svojih klubova.

Oko 120 pripadnika BBB-a doputovalo je u Atenu unatoč zabrani UEFA-e , stigli su u neposrednu blizinu stadiona AEK-a i sukobili se s navijačima grčkog kluba. Kako je priopćeno, do nereda je došlo više od sat vremena nakon završetka treninga gostujuće momčadi koja je u međuvremenu napustila stadion. I krenule su “igre gladi”, gladi za nasiljem, uništavanjem, pražnjenjem negativne energije kojom su bili napunjeni do vrha. Letjele su baklje, kamenje,  eksplozivna sredstva, i zamalo je tragedija mogla biti i veća.

Nakon svega, glavno pitanje je tko je odgovoran za ovu eksploziju nasilja na ulicama Atene. Hrvatska strana upire prst u grčku policiju koja je dopustila da oko 120 ljudi, unatoč zabrani, nesmetano, nekontrolirano stigne do Grčke i stadiona AEK-a, umjesto da su ih zaustavili na granici i vratili odakle su i došli. Policija u Hrvatskoj tvrdi da je sve sigurnosno-obavještajne podatke proslijedila kolegama ne samo u Grčkoj nego i svim državama koje su bile na ruti kretanja navijača, znalo se da dolaze i da se radi o utakmici visokog rizika, a ipak nisu nigdje zaustavljeni. Ta činjenica smatra se velikim sigurnosnim propustom grčke policije, a radi čega je grčki ministar zaštite građana Janis Oikonomou već smijenjeno sedam visokopozicioniranih grčkih policijskih dužnosnika smatrajući ih odgovornim za nerede s tragičnim posljedicama.

U priopćenju hrvatske policije naglašava se da je hrvatska policija 4. kolovoza 2023. sve prikupljene sigurnosno interesantne informacije o navijačima koji bi se mogli uputiti u Grčku, dostavila putem međunarodnih kanala Europola i Interpola grčkim kolegama, ali i policijama ostalih država koje se nalaze na ruti proputovabja , dakle, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji i Kosovu. Vjeruje se da su navijači ( s 21 vozilom ) ušli u Grčku preko Albanije, kako je detektirala crnogorska policija i o tome obavijestila policiju ostalih država na ruti..

Oglasila se i hrvatska Vlada osudom navijačkog nasilja i huliganizma u Ateni, koje je dovelo do tragičnog gubitka života jednog grčkog navijača. Izrazila je i sućut obitelji ubijenog mladića, a premijer Plenković kontaktirao je grčkog premijera Mitsotakisa i uz osudu nasilja izrazio mu sućut.

-Ovakvo navijačko ponašanje predstavlja negaciju sporta, koji promiče fair-play, toleranciju i respekt sportaša. Umjesto održavanja kvalifikacijske utakmice za najelitnije nogometno natjecanje Ligu prvaka, između hrvatskog i grčkog prvaka, GNK Dinama i AEK-a, svjedočimo stravičnim scenama iz Atene gdje dio navijača čini štetu hrvatskom nogometu. Ujedno, dodaje se u priopćenju Vlade, onemogućavaju sve druge navijače koji u pristojnom i civiliziranom ozračju žele pratiti nastupe hrvatskih klubova i Hrvatske nogometne reprezentacije.

Očekujemo da se istraže sve okolnosti i sankcioniraju odgovorni za navijačke obračune te smrt i ozljeđivanje drugih navijača- kaže se u poruci Vlade RH.

I HNS je osudio eskalaciju navijačkog nasilja u Ateni.

Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje ovakvo nasilje te izražava duboko žaljenje zbog ovog incidenta u kojem su sudjelovali hrvatski državljani. Nažalost, zbog huligana je izgubljen (barem) jedan ljudski život, a Savez izražava najdublju sućut obitelji preminulog grčkog državljanina.

Huligani su pritom nanijeli značajnu štetu reputaciji Hrvatske, grada Zagreba i Dinama, kao i svih navijača u Hrvatskoj koji na primjeren način bodre svoje klubove- priopćili su iz HNS-a uz napomenu:

-U pripremi utakmica AEK – Dinamo te PAOK – Hajduk, Hrvatski nogometni savez sudjelovao je u komunikaciji između policije i Uefe. Krovna europska nogometna organizacija, Uefa, donijela je odluku da se navedene utakmice odigraju bez prisustva gostujućih navijača zbog opasnosti od sukoba. Pored toga, HNS nema nadležnost ni mehanizme kojima bi spriječio ovakve incidente.

Savez će ostati u bliskoj komunikaciji s Uefom i Dinamom na temu događaja u Ateni- stoji na kraju priopćenja.

Čeka se da se još očituju stručnjaci za devijantna ponašanja, sociolozi i psiholozi, i time će rasprava o najnovijim navijačkim neredima, koji su ovog puta uzeli danak u krvi jednog mladog života, biti zaključena. I ništa, kao i dosad, neće biti riješeno. Navijači i pseudonavijači, a zapravo razbijači i huligani željni krvi, i dalje će zajedno putovati, navijati, legitimirati se pred policijom, sramotiti svoj klub, svoj grad, svoju obitelj, degradirati sport koji ih je, navodno, povezao. Umjesto da se oni koji su istinski navijači potpuno ograde i distanciraju od tog navijačkog i društvenog kukolja, oni žive u nekom iracionalnom zavjetu šutnje u ime nekakvog navijačkog jedinstva. Pa čak i sada, kada je pala i prva žrtva…

Bad Blue Boysi već dugo Europom pronose zao glas o hrvatskim navijačima kao iznimno rabijatnim, opasnim i destruktivnim. Bacaju ljagu i na hrvatski sport, klubove, nogomet, Hrvatsku kao zemlju nasilnih primitivaca i divljaka koji se pod krinkom “sportskog navijanja” obračunavaju sa svima koji im se nađu na putu.

Duga je povijest izgreda u režiji i izvedbi BBB-a. Od 1986. kad su osnovani kao navijačka skupina do danas, navodi Sportklub,  nanizali su cijelu seriju sramotnih izgreda diljem Europe : Bergamo ( 1990.) gdje su karabinjeri pucnjevima u zrak smirivali Dinamove navijače, Auxerre ( 1994. ) kada je jedan francuski policajac teže ozlijeđen a Dinamo na godinu dana izbačen iz Europe, pa Milano ( 2000. ) gdje je došlo do žestokog obračuna hrvatskih huligana i talijanskih karabinjera, a nekoliko navijača deportirano je uz zabranu ulaska u Italiju;  došao je potom Kriens ( 2003.) huligani prekidaju utakmicu između Partizana i Dinama, upadaju na teren i dolazi do masovne tučnjave navijača; u Pragu ( 2008. ) novi navijački rat, s 250 uhapšenih; Udine ( 2008. ), letjele su i baklje na teren; zatim Temišvar ( 2009. )kada je bocama gađan dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić koji je živu glavu spašavao bijegom, a neredi su nastavljeni na tribinama i u gradu; i konačno, Atena ( 2015. ), utakmica Dinama s Olympiakosom kada su navijači beogradske Crvene Zvezde napali malobrojnije navijače  BBB-a i pretukli ih. Osam godina poslije, ponovo Atena, nažalost, ovog puta s jednim ubijenim grčkim navijačem i osmero ozlijeđenh. Tu sigurno neće biti kraj ove crne, žalosne statistike. Jer, kao i dosad, dok traje pažnja javnosti na ovom tragičnom događaju, trajat će i obećanja institucija i političkih dužnosnika kako će sve poduzeti da se stane na kraj navijačkom nasilju i njegovi pronosioci, inicijatori i glavni vinovnici najstrože sankcioniraju.

Ništa se posebno neće dogoditi, jer, ti isti navijači koji prljaju obraz hrvatskog sporta i pravih sportaša svojim divljačkim ispadima, sada dokazano spremni i na najcrnji ubojiti scenario, služe i onima koji bi im trebali odrezati kazne. Za razne “poslove”. Trebaju ih i klubovi, ili klupska vodstva za svoje “operacije”, i sve je to jedna gusto isprepletena mreža koja oslikava i društvo u cjelini. Pravi navijači s njima ne bi smjeli više ni dana imati ništa zajedničko. Ne bi trebali dijeliti ni istu navijačku skupinu ( BBB ) ni putovanja s klubom ni participaciju u tijelima GNK Dinamo. Zar mogu pristati da ih takvi ljudi, teroristi žedni krvi, zastupaju kao navijače, da s njima dijele iste vrijednosti i istu privrženost klubu i sportu? Kad ih izoliraju, bar ćemo znati tko je tko, kome je do nogometa i Dinama, a kome do iživljavanja i sijanja straha među nedužnim ljudima e da bi po povratku kući, s gostujućih utakmica, hinili “heroje ulice” koji ne uzmiču ni pred policijom, ni pred protivničkim navijačima.

Takvi “heroji ulice” truli su plod otpao s grana jednog toksičnog, zapuštenog društva…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI