Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
POLITIKA / zdravlje
Šest beba rođenih u KB Sv. Duh zaraženo enterovirusom: Je li Sveti Duh “bolnica slučaj” ili netko to od nje pokušava napraviti?

Šest beba rođenih u KB Sv. Duh zaraženo enterovirusom:
Je li Sveti Duh “bolnica slučaj” ili netko to od nje pokušava napraviti?

Šest beba rođenih na Sv. Duhu zaraženo je eneterovirusom, a kod dvije je potvrđen meningitis. Kako je virus dospio u bolnicu? Vodom, preko ruku, kapljično, to tek treba utvrditi. No, problem doista postaje nevjerojatno koncentriranje ozbiljnih incidenata, pa i sa smrtnim posljedicama, upravo u Kliničkoj bolnici Sveti Duh koja je već nekoliko mjeseci u fokusu javnosti. U samo tri mjeseca Ministarstvo zdravstva traži ponovo hitno očitovanje uprave bolnice, što svakako nije uobičajeno. “Mislim da se želi od te bolnice napraviti “bolnica slučaj” što ta bolnica sigurno nije, komentirao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Bebe su se razboljele na Odjelu neonatologije KB Sveti Duh 11. i 12. lipnja, te su raspoređene u Klaićevu i u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Čim su uočeni simptomi poduzete su potrebne mjere i obaviještena je Služba za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a uz otale mjere, odmah je uvedena i zabrana posjeta. Enterovirus je izoliran kod šest beba rođenih između 8. i 12. lipnja ove godine.

U bolnicu su upućeni i sanitarni inspektori Državnog inspektorata, a iz Ministarstva zdravstva su priopćili da nisu službeno obaviješteni od KB centra Sveti Duh o nastaloj situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu, pa su se ogradili od davanja informacija javnosti zbog toga što s njima ne raspolažu.

Ministarstvo je dopisom zatražilo hitno očitovanje o ovoj situaicji uz inzistiranje, kako se navodi, na koordinacijskim aktivnostima kako bi se aktivno upravljalo navedenom ugrozom i sačuvalo zdravlje pacijenata. – Pacijenti nam moraju biti u fokusu jer radi njih zdravstveni sustav postoji što uključuje i KB Sveti Duh i osnivača ustavove – Grad Zagreb- poručili su.

No, bebe zaražene enterovirusnim meningitisom samo su još jedan dramatičan slučaj koji dolazi iz ove zagrebačke bolnice u kojoj se još provodi zdravstveni nadzor inspekcije zbog smrtnog slučaja 62-godišnje pacijentice koja je preminula na hitnom bolničkom prijemu Sv. Duha dok je čekala opservaciju zbog uganuća zgloba. Nakon što je obavila pregled i snimanje, čekala  je završetak obrade u boksu gdje se,međutim, ugušila jedući pecivo. Kad je pronađena, bilo je prekasno.

Prije toga javnost su potresli prizori s odjela patologije KB Sveti Duh, fotografije mrtvih tijela posloženih po podu mrtvačnice, što je sablaznilo ukupnu javnost. Nešto prije dvoje pacijenata preminulo je čekajući na hitnom prijemu…

Je li sve to niz slučajnosti koje su se zaredale u ovoj bolnici, ili se radi o nečem drugom?

Ministar zdravstva Vili Beroš ne može shvatiti što se tamo događa.

-Međutim, vjerujem da će mi inspekcija dati informaciju što se doista tamo desilo. Kao što sam i jutros rekao, mi nismo zaprimili nikakav izvještaj o neželjenom događaju, što smo trebali zaprimiti- izjavio je ministar  i najavio da će postupati ovisno o nalazu inspekcije.

-Moram isto tako reći da se bolnu smrt može očekivati i u nekim okolnostima van bolničkih. Međutim, kad se to dogodi u bolnici tijekom čekanja na daljnju obradu, smatram krajnje neprimjerenim- rekao je Beroš.

Ivana Kekin, saborska zastupnica platforme Možemo! iz čijih je redova i zagrebački gradonačelnik smatra da se treba sve istražiti kako bi se utvrdilo je li bilo moguće prevenirati ove slučajeve, je li u pitanju neki ozbiljan propust i kako to izbjeći u budućnosti. Do tada, nije oportuno komentirati, smatra.

Predsjednik zdravstvenog savjeta stranke Most Ivan Bekavac misli da ovakvo opasno koncentriranje vrlo teških skandala u KB-u Sveti Duh otvara pitanje je li to stvar medijske prezentacije i pritiska na bolnicu iz nekog političkog razloga ili je doista baš na Sv. Duhu takav splet nesretnih okolnosti. Vjeruje da se radi o obračunavanju ili unutar bolnice ili o nekom političkom obračunavanju kroz koji se pokušava diskreditirati uprava bolnice i gradska vlast, i zbog toga je toliko slučajeva u ovako kratkom razdoblju došlo baš iz te bolnice.

Predsjendik Koalicije udruga u zdravstvu, Ivica Belina, u slučaju pacijentice koja je došla na hitni prijem zbog uganutog zgloba, pa preminula od posljedica gušenja pecivom, smatra da nije bilo medicinske indikacije da se nju posebno prati, tako da vjeruje kako je posrijedi nesretan slučaj i da nije bilo većeg medicinskog propusta.

I kad je riječ o najnovijem slučaju s bebama zaraženim enterovirusom, Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine dvoji je li ovaj incident medisjki prenapuhan jer su, kako je kazao za N1, u SAD-u preko ljeta i na jesen učestale epidemije enterovirusima. takve su infekcije, kazao je, moguće jer se ne može izolirati trudnicu ni osobe pod staklenim, sterilnim zvonom. Sretna je okolnost, smatra, što takve infekcije uglavnom nisu težeg karaktera, rijetki su slučajevi, kaže, kad se to zakomplicira s encefalitisom. Za bebe se ne boji, poručio je, one su u dobrim rukama, a takve stvari se događaju svugdje.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare upitan je li bolnica Sveti Duh postala “bolnica slučaj” odgovara kako to neki od nje žele napraviti. Komentirao je dolazak policije u bolnicu radi istrage smrti pacijentice koja se ugušila pecivom,  i primijetio kako je to prvi put da je došla policija.

– Ne znam koja bi bila sumnja da policija istražuje tu smrt. No, neka bude policija- rekao je Tomašević- neka se napravi istraga. Što se tiče same bolnice, oni su pokrenuli internu istragu, ministarstvo je poslalo inspekciju.

Tomašević je izrazio i uvjerenje da se svakog ljeta u nekoj bolnici u Hrvatskoj pojavi enterovirus, ali sve govori da se baš od KB-a Sveti Duh želi napraviti “bolnica slučaj”.

Tomislav Tomašević

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI