Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
POLITIKA & KRIMINAL
Ivi Sanaderu smanjena jedinstvena kazna zatvora s 18,8 na 18 godina zatvora: Bivši premijer je živi dokaz da se kriminal ne isplati!

Ivi Sanaderu smanjena jedinstvena kazna zatvora s 18,8 na 18 godina zatvora:
Bivši premijer je živi dokaz da se kriminal ne isplati!

Ivi Sanaderu, pravomoćno osuđenom bivšem premijeru i šefu HDZ-a, Visoki kazneni sud (VKS) smanjio je za osam mjeseci objedinjenu kaznu koja sada ukupno iznosi 18 godina zatvora, a odnosi se na tri korupcijske afere- Fimi mediju, Planinsku i Ina-Mol. Sanader je u zatvoru već proveo gotovo osam godina, danas ima 70 godina, pred njim je još najmanje 4 godine zatvora u slučaju da mu se odobri prijevremeni otpust, njegove godine produktivnog života su prošle, zdravlje mu je ozbiljno narušeno, pa se doista može reći da je bivši hrvatski premijer živi dokaz da se kriminal ne isplati!

Prizivni sud je, prenosi N1, djelomično prihvatio Sanaderovu žalbu i promijenio prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda i preinačio odluku o kazni iz dvije presude kojima mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 12 godina i 10 mjeseci te jednoj kazni od 6 godina zatvora. Drugostupanjskom presudom Sanader je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 18 godina, pri čemu mu je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 10.prosinca 2010. do 16.prosinca 2021., od 20.studenog 2012. do 23. srpnja 2014. te od 4.kolovoza 2015. do 25.studenog 2015.

U kaznu mu je uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru te vrijeme provedeno na izdržavanju kazne od 24. srpnja 2014. do 4. kolovoza 2015. te od 4. travnja 2019. pa nadalje.

Imajući na umu olakotne okolnosti, a posebno visoku životnu dob te narušeno zdravlje, kao i otregotne okolnosti – međusobni odnos počinjenih kaznenih dhela, vrstu i vrijeme njihovog počinjenja, te vodeći računa o svrsi kažnjavanja, Visoki kazneni sud je trebao prihvatiti žalbu osuđenika i osuditi ga na jedinstvenu kaznu od 18 godina u koju mu je uračunato vrijeme koje je proveo lišen slobode.

Ovakvom jedinstvenom kaznom, u trajanju od 18 godina, izražava se jasna društvena osuda zbog počinjenja kaznenih djela te će tako odmjerena kazna, smatra Prizivni sud, utjecati na osuđenika da se ubuduće suzdrži od činjenja kaznenih djela, ali će utjecati i na ostale da ne čine takva djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njegovih počinitelja, zaključuje sud.

No, za bivšeg premijera Ivu Sanadera sve je prekasno. U zatvoru je već proveo osam godina, čeka ga još deset, iako se prijevremeni otpust u hrvatskom zatvorskom sustavu može zatražiti već nakon polovine odslužene kazne, a u pravilu se odobrava nakon odslužene dvije trećine.

Sanader je nekoliko puta pritvaran i puštan na slobodu, a u kontinuitetu je u zatvoru od travnja 2019.

U brojnim dugotrajnim postupcima , Sanader je dočekao i dvije oslobađajuće presude. U listopadu prošle godine u ponovljenom postupku nepravomoćno je oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen. Drugu oslobađajuću presudu dobio je, zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem, za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju, a na štetu HEP-a, a ta je presuda potvrđena u studenome 2021.

Ivo Sanader s pravosudnim policajcima (foto HINA)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI