Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
MUP / nasilništvo / POLITIKA
Zbogom oružje: Božinović pozvao sve koji posjeduju ilegalno oružje da ga vrate!

Zbogom oružje:
Božinović pozvao sve koji posjeduju ilegalno oružje da ga vrate!

Iz tragičnih događaja u Srbiji koji su u dva dana odnijeli 17 života i na desetine mahom mladih ljudi u njima je teško fizički i mentalno ranjeno, Hrvatska može i mora izvući pouke. I ako nije tek retorički izgovorena, najava ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da prevencija teških kaznenih djela kakva su se dogodila u susjednoj Srbiji treba biti u fokusu rada svih državnih institucija, ohrabruje. Samo da se ne zaboravi, da se ne svede na kampanju s jednokratnom zadaćom smirivanja duhova u vlastitom dvorištu…

Ministar Božinović, prenosi HRT,  komentirao je u subotu akciju u kojoj je dosad predano više od 350 tisuća komada oružja i više od 6 milijuna komada streljiva. “Prevencija teških kaznenih djela kakva su se dogodila u Srbiji trebala bi biti u fokusu rada svih državnih institucija”, smatra potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova.

Pozvao je sve one koji su se oglušili o akciju MUP-a pa i dalje u svojim kućama i stanovima drže neprijavljeno oružje, da ga predaju, jer je, ne samo potencijalna opasnost za obitelj, napose djecu, i za okolinu, nego i stoga što je ilegalno posjedovanje oružja kazneno djelo za koje je predviđena kazna zatvora od tri godine.

-Moram reći da prema našim analizama kad policija i otkrije i uhiti počinitelje djela posjedovanja ilegalnog oružja – negdje između 90 i 95 posto takvih slučajeva biva uvjetno osuđeno. To po mišljenju policije zapravo ne postiže  svrhu penalizacije”, ocijenio je ministar Božinović.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI