Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
POLITIKA & KRIMINAL / pomorsko dobro
Zakon o prostornom uređenju – “zakon opasnih namjera” ?

Zakon o prostornom uređenju – “zakon opasnih namjera” ?

Je li prijedlog izmjena Zakona o prostornom uređenju “zakon opasnih namjera”, kako je to u utorak, uoči saborske rasprave o vladinim žurnim izmjenama zakona, ocijenila oporba?  Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš  komentirala je zakon za N1  te ustvrdila kako se radi o„još jednom perfidnom planu uništenja općeg dobra”, „u korist određenih pojedinaca”.

To je proces koji u Hrvatskoj traje desetljećima. Hrvatska je potpuno izmijenila svoje krajobraze, osobito u priobalju, sve zbog toleriranja i legaliziranja bespravne izgradnje, zbog drskih uzurpacija pomorskog dobra, nezaustavljivog devastiranja javnih resursa za privatne interese. Država tome ili nije znala ili nije htjela stati na kraj. A što čini sada žurnim izmjenama Zakona o prostornom uređenju?

Na svom Facebooku profilu zastupnica Anka Mrak Taritaš je ocijenila da su izmjene zakona o prostornom uređenju tipični HDZ-ov zakon opasnih namjera, te da se” izmjenama ozbiljno i trajno narušava prostorno uređenje, omogućava da Vlada može donijeti prostorni plan za jednu građevinu, a prostorno planiranje se u potpunosti ostavlja na proizvoljno odlučivanje ministru i Vladi. Nema Sabora, ni lokalnih vijeća i skupština, samo ministar, Vlada i “kuhanje” u HDZ-ovoj kuhinji za nečije privatne interese. To znači da Vlada može s nekim dogovoriti da napravi nuklearnu elektranu u Brezovici, donijeti prostorni plan, a da pri tome ništa ne pita ni građane, ni Sabor, ni lokalna predstavnička tijela”, zaključuje zastupnica Mrak Taritaš.

Gostujući tim povodom u Dnevniku N1 televizije podsjetila je da se zakon počeo raditi još u mandatu ministra Ivana Paladine i da su se zato “u njemu skrivale različite tajne koje su bile u interesu ministra Paladina”.

-Ja moram priznati kad je bio ministar Branko Bačić u statusu saborskog zastupnika, ja sam ga upozorila da se radi zakon koji neće biti dobar, koji ide preko koljena i narušava sustav prostornog planiranja- kazala je, napominjući da su strukovne udruge na to upozoravale i samog premijera Andreja Plenkovića.

Neke su stvari korigirane, rekla je, ali ako je HDZ odlučio sa Zakonom ići u hitnu proceduru to je siguran znak “da se iza brda nešto valja”.

Vlada se samoovlastila da donosi prostorni plan za jednu građevinu, kaže. Donijet će uredbu kojom će za samo taj postupak odrediti proceduru, što nema nijedna zemlja u EU, revoltirano će Mrak Taritaš.

-Imali smo takvu uredbu u zakonodavstvu od 1994-1998. godine i bila je apsolutna katastrofa- podsjetila je.

Donošenje izmjena Zakona o prostornom uređenju po hitnom postupku komentirala je i zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić, koja je također konstatirala da se na ovaj način sva moć daje u ruke vlade, odnosno Andreja Plenkovića koji će moći diskrecijskim odlukama odlučivati o našem, općem dobru da bi se osigurao priljev inozemnog kapitala, a za račun toga će se .zanemariti prostorno planiranje. Sve će se ovlasti predati u ruke Vlade da bi se mogli zadovoljiti nečiji privatni interesi, pogotovo u solarnim i vjetroelektranama, a Hrvatska će se pretvoriti u skladište energije za bogatu Europu– zaključila je.

-Ne smijemo dozvoliti da dadu u bescijenje naše najvrijednije dobro, pomorsko dobro kao opće dobro, i eksploatiraju do kraja naš prostor koji je ključni strateški resurs da bi bili tvornica energije za bogate zemlje zapadne Europe! Sve ono loše što su nam pokušali podvaliti u Zakonu o pomorskom dobru, pa nisu uspjeli, sada pokušavaju ugurati u izmjene Zakona o prostornom uređenju! Hrvatska neće šaptom pasti!- poručila je u svojoj objavi na Facebooku Selak Raspudić.

Anka Mrak-Taritaš

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI