Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
PRAVDOSUĐE / štrajk!
Štrajk pravosudnih službenika se nastavlja, ministar najavio umanjene plaće za dane u štrajku

Štrajk pravosudnih službenika se nastavlja, ministar najavio umanjene plaće za dane u štrajku

Članstvo se izjasnilo da ne prihvaća ponuđeni vladin sporazum  kojim nije predviđeno povećanje plaća za sudske službenike i namještenike i nastavlja sa štrajkom, priopćila je u četvrtak predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.  Ministar Malenica, sukladno odluci Vlade, najavio je umanjenje plaće i dodataka na plaću za vrijeme sudjelovanja u štrajku.  Pravosudni službenici već su 39-ti dan u štrajku kojemu se ne vidi kraj…

Ministar Ivan Malenica

Šušković je ponovila da su od ministra Malenice ( Vlade ) dobili prijedlog sporazuma koji obuhvaća povećanje plaća u dvije faze, jedna se već dogodila u lipnju po modelu 100,80, 60 eura za gotovo 220 tisuća državnih službenika i namještenika, a druga faza je prijedlog nove uredbe koja bi stupila na snagu s početkom 2024. Na to je članstvo sindikata odgovorilo u gotovo stopostotnom broju da ne prihvaća takvu ponudu i pod cijenu da im se dane štrajka više ne plaća.

No, obustava rada, navela je Šušković, ne isključuje rješavanje nužnih predmeta o kojima ovise život, zdravlje i zaštita od ugroze pučanstva. Pritisci na Sindikat sve su veći, kazala je, ali članovi se smatraju poniženim ovakvim postupanjem Vlade koja se ponaša kao da im nešto daje, a oni samo traže da im se omogući pošten život. Godinama su marginalizirani i nisu ljudi krivi što su morali na ovakav način tražiti poštene uvjete, poručila je čelnica sindikata objavljujući da se štrajk nastavlja.

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica postupak pravosudnih službenika smatra ucjenom, oni traže povećanje plaća odmah i sad, a plaće su im već povećane u lipnju kao i ostalim službenicima i namještenicima, k tome, ističe Malenica, plaća im je rasla kontinuirano i rast će i dalje kroz novi zakon i uredbu.

Ministar je najavio razgovor s predsjednicima sudova i državnim odvjetnicima da bi vidjeli što i kako dalje, i jedino oni mogu odrediti što je nužno i neodgodivo za rješavanje. U međuvremenu, službenicima u štrajku bit će umanjene plaće i dodaci. U srpnju su dobili punu plaću s uvećanim dodatkom, rekao je Malenica, čime je prosječna plaća u pravosuđu povećana za 15 posto. I nije točno da su prosječne plaće 500 eura jer je minimalna plaća u pravosuđu 660 eura a prosječna 750, ustvrdio je ministar.

Spomenuo je i da su plaće službenika i namještenika u pravosuđu rasle u četiri intervala u protekle četiri godine, a osnovica za izračun plaće povećana je za 33 posto. Povećanje plaća  se, kazao je, mora planirati u proračunu, a za ovo lipanjsko svim državnim službenicima i namještenicima izdvojeno je 230 milijuna eura. Cilj Vlade je, naglasio je Malenica, doseći iduće godine prosječnu plaću sudskih zapisničara u iznosu od tisuću eura.

S obzirom da ne prihvaćaju vladinu ponudu, od 17. srpnja primat će umanjenu plaću i dodatke za dane provedene u štrajku, objavio je ministar, pozivajući se na odluku Vlade.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI