Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
MORE / OTOK
Foto: M. Maričić / Pogled na more - Prvić Luka

Tekst bez povoda:
Prvićka lakoća življenja

Foto: M. Maričić / Pogled na more - Prvić Luka

Bijeg s uzavrelog gradskog asfalta na otok nešto je sasvim uobičajeno, no mi smo ipak odlučili zabilježiti vrijeme provedeno na otoku i tako stvoriti jedan tekst bez povoda. Mjesto Prvić Luka na otoku Prviću udaljeno je od Šibenika pedesetak minuta ugodne vožnje brodom uz jedno stajanje na Zlarinu. Čim smo zakoračili na ovaj mirni dalmatinski otok osjetili smo lakoću življenja u kojoj vrijeme nešto drugačije prolazi. Na Prviću je sve po mjeri, nema gužve i buke, a turista je taman dovoljno. Onaj tko prvi put dođe na ovaj otok šibenskog arhipelaga susrest će se s lijepim, divljim plažama u koje tuče more i tako stvara uvale od kamenih oblutaka podno kamenih ploča ugodne za sunčanje. Baš kako volimo!

Prvić Luka

Prošetali smo otokom koji živne tek u suton upijajući živopisne prizore koji se otvaraju na svakom koraku. Izražena dalmatinska arhitektura ovaj otok čini romantičnim, a bujna mediteranska vegetacija mirisnim. Male kale, otočke vrtove i puteve krase samonikle biljke, kapare, smilje, ružmarin, gospina trave… Vrata kamenih kuća su otvorena, iza zavjesa se čuje pokoji glas. Mačke se nesmetano i lijeno odmaraju, djeca se igraju po uskim ulicama.

Ljudi koji ovdje žive ili tek ljetuju čine Prvić posebnim. Jučer smo se našli u pravom malom dalmatinskom ugođaju kad se spojila televizija nasred jednog mula kako bi susjedstvo gledalo derbi između Dinama i Hajduka, peklo se meso, planula je jedna bengalka, rezultat derbija ne znamo, no uživali smo u ovim prizorima kao iz tekstova Miljenka Smoje.

Gleda se utakmica

Trenutačno na otoku najveći događaj koji izaziva interes Prvićana je vaterpolska utakmica treće lige koja se danas igra između Prvić luke i Tisnog. Pripreme za gostovanje su u tijeku. Odsjeli smo u kući jednog od pokretača vaterpolskog trećeligaša koji glatko organizira večerašnju utakmicu. Saznajemo od njegove majke, dok nam servira čušpajz, kako je kuća stara više od četiristo godina i među najstarijim je kućama u Prvić Luci. Sin je ispravlja i dodaje kako je najstarija susjedova kuća koja broji oko petsto godina i priča nam kako su za vrijeme velike kuge u srednjem vijeku Šibenčani tražili spas na otoku Prviću.

Najradije bismo u ovoj kući pokraj mora u kojoj nema televizije i signala ostali još koju noć.

Prvić Luka – živopisna kala

 

 

Tags:

VEZANE VIJESTI