Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
Nu2
Ana Marija Šimundić, ravnateljica KB-a Sveti Duh, u Nu2: S pritužbama na moj rad medijima se obraćaju oni koji su s promjenama što sam ih uvela izgubili pozicije moći

Ana Marija Šimundić, ravnateljica KB-a Sveti Duh, u Nu2:
S pritužbama na moj rad medijima se obraćaju oni koji su s promjenama što sam ih uvela izgubili pozicije moći

Ana Marija Šimundić, ravnateljica zagrebačke Kliničke bolnice Sveti Duh, našla se nedavno u središtu pozornosti, nažalost, zbog iznimno ružnih i teških incidenata u bolnici. Najprije se dogodilo da je na hitnom bolničkom prijemu umro pacijent čekajući da mu se pruži hitna medicinska pomoć, no, povjerenstvo bolnice je utvrdilo da je bio adekvatno zbrinut, a potom su u javnost dospjele fotografije leševa na podu mrtvačnice, koje su konsternirale javnost. Šimundić je izjavila da za leševe na podu mrtvačnice nije znala sve do njihove objave u medijima, ali da je prije 10 mjeseci bila upozorena na takve probleme, no naložila je da se odmah riješe i poslije toga joj o tome nitko nije više govorio.

Na mene se vrši neviđena hajka od nekih ljudi, požalila se ravnateljica, a kod Aleksandra Stankovića, u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, dobila je priliku da širokom auditoriju objasni kako su se incidenti dogodili i zašto nije podnijela ostavku koju su neki od nje zatražili.

Slučaj preminulog pacijenta na hitnom prijemu bolnice odmah je prijavljen DORH-u, a upozorila je i da nema te smrti  kojom se zdravstveni djelatnici suočavaju bez emocija, bez suosjećanja.

– Svaki takav slučaj za nas je poticaj da pokrenemo procedure internog nadzora i interne istrage s ciljem da utvrdimo što se dogodilo, jesmo li nešto pogriješili, ako jesmo, tko su odgovorni i da iz toga nešto naučimo te da nam se to ili nešto slično više nikada ne dogodi- komentirala je incident s preminulim pacijentom na Hitnoj ravnateljica Šimundić, prenosi HRT.  I dalje inzistira na tome da nije bilo neadekvatnog zbrinjavanja pacijenta, ali propusta jest bilo i to u vođenju medicinske dokumentacije, odnosno evidentiranju što se s tim pacijentima ( dvoje ih je umrlo čekajući na hitnom prijemu ) događalo. Smrt je, kazala je Šimundić, nastupila iznenada i nije se mogla predvidjeti. Ali, ako istraga pokaže da je bilo drugačije, to će značiti da je posrijedi bilo nesavjesno  liječenje, a to je kazneno djelo zbog kojega će oni koji su odgovorni, morati odgovarati.

S druge, pak, strane kad je riječ o leševima na podu mrtvačnice, zbog toga je uručen izvanredni otkaz dvojici radnika. Za slučaj je saznala nakon objave fotografija u medijima i odmah je pokrenut unutarnji nadzor koji je pokazao da to nije nikakva novost, jer se to u ovoj zdravstvenoj ustanovi događa zadnjih 25 godina! Kad je postala ravnateljica KB-a Sveti Duh odmah je zatražila da joj se prezentitaju svi problemi ustanove i prijedlozi kako ih riješiti, ali nigdje se nije spominjao mali kapacitet mrtvačnice ni problemi kod zbrinjavanja pokojnika.

– Ja sam za to prvi put saznala kada sam dobila dopis u srpnju koji mi je poslala glavna tehničarka .Taj dopis je za mene bio šokantan. On je upozoravao na niz problema s kojima su se ti djelatnici susretali-  ispričala je u Nu2 Šimundić, dodajući da je odmah, dočim je primila taj dopis, pozvala sve zaposlenike koji bi trebali biti uključeni u rješavanje problema, o svemu su raspravili, te je naložila rješenja za otklanjanje problema, a prioritet joj je bio rješavanje kapaciteta mrtvačnice i zbrinjavanje pokojnika. Vjerovala je da su ti problemi riješeni, jer, do objave spornih fotografija u medijima, nitko u bolnici više te probleme nije spominjao. Zbog ovog incidetna dvoje djelatnika je dobilo otkaz i odmah se krenulo u projekt proširenja mrtvačnice, naglasila je.

Otkako je imenovana ravnateljicom KB Sveti Duh prije godinu i pol dana, radila je uvijek, tvrdi, u dobroj vjeri, s ciljem da svaki problem s kojim je suočena ili upoznata, riješi. Razmišljala je, kaže, i o ostavci više puta, osjeća ogromnu odgovornost prema bolnici kojom upravlja i svakodnevno kritički propitkuje svoj rad i svoje odluke. Uvela je brojne promjene u rad bolnice što se nekim zaposlenicima nije svidjelo i koji se često s pritužbama obraćaju medijima kritizirajući njezin rad i njezin tim jer su njezinim dolaskom za ravnateljicu izgubili pozicije moći. Njima, naravno, nije cilj ukazati na probleme kako bi se riješili, nego isključivo diskreditirati nju kao ravnateljicu, ocijenila je Ana Marija Šimundić na HRT-u.

– Percepcija koja se stvorila u javnosti djelo je zlonamjernih ljudi, a to je i njihov cilj. Ta percepcija je lažna, mi smo bolnica koja funkcionira kao i svaka druga i da, imamo probleme kao i ostale bolnice u Hrvatskoj- zaključila je, napominjući da je jedan od njihovih problema i nedostatak medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja. Primjerice, laboranti nisu prepoznati u javnosti kao problem jer ne dolaze u izravan kontakt s pacijentima, navela je Šimundić,  koja i dalje uživa punu potporu i povjerenje zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI