Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
PROSVJED
Na desetke tisuća građana Beograda u povorci protiv nasilja: Traže se ostavke Vučića, Brnabić, policijskih dužnosnika, oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i Happyju…

Na desetke tisuća građana Beograda u povorci protiv nasilja:
Traže se ostavke Vučića, Brnabić, policijskih dužnosnika, oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i Happyju…

Na trećem , dosad najmasovnijem beogradskom prosvjedu “Srbija protiv nasilja”, procjenjuje se da se okupilo na desetke tisuća ljudi koji su blokirali autocestu i prometnice u središtu grada. Izlazak Begrađana na ulice potaknut je masovnim ubojstvima u zemlji, kada je u dva ubilačka pohoda početkom svibnja ubijeno 18, mahom mladih, ljudi, a ranjeno ih je na desetke. Dio prosvjednika ostao je na ulicama i iza ponoći, neki su, javlja N1, proveli noć na autocesti, a prosvjed je, kako izvješćuju srbijanski mediji, trajao više od pet sati.

Beograd je izašao na ulice na poziv oporbe koja priželjkuje europsku Srbiju, a pozvali su na ostavke i predsjednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić te policijske dužnosnike koje optužuju kao najodgovornije za posljedice poticanja i toleriranja nasilja u javnom prostoru. Zahtijevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije prorežimskih privatnim  televizijama ( Pink i Happy ) zbog promicanja nasilja i govora mržnje u programima koje emitiraju.

Srbija je 3. i 4. svibnja bila suočena s nezapamćenim masakrom, pucnjavama u jednoj beogradskoj školi i u selima kod Mladenovca u kojima je ubijeno 18 ljudi, uglavnom učenika, a 20 ih je ranjeno.

Oporba je odlučila dignuti glas i pozvati građane Beograda na ulice kako bi srbijanskoj vlasti pokazali da se ne mire sa situacijom i kaosom za koji krive vlast. Prosvjedna povorka okupila se pred zgradom državnog parlamenta i krenula u mirnom mimohodu do mosta Gazela, noseći mobitele s upaljenim svjetlima, te su, javlja N1, blokirali autocestu u smjeru Zagreba i Niša. Povorku je predvodila skupina prosvjednika noseći transparent na kojem je pisalo “Srbija protiv nasilja”.

Jake snage policije osiguravale su mimohod koji je, srećom, ipak prošao uglavnom tek s manjim incidentima koji se mogu podvesti pod naguravanja, iako su režimski mediji čak i to interpretirali kao sukobe. Na Gazeli se povorka podijelila u dvije skupine, jedna je ostala na autocesti, a druga se uputila prema centru grada blokirajući promet preko Brankovog mosta.  Na transparentima koje su razvili stajalo je: “Mladi ne žele reality Srbiju! Mladi žele promjene” i “Srbija protiv nasilja”.

Neki su postavili i šatore na autocesti kako bi poslali poruku Vučiću i Vladi da su spremni ostati na ulicama dokle god treba, dok se njihovi zahtjevi ne ispune, da su spremni, ako treba, blokirati Srbiju.

A dok je prosvjed ulicama Beograda trajao, Aleksandar Vučić se obraćao građanima u Pančevu gdje je optužio oporbu da zloupotrebljava dvije teške tragedije i tugu naroda. Poručio je, prenosi N1, i kako mu “sestrinske službe s istoka kažu da su to pokušaji obojenih revolucija”, aludirajući na smjenu vlasti u Kijevu 2014. na trgu Majdan.  Ali, to su, rekao je Vučić, samo odvratni pokušaji korištenja tragične smrti djece, jer na vlast u Srbiji se ne može dolaziti nasiljem na ulicama.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić je uoči trećeg masovnog prosvjeda u Beogradu za bunt građana nezadovoljnih svojom vlašću i zaostajanjem Srbije, pogotovo u demokratskim procesima, optužila “strane službe”.

-Ovo što se događa je direktno maslo stranih službi i direktna destabilizacija Republike Srbije- izjavila je, sasvim sigurno ne misleći na “službe” s Istoka…

Uzgred, tek da posjetimo, zadnji masovni provjed u Hrvatskoj, u Zagrebu, održan je 1996. protiv gašenja “stojedinice” kad se na Trgu bana Jelačića okupilo 120 tisuća ljudi. Bilo je to tad i više – nikad!

Foto/ N1

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI