Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
hrvatsko novinarsko društvo / nagrađivanje
Dodijeljene nagrade za lokalno novinarstvo “Anđelko Erceg” i “Siniša Glavašević”

Dodijeljene nagrade za lokalno novinarstvo “Anđelko Erceg” i “Siniša Glavašević”

Nagrade HND-a za lokalno novinarstvo  “Anđelko Erceg” u kategorijama za tisak i Internet te “Siniša Glavašević” za radijsko i TV- novinarstvo, dodijeljene su ove godine u Vinkovcima u sklopu festivala Media In Time. Ovogodišnji dobitnici u kategoriji tisak i Internet  su, javlja HND, novinar Slobodne Dalmacije Damir Tolj za tisak, te Martina Pereša s portala Istra24 za internetsko novinarstvo, dok je “Glavaševića” za radijsko novinarstvo dobio Petrinjski radio, a za televizijsko novinarka Libertas TV-a Bruna Papić. Za nagrade su konkurirala 44 prijavljena rada.

Damir Tolj je zadovoljno priznao da mu je ovo u tjedan dana druga nagrada, prvu je dobio od Slobodne Dalmacije. Ali, “dok me jedni nagrađuju, drugi me tuže- požalio se- jer u isto vrijeme za iste tekstove dobiva nagrade i tužbe, kazao je Tolj i simbolično dodao: Naprid naši!

Bruna Papić je posvetila nagradu svom nedavno preminulom kolegi i snimatelju Ivici Šabiću, koji je dao veliki doprinos priči za koju je nagrađena.

– S velikim ponosom i zahvalnošću primam ovu nagradu koja nosi ime Anđelka Ercega, kazala je Martina Pereša dodavši kako je Istra24 mlad i mali portal, ali koji je otkrio brojne afere pa se može nazvati i istarskom Makarskom kronikom.

Primivši nagradu u ime Petrinjskog radija Mario Gršić je kazao kako se nada da su oni posljednji radio koji radi u kontejneru i nemogućim uvjetima. – No isto tako se nadam da će naše prostorije uskoro biti uređene i da ćemo u njima moći biti dobri domaćini-  s optimizmom će Gršić.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko izrazio je zadovoljstvo i ponos što je lani ustanovljena ova nagrada kojom se odaje priznanje Anđelku Ercegu i Siniši Glavašaviću na svemu što su učinili za novinarsku profesiju, a na ovaj način šajemo poruku, smatra Zovko, da ni oni ni njihov rad neće biti nikad zaboravljeni.

Ovim nagradama, dodao je,  želimo odati i priznanje  svim kolegicama i kolegama koje rade važne lokalne  priče bilo to u nacionalnim ili lokalnim, regionalnim medijima. Posebno  želimo odati i priznanje i kolegicama i kolegama u malim medijima, u manjim sredinama, kojima često nije lako i koji su izloženi i brojnim pritiscima počevši ponajprije od onih političkih pa do onih ekonomskih. Želimo ih ohrabriti i poručiti im da nisu sami i da je to što rade važno za društvo u kojem živimo, za društvo koje mora biti bolje ako želimo da ova država bude bolje mjesto za svakodnevni život svakog građanina, a  pravodobno i točno informiranje o svim važnim temama jedan je od temelja svakog demokratskog i uspješnog društva. Lokalno novinarstvo s pravom se može smatrati temeljem novinarstva.  Anđelko Erceg i Siniša Glavašević najbolji su primjeri kako se za novinarstvo živi i umire, poručio je prilikom dodjele nagrada predsjednik HND-a. Siniša Glavašević je pokazao kako lokalni novinar u jednom jedinom danu postaje globalni jer je njegovo izvještavanje iz ratom razorenog Vukovara bila jedina relevantna informacija i veza sa svijetom, dodao je.

– Takvo što mogu samo veliki profesionalci i još veći ljudi, svjesni da će svoju istinoljubivost platiti vlastitim životom. Anđelko Erceg se kao ugledni novinar i urednik u mainstream-medijima u Zagrebu, Splitu i Rijeci vratio u Makarsku i tamo pokrenuo Makarsku kroniku, koja je godinama raskrinkavala mračne poslove lokalnih moćnika dobivši među kolegama titulu „najveće male novine” u Hrvatskoj, istaknuo je Zovko.

Putem video linka nagrađenima je čestitala Maja Ljubić Kutnjak v.d . voditeljica Europskog parlamenta u Hrvatskoj istaknuvši važnost lokalnog novinarstva i izrazivši potporu novinarima i HND-u u borbi za svoja prava.

Ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Media In Time u organizaciji Centra za kulturu medija počelo je panel-raspravom o novinarskim fotografima, profesiji kojoj zbog ušteda u produkciji medijskog sadržaja prijeti izumiranje. Novinski fotografi, prenosi HND u priopćenju,u sve većem broju rade za agencije pri medijskim kućama, a sve manje imaju priliku objektivom ispričati priču ili raditi na terenu kao reporteri. Uz panel, uoči svečane dodjele nagrada, otvorena je izložba fotografija “Fotoreporter/ka je novinar/ka” Ogranka HND-a Istarske županije na kojoj je izloženo 18 fotografija istarskih fotoreportera i fotoreporterki.

Drugog dana održavanja festivalski program nastavljen je u Vukovaru panel-raspravom “Manjinski mediji i identitet zajednice”, uz moderiranje komunikacijskog i medijskog stručnjaka Tomislava Levaka, predavača na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI