Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
FILM
Prizor iz filma 'Knin-Zadar'

‘Knin-Zadar’:
Projekcija filma Melite Vrsaljko o napuštenoj pruzi na ‘postaji’ Benkovac

Prizor iz filma 'Knin-Zadar'

Vlakovi već odavno ne prometuju, ne voze putnike i ne klopoću na pruzi od Knina prema Zadru, ali zato je snimljen dokumentarni film  “Knin-Zadar”. Projekcija kratkometražnog dokumentarnog filma ‘Knin-Zadar’ je  predviđena za ovaj četvrtak (10. kolovoza) na ‘postaji’ Benkovac, odnosno u dvorištu Zavičajnog muzeja Benkovac (Kaštel) s početkom u 21 sat.

 Nakon što film bude prikazan, publika će moći razgovarati s redateljicom Melitom Vrsaljkom te njenim ocem, ujedno i glavnim protagonistom, Zvonkom Vrsaljkom.

Dokumentarni film “Knin-Zadar” premijerno je prikazan u regionalnoj konkurenciji ovogodišnjeg ZagrebDox festivala, uvršten je u 32. Dane hrvatskog filma te će biti prikazan u konkurenciji ovogodišnjeg Liburnia film festivala u Opatiji koji će se održati koncem kolovoza.ilm je sniman na području zadarskog i šibenskog zaleđa te je realiziran uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Melita Vrsaljko (redateljica filma, i njezin otac Zvonko Vrsaljko, protagonist filma i dugogodišnji željezničar (foto youtube)

Projekciju organiziraju producentska kuća Dinaridi film te Zavičajni muzej Benkovac.

-U filmu pratimo svakodnevicu redateljičina oca, skretničara na željezničkoj postaji Benkovac, u kojoj vrijeme kao da je stalo negdje u posljednjim desetljećima dvadesetog stoljeća. Temelj dramaturgije ovog filma suptilan je kontrapunkt spokoja i iščekivanja postignut minimalističkim i statičnim slikama prostora u propadanju koje podržava tiha i slojevita zvučna kulisa – stoji u opisu filma na stranicama ZagrebDoxa.

Melita Vrsaljko rođena je 1993. godine u Zadru, a veći dio djetinjstva provela je u Benkovcu. Za vrijeme studiranja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu radila je na portalu Forum.tm i televiziji RTL. Novinarsku i reportersku karijeru nastavlja na Al Jazeeri Balkans, a od 2020. godine piše za portal Faktograf. U fokus svog novinarskog rada stavlja zaštitu okoliša, klimatske promjene i ljudska prava. Živi i radi u Nadinu, selu nedaleko od Benkovca. Dokumentarni film Knin – Zadar njezin je prvi film.

Zvonko Vrsaljko

Prvi vlak prugom Knin-Zadar dugom  94 kilometra protutnjao je 1967. godine, a zadnji vlak s putnicima je tuda prošao 2014. godine. 

Zapravo je nevjerojatna i duboko razačaravajuća činjenica da je država, odnosno Hrvatske željeznice, zanemarila jednu od najzanimljivijih željezničkih dionica u zemlji. Pruga prolazi kroz prekrasne predjele i prirodne ljepote, tik uz Nacionalni park Krka, a usput efikasno povezuje slabo razvijeni Knin i dalmatinsko zaleđe sa turističkim središtem Zadrom, te je potpuno izvjesno kako bi bila omiljena turistička atrakcija. Svakako bi dala snažan zamah za gospodarski razvoj čitavog inače prometno loše povezanog  kraja, a posebice Knina, o kojem dežurni ‘domoljubi’ pričaju samo jednom godišnje, 5. kolovoza.

Prizor iz filma ‘Knin-Zadar’

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI