Neovisni novinarski portal
26.9.2023.
aktivisti / PERFORMANS
Šibenske aktivistice pred muškarce koji kleče, s krunicama, stale s košarom jabuka i slasno ih pojele…

Šibenske aktivistice pred muškarce koji kleče, s krunicama, stale s košarom jabuka i slasno ih pojele…

Oni su klečali i molili kao i svake prve subote u mjesecu.  Za mušku nadmoć i žensku drugotnost. A one, drčne šibenske žene, članice udruge Š.U.M. i KU Fotopoetika, stale su mirno pred njih koji zazivaju obespravljivanje žena i drugih diskriminiranih skupina u društvu, i slasno pojele cijelu jabuku.  Na  mjesto “muškog molitvenog okupljanja”, Trg palih branitelja Domovinskog rata u Šibeniku, donijele su košaru s jabukama i pojele ih u slast. Performans su izvele pod motom “Uberimo plodove ženske borbe za slobodu”. One znaju što rade, a oni?

Smisao ovog zanimljivog performansa, kojeg stoga i bilježimo, bio je ukazati na štetne i arhaične konstrukcije ženskosti i muškosti iz kojih i danas, kako poručuju, proizlaze diskriminatorne prakse i sveprisutno nasilje nad ženama u patrijarhalnom društvu.

-Sedam mjeseci nakon prve organizirane molitve u Šibeniku, svijet je i dalje nesigurno mjesto za žene i druge potlačene grupe ljudi, naročito za drugačije. Iako nijemo ili ispod glasa u usta uzimaju ženske slobode želeći ih pretvoriti u podređenost muškom autoritetu, jasno poručuju da neće prihvatiti društvo u kojem muškarac stoji uz ostale, a ne iznad njih- konstatiraju aktivistice i upozoravaju da je suština te “muška” inicijative protuustavna i u nesrazmjeru s nizom pozitivnih zakonskih propisa Republike Hrvatske i međunarodnih konvencija koje je RH ratificirala.

-Dok se moleći muškarci grčevito drže za argument kako se radi „samo“ o molitvi, odbijajući shvatiti kako i dalje živimo u društvu u kojem su žene nerazmjerno pogođene nasiljem u obitelji, počinitelji kojega su nerazmjerno muškarci, da su žene i dalje pretučene, ubijane, zlostavljane iza četiri zida obiteljskog života. Dok prikazuju svoju „molitvu“ kao želju za prestankom pobačaja, nesvjesni su žena koje su u to ime umirale i umiru zbog izostanka liječničke pomoći ili nesigurnih uvjeta. Dok mole za domovinu, ignoriraju nasilan sadržaj kojim se po njihovim portalima izruguju i omalovažavaju drugačiji, drugi ljudi i čitave skupine protiv kojih se svakodnevno stvara nemali internetski sadržaj čiste mržnje. Dok preko predstavnika svojih inicijativa zagovaraju javne politike s ciljem ograničavanja prava ženama i drugim društvenim grupama, nesvjesni su vlastite povlaštenosti da žive po vlastitoj mjeri. Nije im dovoljno to što imaju slobodu i društveni okvir u kojem svoj život mogu živjeti kako god žele, oni ga silom žele nametnuti i svima koje vide kao vlastite neprijatelje u samoprozvanoj borbi za jednu mitsku istinu- poručile su  članice šibenskih udruga Š.U.M. i KU Fotopoetika.

Moliteljima, muškarcima koji rado javno paradno kleče, spočitavaju  što umjesto inicijativa za prestanak rastućeg obiteljskog nasilja, seksualnog zlostavljanja žena, strukturalnih nejednakosti koje žene trpe u ovakvom društvu svakodnevno na svojoj koži, kako na poslu, u zdravstvenim i drugim ustanovama, tako i u vlastitoj kući,  umjesto zagovaranja kulture mira i razumijevanja, prijateljstva, solidarnosti , rada i društva u kojem se ne bojiš drugačijih kao onih koji načinju tvoj identitet, muškarci  s krunicama, kleče na koljenima hineći da njihovo osvajanje javnih površina nije politička borba. Nazivaju se vitezovima a pozivaju na mržnju i nasilje, želeći silom nametnuti svoje retrogradne ideje kao obvezujući model ponašanja.

Znak je to nemoći, ugroženosti i nesigurnosti, jer samo nesigurni, nejaki, oni koji se boje drugačijih, mogu javno pozivati na brisanje neistomišljenika i njihovo guranje izvan zakona kako bi zaštitili vlastita nejaka uvjerenja. Kukavičluk muškaraca koji kleče za ograničavanje sloboda drugih u društvu– poručile su šibenske žene s jabukama- čin je javnog iskazivanja straha i nesigurnosti u vlastiti identitet, nesposobnosti da zamisle društvo u kojem ima mjesta za sve. Sloboda koju imamo, kažu aktivistice, i koja raste i širi se s idejom da živimo u društvu različitosti, rezultat je kontinuiranih napora žena i potlačenih skupina.

–Uberimo plodove te borbe, zagrizimo u njih i izgradimo društvo po mjeri svih- pozvale su članice Š.U.M.- a i Fotopoetike i zagrizle svoje jabuke.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI