Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
Hrvatsko-makedonska tangenta / KULTURA
Četvrti Dani makedonske kulture u Šibeniku: Središnja tema “Utjecaj tradicije na suvremenu kulturu i umjetnost”

Četvrti Dani makedonske kulture u Šibeniku:
Središnja tema “Utjecaj tradicije na suvremenu kulturu i umjetnost”

Tradicionalna manifestacija Dani makedonske kulture u Šibeniku, koja se organizira pod motom “Sa otoka na kopnu, ka otoku na moru”, održat će se od 2. do 5. rujna. Bit će to susret hrvatskih i makedonskih, novinara, pisaca i umjetnika koji će ovog puta, kao središnju temu okruglog stola na Zlarinu imati “Utjecaj tradicije na suvremenu kulturu i umjetnost”.

U subotu, 2. rujna, u Muzeju grada u Šibeniku, s početkom u 19 sati, planirano je svečano otvaranje ovogodišnjih Dana makedonske kulture koji počinju predstavljanjem filma “Balkan je mrtav”, a projekciji će biti prisutan i autor, makedonski kazališni i filmski redatelj Aleksandar Popovski iz Skoplja.

U nedjelju, 3. rujna, sudionici ovog zanimljivog kulturnog događanja sele na Zlarin, gdje se susreti makedonskih i hrvatskih pjesnika, novinara, književnika i publicista nastavljaju okruglim stolom o temi “Utjecaj tradicije na suvremenu kulturu i umjetnost”, u Centru koralja, s početkom u 11 sati. Bit će prikazan i film “Balkan nije mrtva” u režiji Aleksandra Popovskog.

U poslijepodnevnim satima, u Trutinim dvorima, slijede književni razgovori i rasprava Tragom pisane riječi, a nakon toga će se predstaviti renomirani makedonski pisac Tomislav Osmanli, čitanjem ulomaka iz svoje knjige.

Gojka Skorić Pelajić , autorica je izložbe fotografija “More” koja će biti otvorena javnosti u okviru ove manifestacije.

Sudionike ovogodišnjih Dana makedonske kulture u Šibeniku u ponedjeljak, 4. rujna, primit će gradonačelnik grada domaćina, Željko Burić.

U Muzeju grada, s početkom u 18 sati, dr. Ljupčo Janevski, direktor vladine Agencije za promociju i potporu turizmu Makedonije, održat će predavanje o temi “Eko turizam i održivost destinacije”, a u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, u 19 sati,otvara se izložba likovnih radova “Olovka crta srcem- Hristovim”, autora prof.dr. Hrista Petreskog iz Skoplja. Petreski je, inače, književnik, slikar i aktualni predsjednik Društva pisaca Makedonije.

Zadnjeg dana susreta, u utorak, 5. rujna, makedonski gosti, u pratnji svojih šibenskih domaćina, posjetit će Primošten.

Dani makedonske kulture u Šibeniku održavaju se četvrti put. Pokrovitelji manifestacije su Savjet za nacionalne manjine RH i gradonačelnik Grada Šibenika, dr. Željko Burić, a događaj se realizira uz potporu Grada Šibenika, Turističkih zajednica Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije i Zlarina, JU Tvrđava kulture Šibenik i Hrvatskog centra koralja Zlarin, Muzeja grada Šibenika i gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“.

Organizator događaja je nevladina udruga Hrvatsko-makedonska tangenta.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI