Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
književno / OTOK
Knjiga za Prvićane, one koji se tako osjećaju i ostale: “Priče s mog otoka” Miroslava Ružice

Knjiga za Prvićane, one koji se tako osjećaju i ostale:
“Priče s mog otoka” Miroslava Ružice

Knjiga Miroslava Ružice “Priče s mog otoka” bit će predstavljena na otoku, dakako, i to na otoku Prviću, u subotu 29. kolovoza s početkom u 19 sati, u atriju samostana sv. Marije od Milosti u Prvić Luci.

– Za našu malu zajednicu priče inspirirane Prvićem su od velikog značaja. Događaj bi se inače održao u MC “Faust Vrančić”, ali zbog epidemiološke situacije održat će se u atriju samostana, samo 20-ak metara od Faustova groba. Knjigu će predstaviti novinar i publicist Neven Šantić, inače također Prvićanin  – kaže Zlatka Rodin koja će također predstavljati knjigu i koja je – Prvićanka.

Miroslav Ružica (foto: Novosti)

Miroslav Ružica, koji je u svojoj karijeri živio i još uvijek živi na više kontinenata, uvijek je ostao snažno vezan uz slikoviti otok Prvić, odakle su mu i majka i otac, a na kojemu provodi najmanje četiri mjeseca godišnje, kako se ističe u bilješci o piscu na stranicama njegove nove knjige. Inače, sada živi ‘u trokutu između Prvića, Beograda i Washingtona’, kako se napominje. Do 1989. godine je bio profesor na ljubljanskom sveučilištu i u beogradskoj Višoj školi za socijalni rad, a nakon toga odlazi u SAD, gdje predaje na više tamnošnjih sveučilišta (u Indianapolisu bio je izvanredni profesor socijalne politike od 1992. do 1999,  u istom periodu bio je direktor Istočnoeuropske inicijative, te je od 1999. radio je za Svjetsku banku u osam zemalja Istočne Europe.

Prvić Luka (foto TRIS /G. Šimac)

Nakon 2008. godine njegova ključna istraživačka tema postaje globalna kriza, te proučava moguću obnovu posrnule europske socijaldemokracije.

Od 2013. godine pak piše kratke priče i vinjete inspirirane životom na Prviću na osnovu osobnog sjećanja, priča sumještana i dokumentarne građe o povijesti otoka.

“Priče s mog otoka” će zasigurno imati mnoštvo čitatelja, posebice Prvićana, onih koji se tako osjećaju i ostalih, posebice onih koji kad pričaju o Prviću također kažu – ‘moj otok’. 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI